Michał 330xd Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2011 Witam ! Odebrałem niedawno auto od lakiernika. Malowane były błotniki i maska. Powodem malowania były tysiące odprysków od kamieni. Przy odbiorze auta wszystko wydawało się być ok. Odbierałem auto w dzień przy bardzo mocnym słońcu. Ale na drugi dzień po umyciu auta w cieniu okazało się, że jednak nie jest ok. W niektórych miejscach zwłaszcza na masce widoczny jest "baranek". Da się coś z tym zrobić? Nie mam doświadczenia z korektą i polerowaniem lakieru, ale myślałem żeby miejsca gdzie widoczny jest "baranek zmatowić papierem wodnym i później wykończyć pastą. Prosiłbym o jakieś podpowiedzi co zrobić. Z góry dziękuję za pomoc. Zdjęcia poniżej. Baranek nad lampą
SzaKal Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2011 Michał 330xd, Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie papierek i pasty .
Michał 330xd Opublikowano 2 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2011 Dzięki za odpowiedź. Chyba nie będę tego robił sam. Myślę o oddaniu auta na korektę lakieru. Ktoś kto się tym zajmuje na co dzień na pewno zrobi to lepiej. Ile tak mniej więcej może trwać korekta lakieru. Samochód to BMW E90 Sedan. Dodam, że lakiernik u którego był samochód zrobił polerkę. Pod słońce widoczne są małe ryski głębokich nie ma.
Gość Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2011 Raczej poprawka a nie korekta. Tego ''baranka'' masz na bazie pod bezbarwnym.
theOne Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2011 Nic tylko uderzać na reklamacje.
Administrator AreK Opublikowano 2 Września 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 2 Września 2011 Jeżeli źle położona jest baza to nic nie zrobisz. Pozostaje reklamacja i ponowne lakierowanie.
Michał 330xd Opublikowano 3 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2011 Przypatrzyłem się dzisiaj dokładnie i faktycznie "baranek" jest pod bezbarwnym Ten sam lakiernik wcześniej malował mi zderzak i wyszło idealnie a teraz takie coś Podjadę do Niego zobaczę co powie.
mmarekki Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2011 to jest raczej słabo zmatowany(zeszlifowny) podkład pod baze, na 100% nie usuniesz tego polerkąa
Camel- Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2011 Może kolega nie zamienił dyszy/pistoletu przy malowaniu bazy i "napluł" zamiast natryskać?
Michał 330xd Opublikowano 3 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2011 Może kolega nie zamienił dyszy/pistoletu przy malowaniu bazy i "napluł" zamiast natryskać? Tak to właśnie wygląda. Dzisiaj bardzo dokładnie oglądałem elementy które były malowane. Postawiłem auto w cieniu i na masce oprócz "baranka" widoczne są plamy tak jakby miejscami lakier był ciemniejszy. Na rogach błotników też jest "baranek", ale to już na bezbarwnym tak, że powinno się udać spolerować.
maestro00 Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2011 Reklamacja i ponowne lakierowanie, nie widzę problemu. JW, problem pod klarem niestety.
karol54 Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 Tez mam taki sam problem, na klapie lakiernik spiepszyl robote. Przy odbiorze auta zauwazylem "baranek" to robil to przy mnie na poczekaniu papierem 2000 z woda i pozniej polerka, ale i tak widac. Tez bede musial zlozyc reklamacje. Nie mam pojecia skad sie rodza tacy fachowcy. zal..
Michał 330xd Opublikowano 11 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 Dzisiaj oddałem auto do poprawy. To, że się zrobił taki "baranek" podobno jest winą podkładu. Lakiernik mi tłumaczył, że podkład się skurczył i dlatego tak wyszło. Może jest w tym trochę prawdy bo malowany wcześniej zderzak jest ok, a błotniki i maska były malowane innym podkładem niż zderzak. Ale mniejsza z tym. Reklamację przyjął. Na środę ma być gotowe.
adamtra Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 Lakiernikiem nie jestem, ale o kurczeniu podkładu pierwsze słyszę Bardziej wygląda to jak by podkład nie był szlifowany przed położeniem bazy
Michał 330xd Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Ja też się na malowaniu za bardzo nie znam i nie wnikam w szczegóły czemu wyszło tak, a nie inaczej. Wziął do poprawy i obiecał, że będzie ok.
Michał 330xd Opublikowano 15 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2011 Odebrałem auto i wszystko jest ok.
Rekomendowane odpowiedzi