Jump to content

Koncetraty płynów do spryskiwaczy

Ciastek

Recommended Posts

Witajcie, jakiś czas temu kupowałem skoncentrowany zimowy płyn do spryskiwaczy do -80 stopni.

I tak sobie myślałem, że rozdzielę do na 4 i będzie gitara, bo powinien trzymać tak do około -20 stopni ;)

ale dziś jak to chciałem zrobić to przeczytałem etykietkę i tak było napisane, że żeby osiągnąć wytrzymałość do -20 to trzeba rozrobić 1:1 :/

więc pytanie do Was jak to wkońcu rozrobić? bo na chłopski rozum 80:4 =20

czyli wychodzi stosunek 1:4 a oni jednak piszą inaczej.

eh no trudno... :(

to chyba rozcieńczę jak etykietka każe, albo wcześniej zamrażarkowy test, zrobię małą próbkę 1:3 i zobaczę jakie efekty będą ;) fajny grejpfrutowy zapach ma ten płyn :D

a sam płyn to jakiś "Jan" sygnowany przez platinum oil z grupy orlena znaleziony w selgrosie :P

• 1 year later...

W jaki sposób opłaca się koncentrat z Sonaxa jeśli z 1L koncentratu masz 2L gotowego płynu do -15 C gdzie 4L kosztują 25zl. Sądzę ze na te -15 trzeba mieć płyn przygotowany na zimę.

W jaki sposób opłaca się koncentrat z Sonaxa jeśli z 1L koncentratu masz 2L gotowego płynu do -15 C gdzie 4L kosztują 25zl. Sądzę ze na te -15 trzeba mieć płyn przygotowany na zimę.

na butelce proporcja 1:1 jest do -20*C, 1:2 -15*C (czyli 3l płynu)

A butelka kosztuje 10PLN, więc stosując matematykę na poziomie III klasy podstawówki przy roztworze na -20 jesteś 5PLN do przodu...

nie kupuje koncentratu zimowego bo się nie opłaca....

płyn do spryskiwaczy Motula 5L (do -20 stopni) - 16 zł / 1L za 3,2 zł

Sonax 1 L koncentrat = 2 L rozrobionego do -20 stopni płynu - 12 zł / 1 L za 6 zł...

(letni koncentrat to inna bajka...)

na butelce proporcja 1:1 jest do -20*C, 1:2 -15*C (czyli 3l płynu)

A butelka kosztuje 10PLN, więc stosując matematykę na poziomie III klasy podstawówki przy roztworze na -20 jesteś 5PLN do przodu...

Dobrze że ktoś umie lepiej może wezmę jakieś korepetycje :)

Mi chodziło bardziej o opłacalność w tym przypadku nieopłacalność koncentratu.

• 3 months later...
Co powiecie na temat 303 PRODUCTS Washer Tablets zamiast tradycyjnego płynu?Czy warto się w to bawić-cena wychodzi całkiem niezła.

Według mnie jaj nie urywa... jedynym plusem jest chyba tylko cena. Najlepszy koncentrat jaki do tej pory miałem to od Audi i Mercedesa. W tygodniu kupiłem kilka buteleczek Wurth'a (z allegro)... zapach obiecujący :) jak tylko się ociepli to dam znać co i jak.

Barman, ja do zimowego dorzucałem jedna tabsę na 4-5L. Wzmacniało to klarowność szyby i wydłużało długość odparowania alko. Fajny produkt, ale nie jako substytut. Używałem na TGG od SCS i G1 Gtechniq.

Co powiecie na temat 303 PRODUCTS Washer Tablets zamiast tradycyjnego płynu?Czy warto się w to bawić-cena wychodzi całkiem niezła.

Według mnie jaj nie urywa... jedynym plusem jest chyba tylko cena. Najlepszy koncentrat jaki do tej pory miałem to od Audi i Mercedesa. W tygodniu kupiłem kilka buteleczek Wurth'a (z allegro)... zapach obiecujący :) jak tylko się ociepli to dam znać co i jak.

Ale te Audi czy Mercedesowe to letnie czy zimowe jeszcze?

I pytanie czy jakąs nutką zapachową się charakteryzują?

Bo jesli chodzi o zapachy letnich płynów to nadal góruje Autoland ze swoją zieloną herbatą :D:D

Chat, letnie w sumie ciężkiej roboty nie mają

Używałem zimowych, a letnie pewnie, tak jak piszesz.

Co do letnich, podobnie jak z zimowymi lidla i organiki. Organika przewaga - o super zapach.

ja leje megsa glass cleanera w lato i spróbuj mnie pobić w zapachu :-]

A jak znoszą to pióra wycieraczek (grafit) i uszczelki. Bo GC dość mocno wysusza, choćby można tego doświadczyć na dłoniach.