Jump to content

Recommended Posts

Posted

Postanowiłem że podzielę się z wami opinią na temat czyszczenia mojego największego koszmaru czyli Piano Black z BMW.

Ten plastyk jest tak strasznie miękki że zarysować można go praktycznie wszystkim : paznokciem, ściereczką, pędzelkiem a nawet mikrofibrą.. jak o niego dbać i ewentualnie czyści ?

Już wam mówię to co udało mi się stwierdzić...

1. Nowy , nieporysowany, świecący plastik

Przetestowałem kilka konfiguracji o których szkoda nawet pisać. Zdecydowanie najlepszy jest zestaw mikrofibra do czyszczenia szyb + płyn do mycia szyb. Nie marze, nie zostawia śladów nie rysuje.

2. Jak już nam się porysuje

Przetestowałem :

Meguiar's Plastix - nie nadaje sie, nie usuwa rys zostawia tylko tłustawy nalot

Meguiar's Swirlix - troszkę za delikatny, ladnie maskuje drobne ryski ale nie za bardzo usuwa głębsze

Meguiar's Ultmate Compound - Zwycięzca konkursu na równi z Scratch

Meguiar's Scratch 2.0 -działanie bardzo podobne do UC.

Displex do polerowania wyswietlaczy telefonów - nie nadaje sie - powstaly jeszcze wieksze rysy

Niestety zarówno UC jak i Scratch wymagają wiele cierpliwości i nakladania minimum 10 razy cyklami : nakladamy, polerujemy np żółtym padem do nakladania wosku z megsa , scieramy mikrofibrą ( z dużym włosem itd 10 razy

3. Na koniec

Zdecydowanie najlepiej pokryć zwykłym woskiem - da najfajniejszy blask i jeszcze bardziej zamaskuje ryski. Próbowałem Coli, Megsa Mirror Glazem i Dodo puple haze. Zdecydowanie najlepszy jest dodo.. i ten zapach

Wiem ze byc może nie jest to profesjonalny Tip ale u mnie pomogło i dziele sie z wami

Posted

sa jakieś zdjęcia?

bo jeśli to nie jakoś bardzo skomplikowane elementy to ja bym przeprowadził dobrą korektę i okleił to bezbarwną folią, którą okleja się samochody z zewnątrz :)

Posted

Robilem tylko telefonem ale niestety nic na nich nie widać wiec nie będę wklejał bo mija sie to z celem.

Niestety to kompozycja indywidual :) wiec pasuja ładnie :))) Jutro zrobie i podłacze fotki

Posted

chodziło mi o to czy kształty nie są zbyt skomplikowane :P a folii bezbarwnej nawet nie będzie widać, a ochrona zawsze jest bardzo dobra ;)

coś jak tu:

http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... ght=passat

btw. ja strasznie lubie piano black wewnątrz, nawet w poprzednim samochodzie sam sobie takie zrobiłem ^^

http://img84.imageshack.us/img84/453/zdjcie233.jpg

http://img710.imageshack.us/img710/1845/smartqd.jpg

http://img14.imageshack.us/img14/2947/dsc4754f.jpg

Posted

aaaaa......juz rozumiem.. hehe pózno już .... :))) no to mógłby nie być zły pomysł aczkolwiek zastanawiam sie czy tej foli rzeczywiście by nie było widac .. np gdy słońce swieci w plecy lub pod innym kątem.

Posted

kamilgt, napisz mi proszę jak ten piano black zrobiłeś

primer do plastików- baza- klar, czy jakiś inny patent?

muszę coś u siebie zrobić, bo poprzedni właściciel zajechał mi okleinę fabryczną "Ambi pur carem"

Posted

klar zostawiałeś taki jak wyszedł, czy jechałeś papierkiem i pastą?

ile warstw klaru dałeś?

z góry dzięki za pomoc

Posted

Dziękuje :)

Na razie powalcze z polerowaniem - jak juz nie bede miał sił - zdeycduje sie na folię :) Dzięki za pomysł

