borek88 Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Kilka tygodni temu lakierowałem całe auto (u lakiernika) wyszło mu srednio (rozna cytryna pare wtracen czy jak on to nazywał syfow) a wiec robił mi dzis polerke Farecla G3 pada tez uzywa farecli naszczescie naczytałem sie ze mało komu to dobrze wychodzi i polerka zakonczona na połowie auto od gory do dołu powychodziły hologramy i wogole słabo sie przyłozył lakier scinał troche papierem 1500 albo 2000 na wode i polerował rozstalismy sie dogadani podziekowałem mu za kiepska robote jako ze kolesia troche znam to zgodził sie ze juz nie bedzie mi nic poprawiał przy polerce (bo i tak nie zrobi tego tak jak trzeba) ale porzyczy mi maszyne do polerki teraz ja musze kupic sobie pada na m14 i paste chce tylko zeby nie było tych hologramow lakier był swiecacy doradzcie co mam kupic do tego (dla poczatkujacego zebym nie prze...ał na rantach szybko ani nie przyjarał lakieru) bede musiał raczej zamowic przez internet bo w mieszalni ma raczej sprzet i preparaty dla "ludu" czy musze miec ten IPA zeby widziec co sie dzieje?? czy IPA tez wymywa paste z uszczelek itp?? [ Dodano: 6 Wrzesień 2011, 23:06 ] ogladałem pasty 3m ale troche drogie sa mniejsze opakowania?? lepiej miec 2rodzaje pasty czy jedna wystarcza. w aucie musze zrobic praktycznie od poczatku dół auta (bo go chyba wcale nie ruszył lub tylko lekko przejechał do sciemy) z jakim korkiem te pasty 3m bym potrzebował?? one sa na mokro czy sucho?? i jaki pad do tego wybrac??
maestro00 Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 3M to pasty jak najbardziej suche. Co do kroków naprawy to podejrzewam że nikt Ci nie powiem co i jak dopóki nie wstawisz jakichś fotek. Skoro całę auto jest spieprzone to można się nawet pokusić o wodny (krążek ścierny na polerke za 8zł) na całość i zrobienie na lustro Pasty da radę Menzerna 250ml za ok 40zł. Polecam też rzucić okiem na tabelkę na stronce, (ostatnia kolumna): http://www.pielegnowacauto.pl/materialy ... 50-ml.html P.S. Znowu nie było odstępstwa od reguły.
Checio Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Szczerze powiedziawszy to na twoim miejscu, jeśli nigdy nie robiłeś takich rzeczy to kazał bym mu usunąć wytrącenia i skórkę pomarańczową , niech zrobi polerkę fareclą czy czym chce a dopiero później usuwał hologramy. Podejrzewam że on takie rzeczy robił już dużo razy i wie jak to zrobić, a świrle czy hologramy dużo łatwiej usunąć niż błędy lakiernicze. Jestem z okolicy, jak chcesz pogadać to odezwij się na priv może coś doradzę.
kris244 Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Hologramy po Farecli bez problemu usunie mleczkiem. Są do tego odpowiednie środki ale dosyć drogie więc większość lakierników używa Polskiego Boll-a za około 30 zł 250ml
maestro00 Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 kris244, hologramy na tym lakierze to akurat najmniejszy problem. Poza tym fotka wklejona przez Ciebie ma ze 2x3cm
Piotrek_S Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Skoro całę auto jest spieprzone to można się nawet pokusić o wodny (krążek ścierny na polerke za 8zł) na całość i zrobienie na lustro Maestro00, o czym piszesz? Masz na myśli papier wodny na polerkę? Są do tego jakieś pady? Na rotacyjną polerkę chyba nie da rady?
Administrator AreK Opublikowano 6 Września 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Piotrek_S, Zobacz mój projekt http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=6117. Tam element czy dwa robiłem papierem na polerce.
borek88 Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 jednak polerke wykonam sam mysle o tej pascie jaką gabke kupic do tego?? jako dla amatora fajnie jakby ktos podał link lub konkretna nazwe w mieszalni widziałem gabki juz z tym uchwytem na polerke w internecie lepszych firm sa gabki a tego uchwytu na rzep nie widze doradzcie co do tej pasty kupic i czy po tej pascie moge kłasc juz wosk czy jeszcze jakas wykanczajaca musi isc??
Administrator Evo Opublikowano 7 Września 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Proponuiję pastę i pady firmy "Wyszukiwarka" , dobra jakość - polecam.
