spons Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Ja sie przymierzam do czegos takiego do potrzeb stricte domowych: USUNIĘTO ZE WZGLĘDU NA NARUSZENIE 17. PUNKTU REGULAMINU Mysle ze realnie wydoli te 300L na minute. Do czego dokladnie potrzebujesz ten kompresor?
patryczken16 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 ja posiadam taki USUNIĘTO ZE WZGLĘDU NA NARUSZENIE 17. PUNKTU REGULAMINU i do pneumata yato 1356nm jest idealny
SzaKal Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 spons, Do wszystkiego trochę do wydmuchiwania wady, trochę do napraw lakierniczych, trochę do piaskowania ...
Ziółas Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 SzaKal, piszesz o piaskowaniu w tym miejscu mam pytanie kupuejsz pistolet z allegro czy budujesz mini piaskarkę? jeżeli chcesz pistolet to szczerze to się nadaję do naprawdę detali, i nawet ramy od roweru lepiej tym nie tykać bo to za długo zajmuje wiem bo posiadam taki a Kompresor mam 2 tłokowy wydajnośc ok. 500l zbiornik 200l do tego. Więc problem nie leży w wydajnosci kompresora
SzaKal Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Ziółas, Budować to może nie, ale kupuję gotową piaskarkę A co masz za kompresor ? 500 l/min zdaje egzamin przy piaskowaniu ?
Ziółas Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 SzaKal, Kompresor o matko w sumei cięzko mi powiedzieć co to za firma bo tata kupił go z jakieś 8 lat temu, ale jeżeli chodzi o kompresor to ma moc 4HP i jest to raczej standardowy dwutłokowiec jak w większość o pojemności w okolicach 200l, niestety przy zwykłej piaskarce nie miałem okazji go sprawdzić, ale do lakierowania jak najbardziej się nadaje przy tej pojemności i wydajności nie ma problemów ze spadkiem ciśnienienia. Wpisz na allegro kompresor 4HP to jest tego trochę, Aha i nasz ma cylindry rzędowo a nie jak niektóre V.
SzaKal Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Ziółas, Qrcze a mi coś się obiło o uszy że lepiej jest w V niż rzędowo ... ? Na allegro patrzyłem i mało który ma taką wydajność .
Ziółas Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 SzaKal, tzn. my mamy akurat rzedówke co lepsze nie wiem, a te 500l to jest wydajność teoretyczna bo rzeczywistej ma mniej. Zapomniałem dopisać ten istotny szczegół. Co do kompresora to czasami dobrze poszukać używki znajomy ojca kupił używany kompresor wyprodukowany chyba w 1970 w DDR zbiornik 500l wydajność rzeczywista na poziomie chyba 600l. To jest dopiero kosmos silnik z tego co kojarzę 7kW w tym siedzi. On akurat używa do piaskowania napisów na tablicach nagrobnych.
Checio Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Jak do takich profi zastosowań to może warto pomyśleć o sprężarce śrubowej ? Sprzęt droższy ale nie ma opcji że braknie powietrza.
SzaKal Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Jak dla mnie śrubowe trochę za drogie, ceny zaczynają się od 10 tyś.
spons Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Sprezarka srubowa powinna pracowac w systemie ciaglym wiec domyslam sie ze odpada. Do piaskowania raczej zaden w budzecie do 2k Ci sie nie nada. Zalezy jeszcze czego, punktowo to i moze, ale jak kolega pisal, rama od roweru bedzie juz problemem. Do piaskowania potrzebna jest spora srubowka.
SzaKal Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Myślałem żeby coś do kwoty 3 tyś.