Posted

kamilgt, Dobrze prawi. Mój kuzyn też w bmw 3 ma to i od razu po odbiorze trochę to spolerowali i okleił bezbarwną folią bo w czasie odbioru auta były widoczne już delikatne rysy. Koszt oklejenia 200 zł ale spokój na lata :)

Posted

Faktycznie te plastiki jest tak ciężko utrzymać w dobrym stanie :/ , mam Ps3 z takimi samymi plastikami ( a przynajmniej identycznie sie nazywają) od samego przecierania kurzu miękką bawełnianą szmatką (nie znałem wtedy mikrofibr ani detailingu :( ), narobiło mi się sporo Swirli ale przy okazji następnego zamówienia sprobuje moze zakryć je jakims Glaze. A co do mycia to co sądzicie o QD?, czy to zły pomysł jak do plastików?. Przez mycie rozumiem głównie usuwanie kurzu i śladów po palcach :P, wsumie to odrazu by się nawoskowała powierzchnia za jednym razem.

• 8 months later...
Posted
Mysle ze pomysl dobry tylko trzeda dobrze dobrac microfibre zeby szkód nie narobić :)

można wiedzieć jaka u Ciebie się dobrze sprawdza?

Posted
Mysle ze pomysl dobry tylko trzeda dobrze dobrac microfibre zeby szkód nie narobić :)

można wiedzieć jaka u Ciebie się dobrze sprawdza?

wazne zeby była dość miękka oraz koniecznie czysta.. nawet najdrobniejszy brud porysuje masakrycznie . Ja mam specjalnie tylko do tego ..

Jestem juz po całych walkach i moge napisać smiało :

Najlpesza metoda to zdemontowac , pasty 3M zólta niebieska - miekka mała gąbka i maszyna.

i na koniec fajny wosk - u mnie swietnie sprawdził sie silant Wolfganga

Wyszło tak :

bmwpiano.jpg

• 1 month later...
Posted

Witam, w związku z wymianą wybieraka musiałem przyjąć ramkę gałki DSG w piano black z allegro. Niestety, co do tego plastiku to nie ma co liczyć na stan przyzwoity z aukcji..

W związku z tym chciałbym spolerować ta ramkę pastą IP2000 i gąbeczką.

Czy jest to odpowiednia pasta? W związku z brakiem sprzętu i środków chciałem wybrać jeden wyśrodkowany aby nie mieć konieczności kupowania kilku past..

W jaki sposób nakładać IP2000 na czystą powierzchnię i jakie ruchy wykonywać gąbeczką?

Posted
Czy jest to odpowiednia pasta?
ciężko powiedzieć, nie widząc stanu w jakim jest ramka. W moim 407 polerowałem piano black na słupkach i nie ręcznie a rotacją. Zacząłem od FG500-IP2000-FF3000 i efekt był naprawdę fajny. Nie używałem Menzerny na aplikatorach ręcznych, ale póki nie spróbujesz to nie dowiesz się czy taka kombinacja ma sens.
Posted
FG500-IP2000-FF3000
:shock:

a na jakich padach ? bo kurde takie Panele to delikatne są i łatwo o przebicia...

Posted

Wczoraj walczyłem z Piano black na słupkach Lexusa IS 250 i również zaczynałem od FG500 na biały padzie Flexi.

Posted
Piano black
a mówi sie że rysuje sie od patrzenia a jeszcze biały pad Flexi i fg500 :shock: , to może ja powiem że sie nie znam , ja tu tylko sprzątam i tyle w temacie..(jeszcze zaznaczmy kto gdzie robił czy plastik czy metal bo to ważne ...... chyba)
Posted

rysy.jpg

Tak to wygląda u mnie.. Zasadniczo boję się o to czy zastosowanie tylko IP2000 bez wyższych mleczek wykończeniowych powyżej 3000 nie sprawi, że Piano straci połysk?

Tak jak wspomniałem będę wdzięczny za wskazówki co do nakładania i sposobu polerowania, dopiero raczkuję.. mam gąbkę kupioną w sklepie razem z mleczkiem + mikrofibra