Jump to content

Recommended Posts

Posted

Na forum widzę że większość używa IPA albo rozcieńczone 50/50 lub nierozcieńczone.

Tymczasem na DW wyczytałem że takie stężenie jest za mocne i może powodować defekty lub osłabienie niektórych rodzajów lakieru i polecają stężenie ok 10%

Czy ktoś bardziej doświadczony mógł by się wypowiedzieć o swoich spostrzeżeniach/uwagach/wnioskach na ten temat?

Czy komuś zdarzyło się narozrabiać za pomocą IPA?

Może five o'clocki przesadzają?

Posted

wodnik_9, ja robię zawsze około vol 35-40% (zawsze z wodą destylowaną) i nic mi się jeszcze nie przydarzyło. Nie robię mocniejszej bo tyle wystarczy...

Jeśli chodzi o czyste IPA to na niektórych lakierach może powodować płytkie zacieki.

Posted
Jeśli chodzi o czyste IPA to na niektórych lakierach może powodować płytkie zacieki.

zgadza się, przekonałem się o tym chcąc odtłuścić pod naklejki lusterko w moim aucie, które było malowane sprejem. Powstały jasne smugi które zeszły dopiero po ręcznym przetarciu UC. To samo może być ze współczesnymi "ekologicznymi" lakierami kiepskiej jakości.

50/50 już nic złego nie robi

Posted

Też używam rozcieńczenia 50/50 z wodą destylowaną i na razie odpukać nic się nie działo. Ale znając naszych rodzimych rzeźbiarzy-tynkarzy-akrobatów zwanych potocznie lakiernikami i ich nieustanne dążenie do obniżenia kosztów wolałem się upewnić.

Dzisiaj spróbuje rozcieńczenia 25% i zobaczę jak się będzie pracowało w porównaniu do 50/50

Posted

Ewentualnie polecam zmywacz sylikonowy, nie zrobi krzywdy lakierowi a wg. mnie sprawdza się równie dobrze co IPA no i lepiej dostępny jest - przynajmniej w moim regionie.

• 5 months later...
Posted

A do przemycia przed lakierowaniem lepiej tradycyjny zmywacz silikonowy czy właśnie IPA? Ojciec w lakierni używa właśnie zmywacza jak każdy lakiernik chyba. A dlaczego nie używa się IPA? Przecież nie wychodzi drożej...

Posted

Bo zmywacz silikonu (skąd się wzięło to określenie "zmywacz silikonowy"? - przecież on nie zawiera silikonu!) jest pewniejszy. IPA nie zawsze wszystko usunie.

Posted

ultratouch,to coś jak z paliwem rakietowym (używane do napędzania rakiet) , olejem opałowy (używane jako opał) itd. stąd to chyba :)

Posted

Mi się wydaje ,że jakaś firma sobie kiedyś przetłumaczyła Silicon Remover jako "zmywacz silikonowy" (w niektórych kręgach jak coś jest silikonowe to jest fajne ;) ) puściła to na rynek i tak się niektórym utarło :)