spons Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Powiedz jeszcze co chcesz piaskowac? Ale IMHO zaden w tej kwocie do piaskowania sie nie nadaje ;/
spons Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 Piaskarka 2914620812 czyli chyba najmniejsza z mozliwych: "Wymagania dotyczące dostarczania powietrza: Piaskowanie wymaga ogromnych ilości powietrza pod wysokim ciśnieniem. Na pracę piaskarki może niekorzystnie wpłynąć: - używanie za małego węża doprowadzającego powietrze, - za małe lub za duże ciśnienie powietrza, - za duża dysza W przypadku używania piasku jako ścierniwa, najlepszy jest piasek o granulacji od 0,1 do 1 mm. Dostępny jest on w marketach budowlanych jak Castorama, Leroy/Merlin, Obi etc. Często nazywany jest on piaskiem dekoracyjnym. Ważne, aby był on odpowiednio przesuszony. Zalecany kompresor do piaskarki bezpyłowej powinien posiadać zasobnik minimum 100L, ciśnienie 8 bar oraz wydajność od 300 litrów na minutę Pełny zbiornik z odpowienim zachowaniem przestrzeni nad ścierniwem (około 3/4) zbiornika mieści ok. 50kg piasku i wystarcza na 1 godzinę pracy. Powinno to wystarczyć na oczyszczenia z farby lub rdzy ok. 5-6m2 powierzchni." W godzine ciaglego pompowania taki kopresor sie poprostu zesra A to minimum wymagane. Za ok 3k kupisz sprzet ktory teoretycznie popchnie 1kL w praktyce moze mu to 600-700L wyjdzie, do tego butla 200L, 8bar czyli jak dobrze licze 1600L w zbiorniku powinno starczyc na 2 minuty pracy, czyli na jakies 0.2m2 powierzchni, kazda kolejna minuta to nie przerwana praca kompresora ktory z natury nie powinien/ pracowac w systemie ciaglym. Pytanie jeszcze, ile tych felg dziennie chcesz obleciec? Bo jak gadamy o 1-2 kompletach na miesiac to moze i sie nada.
SzaKal Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 spons, Qrde dał bym POMÓGŁ , ale to nie mój temat gadamy o 1-2 kompletach na miesiac to moze i sie nada. Dokładnie tak .
spons Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 Arek, proba nie strzelba, jak sie rozkreci to sprzet zawsze mozna zmienic, ale na jakis komfort pracy bym nie liczyl Z drugiej strony taki kompresor nada sie do masy innych rzeczy typu klucz pneumatyczny, pistolet lakierniczy do malych napraw czy tam ogolnej obslugi drobnych urzadzen pneumatycznych typu szlifireka oscylacyjna.
kinek01 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Odkopuję temat Panowie, potrzebuję dobry, mały kompresor - będzie używany w 100% w domu i pewnie w 99% będzie to przedmuchiwanie powietrzem i ew. pompowanie kół, żaden "cięższy" sprzęt nie będzie używany okolice 25L to idealne rozwiązanie, nawet jeśli będzie mega okazja na większy się nie skuszę Do wydania: hmm... nie fortuna, ale wolę dołożyć żeby mieć jakościowo w miarę dobry sprzęt, ale też nie chce przepłacić Oglądałem ostatnio w markecie parę sztuk ale jakoś boje się w sieciówkach kupować, wole zamówić. Tak więc pomocy !!
Fancivi Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 http://www.leroymerlin.pl/warsztat/urza ... ,l895.html tylko nie czytaj debilnych komentarzy Ludzi nie umiejacych czytac instrukcji
escimo Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 http://www.leroymerlin.pl/warsztat/urzadzenia-pneumatyczne/kompresory/kompresor-hc24-scheppach,p113848,l895.html tylko nie czytaj debilnych komentarzy Ludzi nie umiejacych czytac instrukcji +1 po raz kolejny dla tego kompresora
kinek01 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 escimo, Fancivi, Dzięki widziałem u siebie coś takiego LINK Sprzedawca powiedział wprost że baniak jest chiński ale ma zawór i raz na tydzień żeby wode wypuścić bo może pordzewieć, ale silnik jest dobrej produkcji. Jest droższy od tego z HC24 tylko pytanie czy lepszy ?
Fancivi Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Ja tez od czasu do czasu sprawdzam zbiornik wiadomo, co do wskazanego przez Ciebie. Mysle ze moze byc lepszy, dobre opinie maja kompresory Kupczyka. Ja akurat wzialem HC50 bo wyszedl taniej, gwarancja jest wiec narazie korzystam ile mozna
gruby_RS Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 W domu jest kilka lat popierdółka Einhell by makro głównie do hydroforu, dodatkowo pompowanie kół, zamieszanie w relacjach etc i daje radę - awarii brak. Spuszczać wodę,pilnować oleju i czyścić filtr - ot co
escimo Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Ten Kupczyka wychodzi chyba drożej niż HC24 + ma tylko jeden zawór wyjściowy z tego co widzę na foto.
kerad Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 No to mnie przekonaliście do tego Scheppacha jest obecnie w Leroyu z kompletem lakierniczym, czyli 5 akcesoriów za 368pln, także chyba dobra cena...
Rekomendowane odpowiedzi