BartekB Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 A co z tymi procentami na miarce ? Dolewasz czesc specyfiku tak zeby zrownal sie z poziomem np. 10% (czyli pierwszego ciemnego kwadracika) i wtedy masz cały rozwtor w ktorym zawarty jest 10% tego specyfiku. W przypadku mniejszej ilości całości te kwadraty procentowe sa mniejsze. No ale to chyba na zdrowy rozsądek tak mozna wywnioskować.
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 11 Stycznia 2012 Partner forum Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 angelusag, Procenty w naszych mieszaniach olewamy , ta podziałka procentowa o ile dobrze kojarzę to do mieszania lakierów
angelusag Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2012 angelusag, Procenty w naszych mieszaniach olewamy , ta podziałka procentowa o ile dobrze kojarzę to do mieszania lakierów Tak też myślałem ale lepiej się upewnić
marcingg Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2012 nie łatwiej skorzystać z kubeczka czy zlewki z podziałką w ml i tabelki którą umieściłem na poprzedniej stronie? wybierasz pojemność butelki w której będziesz miał roztwór (lub wiadra) -> odmierzasz odpowiednią ilość produktu a resztę uzupełniasz wodą. np dla butelki 250ml i stosunku 1:30 wlewamy 16ml produktu i resztę wody i gotowe. przecież to proste.... jak świński ogon
grzesiek3210 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2012 haha:) trochę zamieszania się zrobiło. CAR CRAZY ma rację procenty oznaczją ilość rozpuszczalnika jaki dodajemy do powstałej mieszaniny (np. klar + utwardzacz). Powiem tak, ten oferowany kubek jest fajnie zeskalowany (od 1:1 do 1:12). Osobiście do lakiernictwa używam kubki które są skalowane od1:1 do 1:5 są bardzo łatwo czytelnie i na nich łatwiej byłoby Wam zrozumieć. W sumie już i tak macie rozjaśnione. W skrócie: do pierwszej kreski wlewamy to co chcemy rozcięczyć (płyn, lakier,baza)uzupełniamy do drugiej kreski(woda,rozpuszczalnik,utwardzacz) i mamy gotową mieszaninę. Jeżeli jest to lakier i np producent farby,lakieru zaleca na puszce "stosować z rozpuszczalnikiem w ilości do 10% gotowego produktu".... to znaczy,że te 10% dodajemy do mieszaniny farby z utwardzaczem a nie do samej farby(lakieru).Dzięki temu możemy precyzyjnie dozować ilość rozpuszczalnika w zależności od upodobań jak i zaleceń producenta.Także lakierując większe powierzchnie możemy za każdym razem stworzyć taką samą mieszaninę lakieru utwardzacza i rozpuszczalnika dzięki temu lakier ma te same właściwości na każdym elemencie (morka,odcień, czas schnięcia, rozlewalność)...chyba,że lakiernik pierdoła i macha pistoletem jak miotłą .
RadMon Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 ..piec lat studiow i czlowiek nie wie jak rozcienczyc srodek na wyskalowanej miarce po cholere mi takie studia..
Gość Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 RadMon, Obawaim się że po zawodówce byśmy wiedzieli co i jak
kojak Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 AAA ja proporcje sobie przeliczam normalnie i reszte odmierzam w buteleczce ze smoczkiem.
Krayes Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 wykombinowałem taką tabelkęprzedstawia rzeczywiste ilości jakie wlewamy do butelki lub wiadra. Odgrzeje kotleta Dzięki za tabelkę, wrzuciłem sobie do telefonu:) Można tez obliczyć to prostym równaniem. Załóżmy, że do butelki 250ml chcemy zrobić roztwór 1:40. 250/40 = 6,2ml tyle wlewamy płynu, resztę dolewamy wody.
DawPi Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Krayes, proporcja mówi o 1 części płynu na 40 wody, więc sumarycznie należy wlać 41 części, a zatem 250/41. Dobrze kombinuję?
paluch Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Krayes, proporcja mówi o 1 części płynu na 40 wody, więc sumarycznie należy wlać 41 części, a zatem 250/41. Dobrze kombinuję? Dobrze w tym przypadku trzeba podzielić na 41 a nie 40.
Krayes Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Oo to już teraz wszystko jasne
Rekomendowane odpowiedzi