Jump to content

Zacieki po glinkowaniu na karoserii i szybach

Recommended Posts

Posted

Witam

Umyłem rano auto wedle planu (aktywna piana, szampon sonax, szampon R&S). Po każdym myciu wycieranie do sucha. Autko wyglądało fajnie. Następnie zabrałem się za glinkowanie. Glinkę po ugniatałem, element nad którym pracowałem spryskałem sobie wodą. Dodatkowo pryskałem sobie z atomizera woda + szampon no i jazda. Po paru minutach można już było pod ręką wyczuć, że element robi się bardziej gładki. To następny i tak dalej. Nie przejmowałem się zaciekami jakie zostawały, bo wiedziałem, że po glinkowaniu trzeba umyć auto. I tu chyba coś zepsułem i to maksymalnie. Pozwoliłem aby te zacieki powysychały mi na niektórych elementach. I teraz nie potrafię ich niczym zmyć, a leciałem już pianą i oczywiście ręcznie na dwa wiaderka. Zero rezultatu. Jedyne co mi przyszło do głowy to jeszcze raz glinkować i od razu zmywać dany element do czysta. Pytanie tylko czy to coś da?

Glinka jakiej używałem to: Bilt Hamber Auto Clay Soft

Posted

Tylko gdzie w Gdyni kupić jakiś cleaner? Megsa lub PB.

Posted

Wyglinkuj jeszcze raz, spłukuj na bieżąco i wycieraj do sucha. Możliwe, możliwe, miałem ostatnio podobnie, jak glinkowałem przed woskiem swoje auto na podwórku i wyszło słońce :D

Posted

Jutro mam w planie malowanie zacisków, glinkowanie zrobię ponownie w czwartek. Szyby mogę też glinkować?

Posted
Szyby mogę też glinkować?

Tak

[ Dodano: 2 Sierpień 2011, 17:35 ]

wojciechch wiedzę, że byłeś szybszy ode mnie o kilka sekund

Posted

Ok. Małe podsumowanie. Glinkowanie w cieniu i spłukiwanie powinno rozwiązać mój problem bez potrzeby kupowania cleanera.

Posted

Możesz jeszcze użyć szamponu w większym stężeniu. Na niektórych nawet jest napisane, że mogą służyć jako cleaner do wosku, jeśli dać więcej.