Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mimo nałożenia CQuartz po 700 km trasy i opłukaniu auta zostało mi parę złośliwszych kropel smoły i śladów po tych najtłustszych czerwonych robalach. W weekend umyję na dwa wiadra - może zejdą, ale coś mi się widzi, że jeszcze kilka tras i jakieś małe glinkowanie będzie niezbędne. Zastanawiam się na ile glinka wpływa na trwałość warstwy Cquartz – macie z tym jakieś doświadczenia ?

Posted

Poprostu używajcie delikatnych glinek, pod CQ lakier musi być idealnie przygotowany więc po jego aplikacji i pewnym czasie NAPEWNO nie będzie wymagał użycia agresywnej glinki. BH soft w tym wypadku odpada, faworyci do ValetPRO, SOFT od SCS, żółty sonax i zielony sonus :good:

Posted
Poprostu używajcie delikatnych glinek.... BH soft w tym wypadku odpada, faworyci do ValetPRO, SOFT od SCS, żółty sonax i zielony sonus :good:

Śmiała teoria, jestem pewien, że umiesz ją obronić.

Posted

Deco, napisz swoje spostrzeżenia na ten temat a wtedy komentuj czyjeś posty.

• Moderator
Posted
BH soft w tym wypadku odpada

k24, możesz rozwinąć swoją myśl..

Posted

psemo, bo ta glinka jest soft tylko z nazwy, mimo wszystko agresywna, ciężko się ją ugniata i przy niewłaściwej pracy zostawia po sobie osad na elementach.

• Moderator
Posted

k24, :o

Ja nic takiego nie zauważyłem. Podczas glinkowania praktycznie bez docisku u mnie "rozjeżdża się" na boki; ugniatanie trywialne, żadnych problemów, moczenia w ciepłej wodzie itd.. Śladów też nigdy żadnych mi nie zostawiła; jako lubrykat używam Last Touch Megsa 1:1 z wodą destylowaną. Być może dzieje się tak przy wodzie z szamponem :idea:

Posted

Jak dla mnie to BH soft jest nawet zbyt soft. Nie wiem w jakich warunkach ta glinka słabo się ugniata, bo sam używałem jej w pomieszczeniu gdzie było 13st i dalej się świetnie nią pracowało. Jako poślizgu używałem do niej wody, wody z szamponem, CG PRO 1:1 z wodą oraz LT 1:1 z wodą.

• Moderator
Posted
Jak dla mnie to BH soft jest nawet zbyt soft. Nie wiem w jakich warunkach ta Glinka słabo się ugniata, bo sam używałem jej w pomieszczeniu gdzie było 13st i dalej się świetnie nią pracowało.

Dokładnie, dlatego jestem zdziwiony zastrzeżeniami k24 odnośnie glinki BH

Posted
Jak dla mnie to BH soft jest nawet zbyt soft. Nie wiem w jakich warunkach ta Glinka słabo się ugniata, bo sam używałem jej w pomieszczeniu gdzie było 13st i dalej się świetnie nią pracowało. Jako poślizgu używałem do niej wody, wody z szamponem, CG PRO 1:1 z wodą oraz LT 1:1 z wodą.

Ja akurat podzielam pogląd, że słabo się ugniata - przy temepraturach powyżej 20 st, pracując z wodą + DJ born to be mild i tak muszę ją moczyć w ciepłej wodzie, żeby dobrze ugnieść bez nadmiernego wysiłku.

A wracając do tematu - glinkował ktoś lakier z CQ ?

Posted
Deco, napisz swoje spostrzeżenia na ten temat a wtedy komentuj czyjeś posty.

I widzisz kolego, głosisz jakąś teorię z kosmosu to nie powinieneś się dziwić, że ktoś komentuje Twoje posty.

A co do glinek BH to coś o nich wiem bo byłem pierwszą osobą w Polsce, która je sprzedawała.

Posted
Mimo nałożenia CQuartz po 700 km trasy i opłukaniu auta zostało mi parę złośliwszych kropel smoły i śladów po tych najtłustszych czerwonych robalach. W weekend umyję na dwa wiadra - może zejdą, ale coś mi się widzi, że jeszcze kilka tras i jakieś małe glinkowanie będzie niezbędne. Zastanawiam się na ile Glinka wpływa na trwałość warstwy Cquartz – macie z tym jakieś doświadczenia ?

Czy glinka służy do usuwania smoły ?

NIE !

Jest coś takiego jak Tar&Glue Remover - Nielsen, Diamondbrite, Autosmart, Autobrite, etc. i tego użyj a nie glinki ;)

_____

A co do robali to APC i myjesz.

Przecież żeby "zdjąć" CQuartza trzeba auto polerować więc APC / T&G krzywdy mu nie zrobią ;)

Posted
A co do robali to APC i myjesz.

W weekend zobaczę jak to wyjdzie. Niestety część z nich zdążyła pożądnie przez tydzień przyschnąć.

Posted

swierzo polozony cquartz pozna zmyc ipa i niektorymi srodkami chemicznymi a jesli mowisz ze po tygodni zaschly to raczej nie jest swierzo polozony.

uzyj bez problemu srodkow do smoly i do owadow.

(wolne tlumazcenie z forum uk)

P.S. osobiscie glinki BH uwarzam za najgorsze jakie do dej pory uzywalem...

wole cos prostszego i bezpiezcniejszego ;)

Posted

Dobrze że nie jestem odosobniony z opinią o glinkach BH, napewno nie poleciłbym jej początkującym detailerom. Sam miałem ją jako pierwszą i do tej pory (rok) zostało mi jej ponad 100g, używam głównie do felg i dołów drzwi.

Posted

według mnie jest ona w miarę ok. Ale zauważyłem, że działać nią trzeba z lubrykantem w postaci wody tylko destylowanej i bardzo często ją ugniatać i zamaczać w kubku ciepłej wody.

Posted

jestesmy OT...

ale ja z BH mialem problemy rysowala lakier(i nie jest to pierwsza jaka uzywam)

jesli chcecie to poszukajcie na innych forum co niej pisza...bardzo dyskusyjna cos w tym jest :o

Posted
Dobrze że nie jestem odosobniony z opinią o glinkach BH

Ja rowniez zdecydowanie bardziej wole glinke patentowa niz BH, nie wiem za co zbiera tyle pochwal :idea:

Posted

W weekend glinkowałem drugi samochód (na którym nie mam Cquartz). Samochód był naprawdę brudny , ale to co BH soft (lubrykant woda + szampon) zrobiła z lakierem na dachu to masakra - rysy, hologramy, dramat ! Resztę opakowania posłałem do kosza.

A żeby nie być całkiem OT - APC prawie rozpuścił robale, zostały tylko pojedyncze resztki na reflektorze - te będę musiał ruszyć czymś innym (ale na pewno nie gliką BH).

Posted
Może wam odkryła rysy a nie zrobiła nowe...

Obawam się, że nie - kierunek zarysowań (równoległe i prostopadłe) dość dobrze zgadza się z kierunkiem posuwu glinki. Używana jak się wydaje prawidłow - nie upadła w piach, regularnie maczana w ciepłej wodzie, powierzchnia lakieru regularnie spryskiwana wodą z DJ Born to be mild. Nie wiem dlaczego tak się stało - może lakier na dachu nieoryginalny ? Muszę sprawdzić w historii auta (służbowe, przede mną ktoś inny użytkował). Na masce też niestety pojawiły się hologramy.