Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

wojteoCK, ja bym zadziałał AB Very Cherry + ironX + prickbort ;)

A jeśli po AB Very Cherry i P21-S Power Gel oraz Sanesolv nadal są czarne plamy wielkości 5-cio złotówki to kupić od razu iron X? Wydaje mi się, że szkoda kasy na Tenzi czy tam inne, no ew. Blue Gel. Może warto żel Iron X, który dłużej utrzyma się w tych miejscach?

No jak tym nie możesz domyć to nie wiem co to może być :o:o:o Iron na to napewno nie pomoże :?

Może to już korozja, wtrącenie bądz może po prostu asfalt,smoła??

Właśnie miałem pisać. Jak myłem kiedyś swoje felgi, to cała procedurka, kwas, później zasadowy środek, na koniec dragon i niestety też mi pozostawały w rowkach takie czarne plamki. Jak by nie domyte, ale to nie to. Generalnie, pod czymś twardszym, trochę się udało "zeskrobać" ale w sumie nie szło domyć tego do końca. A w sumie to te elementy już nie krwawiły. Więc możliwe, że wywalisz 50zł i ci to nie pomoże. Ciężko odpowiedź co to jest i co by mogło pomóc :/

Ar3k, Pokaż zdjęcie butelki i jaki kolor miał produkt w butelce.

Pytam ponieważ są dwa produkty o tej samej nazwie, ale jeden jest z dopiskiem evotec czy coś takiego.

Ze strony producenta wynika że są trzy różne produkty :kox: :

-NIGRIN Turbo Rim Cleaner / NIGRIN Turbo Felgenreiniger

-NIGRIN Performance EvoTec Rims Cleaner / NIGRIN Performance EvoTec Felgen-Reiniger

-NIGRIN Rims Cleaner / NIGRIN Felgen-Reiniger

No jak tym nie możesz domyć to nie wiem co to może być Iron na to napewno nie pomoże

Może to już korozja, wtrącenie bądz może po prostu asfalt,smoła??

Po pierwsze alufelgi mają 13 lat, po drugie czyściłem w piwnicy, a jak wiadomo P21 strasznie cuchnie, więc 5min. i zmywanie pianą. Może zbyt krótko :o

Teraz wynajmuję blaszak, więc mam więcej miejsca i nikomu smród nie będzie straszny. Spróbuję zatem raz jeszcze P21, ale podpowiedź proszę, na jaki czas zostawić ten środek? :dontknow: (do 10 min.wg producenta czy dłużej - felgi lakierowane)

Teraz wynajmuję blaszak, więc mam więcej miejsca i nikomu smród nie będzie straszny. Spróbuję zatem raz jeszcze P21, ale podpowiedź proszę, na jaki czas zostawić ten środek? :dontknow: (do 10 min.wg producenta czy dłużej - felgi lakierowane)

Spryskaj odczekaj chwilę (oby nie zasechł),pędzelek, odczekaj , zmyć i resztki podomywać choćby APC ;)

W zależności gdzie kupujemy Aluxa. Zanabyłem literek w sklepie stacjonarnym to miał moc, zachwycony działaniem kupiłem w sklepie internetowym 5L i to już nie to samo. Inny zapach, bardziej łagodny, jakby rozcieńczany, siła domywania też gorsza.

Witam,

Tak czytam ten wątek i chciałbym dopytać o regularną pielęgnację felg - czy te wszystkie "krwawiące" środki nadają się do częstego mycia felg (powiedzmy co tydzień, dwa), czy raczej lepiej używać ich rzadziej?

Ponadto jaki mają one wpływ na powłokę kwarcową, jaką zabezpieczone są felgi (od Gyeon)?

Czy środkiem Q2M Iron można czyścić felgi co tydzień lub dwa, czy może do zwykłego mycia polecicie coś innego?

Jeśli chodzi o opony - czy Gyeon Q2 Tire dobrze się spisuje, żeby odświeżyć opony?

Pozdrawiam,

Tomek

chciałbym dopytać o regularną pielęgnację felg

Na zabezpieczone i regularnie myte felgi szampon samochodowy (ten sam co myjesz karoserię) lub zwykły APC wystarczą.

Ja tylko innej rękawicy używam.

Bardzo ciekawy test płynów do mycia felg :-)

Dzięki, widziałem ten test wcześniej. Może faktycznie nie ma co przesadzać i skoro felg są zabezpieczone to regularnie myć szamponem, a jakimś Ironem od czasu do czasu doczyścić.

Nie chciałbym, żeby mycie Q2M Iron zmyło też powłokę.

Tomek

• 3 tygodnie później...

Co do aluxa - również spotkałem się z opiniami ze lichy... I to zawsze kupiony promocyjnie 8-) ... Niestety często bywa tak, że ktoś kupi rozcieńczony specyfik, nie do końca jest zadowolony z działania, pisze szczerą opinię a potem urasta ona do legendy... Ani testujący nie zawinił, ani powtarzający legendę, ot cfany sprzedawca załatwił produkt jednym strzałem :cry: ...

Dla mnie ALUX ok, bardzo ok jeśli chodzi stosunek ceny do jakości.