Jump to content

Czy uzywanie szczotki z włosia naturalnego jest bezpieczne dla lakieru ?  

50 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

• Moderator
Posted

Witam serdecznie.

Ogólna preferencja na forum, to mycie auta na dwa wiadra przy użyciu rękawicy z mikrofibry.

Ja ponieważ nie lubię moczyć sobie rąk używam SZCZOTKI Z NATURALNEGO WŁOSIA na drewnianym kiju. Włosie penetruje bardzo dobrze każdy zakamarek. Taki zestaw jest wygodny i trwały.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów również preferuje to rozwiązanie ? Proszę o wymianę poglądów i opinii. W weekend zrobię kilka fotek mojego zestawu.

Oczywiście można używać dalej dwóch wiader ale chodzi o sama metodę mycia - nie rękawicą.

Mowie tu tylko o porządnej szczotce z WŁOSIA NATURALNEGO - koza, borsuk etc ( nie znam technologi na tyle by się wypowiadać).

Włosie charakteryzuje się sztywnością a zarazem delikatnością dla elementu z którym się styka.

Jesli ktos ma doswiadczenie w tym temacie prosze o uwagi i opinie.

+ Mała ankieta.

Uszanowanka

Posted

Niestety chyba każda szczotka rysuje choć trochę i nie zastąpi rękawicy z mikrofibry czy wełny...

Posted

Teoretycznie taka szczotka może bardzo dobrze izolować brud od lakieru bo wnika on dalej w strukture szczotki, ale czy samo włosie jest bezpieczne tobym polemizował. Przyznam że czasem będąc w OBI smyram te wielkie prostokątne pędzle malarskie z naturalnego włosia i faktycznie są mega delikatne w dotyku, aż chciałoby się spróbować

• Moderator
Posted
Teoretycznie taka szczotka może bardzo dobrze izolować brud od lakieru bo wnika on dalej w strukture szczotki, ale czy samo włosie jest bezpieczne tobym polemizował. Przyznam że czasem będąc w OBI smyram te wielkie prostokątne pędzle malarskie z naturalnego włosia i faktycznie są mega delikatne w dotyku, aż chciałoby się spróbować

Mam właśnie takie same odczucia. W weekend - zaopatrzony w aparat lepszy niż w komórce; ) zrobię fotki takiej szczotki i całego mycia.

Używanie może być identyczne jak w przypadku rękawicy. W jednym wiadrze płuczemy w drugim pobieramy szampon.

Posted

Kluczowym pytaniem jest chyba to czy czynnikiem rysującym jest brud czy samo narzędzie.

Proponuje test: szczotka vs. rękawica po plexiglasie który jak wiadomo bardzo łatwo się rysuje.

Posted

można spróbować też na płycie cd :) choć pewnie jedno i drugie zostawi na niej ślady :mrgreen:

• 2 weeks later...
Posted

ja również preferuje miekką szczotkę którą zakupiłem jakiśczas temu od Megsa, taka biała na długiej zdejmowalnej rączce. Ale zastanawiam sie właśnie czy aby nie szkodzi i czy by nie zainwestować w rękawice.

• Moderator
Posted

Moj zestaw:

th_161942907_DSC05508_122_40lo.JPG

th_161948371_DSC05509_122_369lo.JPG

th_161957233_DSC05510_122_49lo.JPG

th_161965344_DSC05511_122_470lo.JPG

th_161971342_DSC05512_122_557lo.JPG

th_162118110_DSC05513_122_229lo.JPG

th_162328695_DSC05548_122_541lo.JPG

i jestem zadowolony:)

Posted

Ja z doświadczenia wiem że nawet te niby mega delikatne szczotki rysują !

Miałem kiedyś tą szczotkę http://www.sqorpionsklep.pl/product.php?id_product=69

Kiedyś jezdziłem vw lupo, czarnym, zrobiłem korektę, pare dni po korekcie auto było trochę ubrudzone to umyłem je własnie tą szczotką, w świetle perfidnie było widać jak szczotką jechałem po lakierze, naszczęście rysy na tyle delikatne że zeszły finiszem ...

Posted

Domelos w pierwszej chwili to myślałem, że myjesz tzw "laserem" - starsi Koledzy, którzy byli w wojsku wiedzą co to :-] ale jak naturalna to OK, mozna używać :D

Posted

Nie odważyłbym się... chociaż ;) gdzie można taka dostać... mam firmowego transita, będzie łatwiej domyć... :good:

• Moderator
Posted

Powiem szczerze. Nie lubię "moczyć" rak, po drugie na srebrnym metaliku na prawdę nie widać "rys" (no chyba ze moje oczy szwankują;) ) - gorzej z odpryskami po kamieniach. Jeśli będę robił korektę w przyszłym roku okaże się czy po niej rzeczywiście szczotka rysuje.

Nie wiem jak to jest na ciemnych i kolorowych lakierach. Moja ciotka oddala mi druga taka szczotka bo rysowała sobie lakier nie włosiem ale czarną obudową szczotki ;) ale to już wina operatora urządzenia myjącego ;)

Domelos,

Powiem Ci że masz charyzmę ;)

Taka fotka na tym forum, no no...

Daj jakieś macro.

co masz na myśli ?, macro ? :)

Fotki powiększasz klikając na nie ;)

http://img163.imagevenue.com/img.php?im ... _369lo.JPG

Posted

Wojtek aby mieś pewność, że wszystko jest ok to trzeba by było przetrzeć lakier IPA i robić foki pod halogenem. Wiem że moje czarne rysuje się niemiłosiernie.

• Moderator
Posted

Poruszyłeś ciekawy temat ale na tym forum słowo szczotka do mycia u większości wywołuje wstręt i oburzenie ;)

A zdjęcie takiej szczoty, na długim kiju rzeczywiście wygląda hardcorowo :evil:

Ale skoro poruszyłeś ten temat i nikt nie ma za bardzo doświadczeń z taka szczotką żeby jednoznacznie stwierdzić czy rysuje czy nie proponuję żebyś temat sam zbadał...

Wiem, że na srebrnym mało co widać bo sam mam taki kolor. Czasem w świetle zachodzącego słońca, pod jakimś kątem można coś tam sprawdzić. Dlatego proponuję nie czekaj do przyszłego roku na korektę tylko umów się z kimś z Twojej okolicy (całkiem sporo osób z forum jest z Katowic i okolic) kto ma halogen i polerkę - sprawdźcie jeden element, zróbcie korektę i testuj szczotę :-]

Posted

zróbcie test na czarnej hondzie civic i będzie wiadomo :lol:, co do srebrnego to nawet po myjniach automatycznych ciężko coś zobaczyć na lakierze

Posted

Twoja szczotka "nie rysuje" tylko dlatego, że masz srebrny, na którym większość ludzi nie widzi w ogóle niedoskonałości. Zrób test na pierwszym lepszym czarnym aucie - 100% że porysuje :P

• 2 weeks later...
  • Moderator
Posted

Odbiegajac troche od tematu.

Pędzelek z konskiego wlosia:

Nowy filmik chemicalGuys

• Moderator
Posted
"Goat" to mi na konia nie wyglada :P

Horse :)