tata_jerzyka Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Panowie trochę zagalopowaliście się w swojej pedantyczności i przesadzacie Ja również uwielbiam pacynkować samochód i używam irchy do wycierania auta. W przeciwieństwie do ręcznika chłonie wodę jak głupia. Po wyciśnięciu woda z niej wypływa momentalnie i ircha dalej zbiera wodę czego już o ręczniku nie można powiedzieć...Do momentu kiedy nie wysuszę ręcznika, on rozmazuje tylko wodę. Ręcznik mam "Fluffy coś tam" od Temachem, taki niebieski z czerwonymi obszyciami. Dla mnie osobiście ircha jest bezdyskusyjnie lepsza.
wasyl156 Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Wg mnie ircha jest niezła, ale tylko gdy jest czyściutka i gdy na aucie nie ma już grama brudu, ale co do tego nigdy nie ma pewności. Odkąd poczytałem forum i fundusze pozwoliły staram się myć "zgodnie ze sztuką", choć brakuje mi kilku rzeczy, ale irchą i ściągaczką nie tykam swojego lakieru. Mimo tego, że jest styrany i ma masę swirli. Może ręcznik, którego używam nie jest jakiś wysokich lotów, bo używam K2, ale póki co wolę nie ryzykować dojechania auta jeszcze bardziej. Lepiej wydać parę złotych więcej nawet i kupić ręcznik i czuć się bezpieczniej Sam planuję zmianę ręcznika, ale póki co fundusze ograniczają...
tata_jerzyka Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Nie rozumiem po co brnąć dalej w coś co jest bez sensu. Piszę wyraźnie, że ręcznik nie zdaje egzaminu w porównaniu do irchy. Szybko chłonie wodę- to owszem, ale potem jest bezużyteczny! Irchę wyciskasz i wycierasz dalej. Zarówno ja, jak i mój przedmówca używamy irchy od dłuższego czasu i nie zaobserwowaliśmy jakichś nowych rys.
daniels Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 dobra rada idę zaraz wyrzucić wszystkie ręczniki od mammotha po fluffera i jade do makro po irchy
wasyl156 Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Ja swój ręcznik również wyciskam i jadę dalej Poza tym dla mnie ircha jednak szybciej wchłania wodę niż ręcznik
Swoop Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Panowie, zawsze irchą można wycierać do sucha kładąc irchę na lakier i dociskając ręką a nie jeździć po nim. Ot i problem irchy rozwiązany PS. Jaka irchę kupić?
tata_jerzyka Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 http://allegro.pl/nowosc-super-ircha-me ... 35290.html Polecam
paull Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 może jakiś test? Flufy kontra ircha? Można porównać co wciągnie więcej wody i w jakim czasie
SzaKal Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Tutaj nie chodzi o wchłanianie wody, tylko o ryzyko uszkodzenia lakieru, nawet gdy jakieś ziarenko piachu znajdzie się na karoserii w czasie suszenia to na ręczniku w mikrofibry włoski są na tyle długie że te ziarenko wejdzie w głąb, w irche raczej się nie schowa.
tata_jerzyka Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 SzaKal, 100% racji, ale: wycieranie z wody za pomocą irchy nie polega na bezmyślnym tarciu irchą o lakier tylko szmatkę przykładasz do elementu karoserii i czekasz aż wchłonie wodę. Po 2, max.3 elementach irchę wyżymasz i cykl powtarzasz. Ręcznikiem natomiast wycieram pozostałe wodne smugi. U mnie ten proces właśnie tak wygląda i na prawdę jestem mega zadowolony. Spróbuj, nie pożałujesz. W weekend zdam test porównawczy ircha Carvalet vs. ręcznik Monster Shine Fluffy Dryer. Zamieszczę też filmik w jaki sposób osuszam auto ja
przemas22 Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Co do Irch carvaleta. To nie wiem jakie trafiają sie teraz. Ale ja kupowałem 2 szt w rożnym czasie i jedna była dobra. http://nierob.blog.pl Ale kolejna do wycierania podłogi jedynie sie nadawała
kris244 Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Nie no Panowie zdjęcia pod halogenem oddaja chyba wygląd dokładnie....wyszło jakby auto dopiero co koerkete miało robioną. A właśnie kris244, kiedy auto miało robioną korektę??? Korekty nie miał robionej nigdy bo to nowy samochód. Od nowości myty ręcznie i wycierany IRCHĄ tą co na zdjęciu:) aaaaa i raz na myjni zdarzyło się fachmenowi jak nie zwróciłem uwagi przelecieć po dachu ściągaczką nie zrobiła żadnych szkód...
wasyl156 Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 Dobrze też na wszelki wypadek strzepnąć irchę po wyciśnięciu.
yesfan Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 SzaKal, ale z drugiej strony jak ziarenko piasku dostanie się do mikrofibry to już łatwo stamtąd się nie wydostanie, a z irchy wypadnie łatwiej. Wydaje mi się, że w przypadku nawoskowanego i dobrze umytego samochodu, spłukanego myjką ciśnieniową, ryzyko zarysowania jest małe i to nie zależnie od tego czym wycieramy. Negatywne opinie o ściągaczce i irchach to chyba wynik ich używania w typowych myjniach, które tak się nie cackają jak my.
kris244 Opublikowano 8 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 Również uważam tak jak Yesfan. Każdy ma swoje zdanie. Ja ręczniki testowałem różne i dla mnie nie nadają się do osuszania. Dyskusja na zasadzie co jest ważniejsze Boże narodzenie czy Wielkanoc
tata_jerzyka Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Zamieszczam obiecany test: Ręcznik vs. Iracha: http://www.youtube.com/watch?v=HuhqduAUcSA
Daniel Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Spoko test niedługo znowu forum padnie bo youtubowicze będą szukać "Pani co ładnie zrobiła poloneza" Przyznam szczerze, że nigdy irchy nie stosowałem ale na filmie widać, że całkiem dobrze sobie radzi.
MaTiMa Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 tata_jerzyka fajny test. Ja moge dodać tylko, że wole używać ręczników, bo mam dwa hehe
maya Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 na tym lakierze jest jakiś wosk ?
tata_jerzyka Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 O witam kolegę z Przasnysza. Mieszkałem na osiedlu wojskowym kupe lat ;-) Za pewne kojarzysz mnie po kilku ciekawych autach, w sumie tylko ja miałem egzotyki No ale niestety, teraz dom, dziecko i moje zabawki zamieniłem na kombi Nie, na tym lakierze nie było jeszcze wosku. Był po ręcznej korekcie UC.
kris244 Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 tata_jerzyka bardzo fajny test Jak byś mógł jeszcze potwierdzić niedowiarkom,że ircha nie zostawia swirli to było by luksusowo
maya Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 chyba kojarze polonez turbo, calibra, jakiś sportowy lanos i fiat coupe ? nałóż jakiś wosk i nie będzie co wycierać i wtedy fluffy wystarczy
yukon Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 ogólnie to ręcznikiem inaczej się wyciera... kolega przypadkiem nie dostał kiedyś bana?
tata_jerzyka Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Jak byś mógł jeszcze potwierdzić niedowiarkom,że ircha nie zostawia swirli to było by luksusowo Nie zostawia! Niestety ale nie jestem w stanie tego udowodnić. maya, Dokładnie, był jeszcze Nissan 350Z. Lanos nie mój. kolega przypadkiem nie dostał kiedyś bana? Nigdy...
Rekomendowane odpowiedzi