Jump to content

Pojemnik z podziałką - jak prawidłowo z niego korzystać

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

czy ktos moze mi napisać jak prawidłowo korzystać z tego http://showcarshine.pl/specjalne/624-sh ... ialka.html

jak mam odmierzyć np stosunek 12:1? Co oznaczają procenty na jednym ze słupków a co pozostałe wartości.

Do tej pory robiłem to domowymi sposobami z różnym skutkiem ale jakos sie udawało. Chciałem coś bardziej profi i żeby było dokłądniej.

Proszę o pomoc!!

Posted

Przecież w tym nic skomplikowanego nie jest, tylko żeby sprzedawca udostępnił lepsze zdjęcie bo na podstawie takiego nic nie można wytłumaczyć. Z takiego czegoś to ja w kuchni korzystam.

Posted
BartekB, Ja też tego nie rozkminiam :lol:

Chciaz jeden :D bo myslalem ze ja mam tylko cos z deklem nie tak:). Kombinuje, kombinuje, z tych slupkow to narazie w miare 2:1 rozkminilem o co chodzi. Napisalem do Mariusza, moze on ma jakis patent na te slupki

Poirot, moge ci zrobic zdjecia wyzszej jakosci i mi powiesz co do czego sluzy. Nie tyko mnie sie przyda widac

Posted
BartekB, wrzucaj, wrzucaj mam te pojemniczki na liście zakupów, zobaczymy co to za wynalazek.

ja tak samo :D dawaj bo aż się boje że nie będę umiał z tego korzystać :mrgreen:

Posted

Mam je od ponad roku. Za każdym razem ściskam mózg i głowkuje.. No przecież to takie proste, no myśl, myśl.. I nic. Dziś to samo miałem. I musiałem liczyć w pamięci :wallbash:

Posted

Są dwa słupki dla każdego rozcieńczenia. Do poziomu pierwszego wlewa się np. wodę i uzupełnia cieczą rozcieńczaną do poziomu słupka obok.

198_MCP.jpg

Np. po lewej mamy 7:1. Lejemy wodę do kreski pod cyfrą 1 (prawy słupek) i dolewamy np. APC do pierwszej kreski słupka lewego i mamy roztwór 1:7.

Posted

wykombinowałem taką tabelkę

przedstawia rzeczywiste ilości jakie wlewamy do butelki lub wiadra.

tabelka.jpg.91307ce56ddf4aae071d56ecbac71c14.jpg

Posted

Dzieki chlopaki za pomoc. Teraz to ma rece i nogi i faktycznie dzieki tym skalom rozrobienie staje sie banalnie proste :D

Posted

Chyba się jednak mylicie :P Jak macie 12:1 to jedna kreska jest na wysokości ponad 50ml, a druga 60ml to jakie to 12:1? :-]

Posted

Pierwsze wlewasz wodę, a później coś co chcesz rozcieńczyć, np. APC ;)

Czyli do ponad 50ml woda a reszta do 60ml produktu :)

Posted
Czyli do ponad 50ml woda a reszta do 60ml produktu :)

Czyli za żadne skarby dalej nie wychodzi z tego 12:1. Czasami mam wrażenie, że co po nie którzy nie potrafią rozcieńczać produktów. Zostawiam te pojemniczki w koszyku, grosze kosztują, ale podejrzewam, ze dalej starym sposobem będę rozcieńczał.

Posted

damianTDCi, pierwsza kreska jest na poziomie 50 ml, a druga ze 2 mm wyżej. Czyli produktu rozcienczanego wlewasz tylko te 2 mm.

Posted

przepraszam za nadmierną prostotę ale chodzi chyba o to:

kolorem czerwonym oznaczony - nazwijmy go, rozcieńczalnik (np. woda destylowana)

kolorem żółtym oznaczony - płyn rozcieńczany (np. IPA)

kolorem niebieskim oznaczony - płyn właściwy po rozcieńczeniu (gotowy do użycia)

w zależności od tego ile potrzebujemy tak uzupełniamy poziomy

7324217.jpg

right ?? 8-)

Posted

dokładnie tak :good: sam miałem z tą miarką problemy... :lol: ale siostra w technikum chemicznym i wytłumaczyła;P

Posted

A nie prościej po prostu wziąść np kieliszek i zrobić sobie roztwór 2:1, 3:1, 4:1 itp i zobaczyść jak sie to ma namiarce i co tam sie zmienia podczas dolewania kolejnej porcji?? Tak troche łopatologicznie ale wydaje mi sie że skutecznie i wszyscy ładnie sami dojda co i jak :P