DaV Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Tak jak w temacie. Po czym moge poznać, że mikrofibra/rękawica z mikrofibry nie nadają się do dalszej pracy? i czas na jej wymiane (najprościej mówiąc zakończyła swój zywot). Oczywiście nie chodzi mi tutaj o zabrudzenia.
emilus100 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 DaV, moim zdaniem to troszke indywidualna sprawa. Bo dla jednego MF nie będzie się nadawała już po paru użyciach (praniach), bo stwierdzi, że rysuje lakier lub nie zbiera brudu tak jak powinna. A drugi będzie używał przez parę lat Ponadto zależy też do czego używana jest MF. Wiadomo, że do lakieru (polerowanie itp) nie będziesz używał tak długo jak w przypadku wycierania np. progów czy wnęk drzwiowych oraz pod maską. Zapewne po kilku praniach MF zaczną twardnieć i już nie będą tak delikatne.
ariello01 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ja głownie rozpoznaje właśnie po dotyku, jeżeli jest juz twarda, szorsta itp to nie stosuje jej juz do lakiery tylko przeznaczam to bardziej brudnej roboty ( czyli wycieranie środka typu APC po wcześniejszym pędzelkowaniu) Ponadto zużyta MF czasem wykazuje juz inne właściwości niż zaraz po kupieniu...tzn słabo wchłania woda, źle sie nia poleruje itp co również oznacza o jej przysłowiowym końcu i czas otworzyć/ zakupić nową. Typowych wyznaczników myślę, że raczej nikt Ci nie poda bo chyba takich nie ma A jeśli są to sam z chęcią poczytam
k24 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ja stosuje tzw test dłoni. Szorstką dłonią przejeżdzam delikatnie po mf i jeżeli "chaczy" wędruje ona do pojemnika II jakości
yesfan Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 k24, no właśnie haczenie to cecha dobrej MIKROfibry. Włókna są tak drobne że zahaczają o nierówną powierzchnię skóry. Jako zużyte traktuje mikrofibry zbite, które utraciły puszystość, twarde i szorstkie. 1
SzaKal Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 k24, Dokładnie robię tak samo ...
DaV Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 No to troche już mi się rozjaśniło .
k24 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 yesfan, kup nowego eurowa shag i porównaj ze starszym, np po 3-4 praniach. Uwierz mi że nowy nie chaczy nic, a na używanym już są czuć delikatne objawy zużycia
DaV Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 To jak po 3-4 myciach eurow nie nadaje się już do użytku czy poprostu stracił część swoich własciwiści tylko. Bo mi się nie widzi kupowac co raz to nowe mikrofibry do polerowania. Szczególnie, że te do polerowania to jedne z droższych.
Deco Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 yesfan, dobrze gada. Mikrofibra nowa haczy przy kontakcie ze skórą dłoni.
DaV Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 senz, możesz opisac jak przebiega ten test ?
emilus100 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Pewnie chodzi o przetarcie płyty CD, czy nie pojawiają się rysy
SJake Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Po czym moge poznać, że mikrofibra/rękawica z mikrofibry nie nadają się do dalszej pracy Póki nie rozłoży się samoczynnie lub nie popruje. W każdym innym przypadku można jej użyć w różnorakim zastosowaniu.
Arturoo Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 kupić sobie pare dobrych tylko do polerowania a reszte zostawić na inne użytki nowa zawsze powinna haczyć o skóre. Niektóre to nawet kolor swój tracą stają sie wyblakłe wraz ze zużyciem
TranceEternity Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Pozwolę sobie podłączyć się pod temat... Sprawa jest taka. Używam różnych mikrofiber piorę je zazwyczaj ręcznie w szarym mydle a gdy używam je na lakierze to zostawiają rysy w szczególności przy użyciu quick diteilera lub ipa. Może mi ktoś powiedzieć o co chodzi czy powinienem je czymś zmiękczyć czy jak ?
Swoop Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2013 TranceEternity, kup nową w takim razie albo do płukania dodaj trochę octu ... było na forum
TranceEternity Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Mikrofibry są nowe. Spróbuję z tym octem
Donatel Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Używam różnych mikrofiber piorę je zazwyczaj ręcznie w szarym mydle Mikrofibry są nowe. Mikrofibra jest nowa jak jest w pudełku albo folii w sklepie. Jak zostanie wysmarowana cleanerem/woskiem/dressingiem/czymkolwiek przestaje być nowa. Wystarczy że cokolwiek zaschnie w niej i kapota. Już pierwsze pranie może ją wykończyć i przestanie się nadawać do polerowania wosku
TranceEternity Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2013 To jak z nimi postępować kupować te drogie np PB czy podobne raz użyć i kosz ?
blackmamba Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Przede wszystkim dobrej jakości ja mam kilka CHEMICAL GUYS SASQUATCH MAXIMUS MICROFIBER GRAMATURA PONAD 880 kilka od Megsa raz na jakiś czas przepłucze octem i jak na razie wszystko OK Po robocie zawsze od razu zamaczam w wodzie później piorę ręcznie szarym.
mar79 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Panowie nowka fibra SCS Mr. Big wyjeta z worka i brak haczenia dloniom,to normalne?. Czy moze ktos moja oblecial jakas furke i ja zapchal
Yasiek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2014 mar79, ja mam taki ręcznik od Shiningcar'a i nie haczy. Moim zdaniem zbyt delikatny jest aby haczyć
mar79 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Yasiek, To masz racje przyjemny pluszak , ale wazy jak maly dywan
Fuzzy Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Kupiłem fibre w jakimś sklepie po promocji - marketówka. Była za twarda, nie nadawała się do lakieru. Miałem ją wyżucić, lecz znajomy podsuna pomysł by wyprać ją w płynie do płukania tkanin - podobno zmiekcza ubrania itp. Okazało się ze pomysł świetny Każda fibra jaką miałem poleciała do ciepłej wody z dodatkiem płynu. Wszystkie teraz pachnące, delikatne, i prawie jak nowe
Rekomendowane odpowiedzi