Jump to content

Odmrażacz do szyb

Recommended Posts

Posted

Witam,

niedługo niestety nadejdzie zima, w zawiązku z tym przypomniało mi się o odmrażaczu do szyb(nie posiadam niestety garazu:( ) Zawsze kupowałem jakiś odmrażacz różnych marketowych firm. Ale z własnych doświadczeń wiem że z nich wszystkich najlepiej sprawował mi się Sonax. Więc założyłem ten temat aby dowiedzieć się czy Wy czegoś używacie jeżeli tak to czego?

• Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No właśnie co do tej wydajoności to nie jestem taki przekonany:/

Bywa czasem tak że codziennie po 2 razy albo i więcej (rano na uczelnie, pod uczelnia, potem wieczorem gdzieś jadę i wracam to łącznie 4 ) trzeba skrobać (skrobaczka z miedzianym/mosiężnym grotem - niby nie rysuje szyb ;d ) i taki sonax na 2tygodnie starcza. A nie chce jezdzić co 2 tygodnie i kupować.

Czy nie ma jakichś bardziej wydajnych odmrażaczy? Bo osobiście nie spotkałem się z niczym takim .

Posted

ble, trzeba pamiętać o tym, że odmrażacz jako taki powinien byc trzymany w cieple, więc na noc do domu w dzień do biura/szkoły i nie trzeba będzie tak psikać ;)

Zawsze jak się skończy możesz potestować z zalaniem do butelki płynu do spryskiwaczy :)

Posted

to o tym ze w cieple to nie wiedzialem. Musze tej zimy spróbować :D

a co do płynu ze spryskiwaczy to mogę psiknąć ze sprysków ale co to za skuteczność będzie?

Posted

no właśnie ja też nie próbowałem z trzymaniem w domu. Będę musiał spróbować tego patentu. Używałem K2 Alaska i trzymany w samochodzie lodu ni chu chu nie zbierał z szyb może to było przyczyną. Przetestuje w tym roku ten patent z trzymanie w ciepłym.

Posted
ble, trzeba pamiętać o tym, że odmrażacz jako taki powinien byc trzymany w cieple, więc na noc do domu w dzień do biura/szkoły i nie trzeba będzie tak psikać ;)

nie róbcie sobie jaj, to nie ma żadnego znaczenia.Te pare ml ciepłej mgiełki w zetknięciu ze zmrożoną szybą miałoby coś dać? Zanim doleci do szyby to będzie już zimna, nie mówiąc, że samo zetknięcie z szybą momentalnie zmrozi. Gdybyście porównywali oblanie wiadrem zimnej a ciepłej wody to rozumiem

Posted
nie róbcie sobie jaj, to nie ma żadnego znaczenia.

może i masz racje, ale ciekawe dlaczego producenci zalecają przechowywanie w domu lub garażu w przypadku mrozów..

a ciepłą woda polej, to szybę stracisz i dopiero będziesz miał detailing, ale w środku :lol:

Posted
a ciepłą woda polej, to szybę stracisz i dopiero będziesz miał detailing, ale w środku :lol:
to było dla zobrazowania skali działania...
Posted
Używałem K2 Alaska i trzymany w samochodzie lodu ni chu chu

tez uzywalem alaski w samochodzie lezal i nie specjalnie sie sprawowal. sonax duzo lepiej

EDIT: no dobra a jakieś środki oprócz marketowych?

Posted
A czy Sonax w atomizerze czy w spreju?

w atomizerze bardziej funkcjonalny przy okazji można dłonie rozgrzać ;)

Posted

Miałem Sonaxa zeszłej zimy i polecam, trzeba go zabierać tylko na noc do domu i działa nieźle. Zostawiłem go parę razy na noc w samochodzie i już nie był tak skuteczny.

Posted

Również uważam, że atomizer lepszy od spray'a. Kiedyś stosowałem jakiś taki tani z Tesco i straszna lipa, taki gęsty się robił na szybie i nawet wycieraczka nie zbierała tej mazi śniegowo-odmrażaczowej :kox:

Natomiast ten sonax był przyzwoity. Tej zimy spróbuję czegoś innego może :idea:

Posted

Ja wypróbowałem chyba wszystkie z dostępnych. Działają z reguły dobrze jedynie na oszronione szyby. Najlepszy odmrażacz jaki znam nazywa się Webasto. :(

Posted
Najlepszy odmrażacz jaki znam nazywa się Webasto.

No nie wiem, wolałbym podgrzewaną przednią szybę (oczywiście dodatkowo). Ja ustawiam webasto na 15-20 min. i jedyny plus taki, że po odpaleniu od razu ciepły nawiew leci na przednią szybę, ale od zewn. też trzeba skrobać.

Przynajmniej tak ja mam i nie jest to kwestia ustawienia nawiewów.

Posted

A czy nie macie problemów z zamarzaniem środka na szybie przy temperaturach rzędu -10, -15 stopni? Bo niestety przy tej temperaturze z tego co udało mi się zaobserwować odmrażacze niewiele dają

Posted
A czy nie macie problemów z zamarzaniem środka na szybie przy temperaturach rzędu -10, -15 stopni? Bo niestety przy tej temperaturze z tego co udało mi się zaobserwować odmrażacze niewiele dają

Powalcz z wilgocią szczególnie w dywanikach, problem powinien ustąpić.

Posted
Przynajmniej tak ja mam i nie jest to kwestia ustawienia nawiewów.

Wszystko zależy od wydajności urządzenia. :) Jak napalisz dobrze w piecu to nie ma śladu po lodzie na szybach.

Bo niestety przy tej temperaturze z tego co udało mi się zaobserwować odmrażacze niewiele dają

Najzwyczajniej w świecie zawarty w nich alkohol rozcięcza się, po częsci odparowuje na szybie i po prostu zamarza