Moderator psemo Opublikowano 7 Września 2011 Moderator Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Proponuję pastę i pady firmy "Wyszukiwarka" , dobra jakość - polecam. Sorry za OT. Ale twoja odpowiedź skutecznie poprawiła mi humor
borek88 Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 ciezko poszukac cos konkretnego wiekszosc poczatkow co z czym i jak dotyczy porysowanych aut u mnie chodzi o usuniecie cytryny chce ja zjechac troche papierem 2000 poszukac ewentualnych wytracen po tym dac Menzerna IP2000 moje pytanie czy warto dac po IP 2000 jakas wykanczajaca?? pada pod IP 2000 FLEXIPADS / MENZERNA PAD POLERSKI POMARAŃCZOWY POLISHING 135MM a jesli bede dawał wykanczajca to FLEXIPADS / MENZERNA PAD POLERSKI ŻÓŁTY FINISHING 135MM tylko czy taki BP do amatorki mi starczy?? jest on odpowiedni do polerki http://showcarshine.pl/pady-i-bp/800-showcarshine-bp-125mm-talerz-oporowy-m14.html ja rozumie ze dla wasz to wszystko jasne ale chociaz naprowadzcie co zle co dobrze
SzaKal Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 borek88, Tak jak napisałeś, żeby pozbyć się ,,baranka`` to dobrze by było zacząć papierem, nie wiem czy nie bedzie problemu wykończyć powierzchnie po papierze pastą IP2000, lepiej by było tak: papier, FG500 i na wykończenie FF3000 albo SF4000. Pady ok, co do talerza oporowego to Ci nie pomogę bo go nie używałem, ale na tym nie powinno się oszczędzać bo te tańsze często mają bicie, co bardzo utrudnia prace na twardych padach.
Piotrek_S Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 borek88 wrzuć jakieś fotki tego swojego lakieru jak możesz - z chęcią bym zobaczył jak napsuli tym G3 Jaki masz kolor?
VuDoo Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 papier ścierny to najlepiej 2500, a jak Ci się uda znaleźć to nawet 3000 na wykończenie a żeby to wyprowadzić później, będziesz potrzebował zapewne Menzernę fg500
SzaKal Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 VuDoo, sama FG500 troche mało na wykończenie...
VuDoo Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 wiem, chodziło mi o wyprowadzenie śladów po papierze, poza tym naturalnie, coś na wykończenie
borek88 Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 czyli po papierze miedzy 2-3tys dac fg500?? i dopiero wykanczajaca chciałem ta ip2000 bo lakier jest swiezak kilku tygodniowy na całym aucie i ja tez w tym temacie swirzak i nie chciałbym przedobrzyc i zniszczyc lakier ktory nie jest taki jak sobie wyobrazałem (polskie realia garazowych lakiernikow) dajcie jakis link do tanszego ale wzglednego BP potrzebne mi to na 1polerke dla siebie wiec szkoda mi pakowac mega kase zdjecia postaram sie dodac jutro tym g3 nie zdarzył zrobic całego auta [ Dodano: 7 Wrzesień 2011, 22:10 ] i czy do fg500 pada tez bym musiał tego sciernego kupic zamiast polerkiego a wykanczajacy zostaje jak pisałem wczesniej
Piotrek_S Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 dajcie jakis link do tanszego ale wzglednego BP potrzebne mi to na 1polerke dla siebie wiec szkoda mi pakowac mega kase Ten co pokazałeś jest tani - ja za identyczny w mieszalni zapłaciłem 60 zł Co prawda nie mogę recenzji zdać pełnej - użyłem ze dwa razy z niebieskim padem 3M do ściągania swirli i działa więc dla mnie jest ok Podejrzewam, że i do Twoich zastosowań będzie ok - ale niech inni potwierdzą.
borek88 Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 jeszcze znalazłem taki ale droższy http://www.shiningcar.pl/pl/p/FLEXIPADS-Talerz-mocujacy-125mm-z-rzepem-M14-pianka-12mm/278
Piotrek_S Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 i czy do fg500 pada tez bym musiał tego sciernego kupic zamiast polerkiego a wykanczajacy zostaje jak pisałem wczesniej Ja mam w planach zakup FG500 i SF4000, i do tego wszystkie 3 pady flexipads. Na mój srebrny lakier myślę, że to wystarczy do wyprowadzenia go na prostą. Mój po polerce G3 wygląda tak w słońcu, ale nie jestem w pełni zadowolony bo jak oglądam go przez przyciemnione okulary to widać swirle Musi być perfect
borek88 Opublikowano 8 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 dzis niestety cały czas u mnie pada wiec foto w deszczu jak bede miał wiecej słonca to moze dodam cos lepszego na takie auto 250g kazdej z tych past mi starczy?? czy "chromy" tez moge tym polerowac?? czy pasta Menzernę fg500 łatwo jest przejechac clara lub przypalic lakier?? jako do poczatujacego wziac pada sciernego czy polerskiego??
maestro00 Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 Tylko nam raczej chodziło o fotki w macro Sugerowałbym unikanie wrzucania zdjeć jako załącznik lecz wrzucanie na zewnętrzny serwer.
borek88 Opublikowano 8 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 dwie ostatnie to pogladowo bo nie wiem czy moge ta pasta od lakieru jechac przy okazji chromy aparat mam kiepski ale nawet lepiej zrobione foto by nic wiecej nie oddało niz widok kropelek
Rekomendowane odpowiedzi