Jump to content

Skrzypiące uszczelki.

Aoox

Recommended Posts

Mam problem, w stosunkowo nowym aucie (rocznym) zaczęły mi skrzypieć uszczelki drzwi na delikatnych nierównościach. Jest to VW Polo, czy ktoś spotkał się z takim problemem? Jaki preparat zastosować, aby zabezpieczyć uszczelki i zlikwidować skrzypienie?

• Moderator

Niedawno też walczyłem z tym problemem. Początkowo myślałem, że to urok długich furtek w trzydrzwiowej budzie..

Tak jak napisał gruby_RS, dokładne woskowanie wnęk, na uszczelki CP Perl (wg mnie świetny produkt) i nastała cisza ;)

No właśnie, tylko ta cena. A preparat Würtha na uszczelki by nie pomógł?

http://www.autokosmetyki.pl/w%C4%82%C5% ... ,p950.html

Przemek, moje auto to Polo 2010 rok, więc pewnie mamy uszczelki z tego samego tworzywa. Kiedyś Borek na forum pisał (jak mnie pamięć nie myli), że jego ojciec w Golfie MK6 GTI, też ma problem z skrzypiącymi uszczelkami

• Moderator
wszystkie uszczelki potraktowaliśmy FinishKare TopKote. Problem ustąpił, właściciel był bardzo zadowolony. Efekt utrzymał się około trzech, czterech tygodni.

U mnie minęły dwa miechy i uszczelki nie krzyczą "chcemy jeszcze".

Co do Perla, to mogę dodać, że pozostawia piękną satynkę, uszczelki bardziej miękkie w dotyku, po prostu "nówki pewex" :-]

No i jeszcze jedna zaleta: świetnie sprawdza się na plastikach zewnętrznch :good:

Aoox, przemas22, wypróbuje najpierw glicernę z apteki! Ja stosuję już drugi sezon!

Taką: http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... ght=#51182

I oto moje 2 posty/opinie o tym produkcie z innego forum:

1. Skład: 86% gliceryna, 14% woda. Preparat to gęsta, bezbarwna ciecz. Psikałem na mikrofibrę, a następnie wcierałem w uszczelki. Prepat jest gęsty, kleisty, trzeba go rozporawadzać i wcierać. Tak więc aplikacja wymaga trochę pracy;-) Aplikowałem jakiś miesiąc temu i widzę, że uszczelki wyglądają ładnie, są odżywione/zakonserwowane. Inna sprawa, że dbam o uszczelki na bieżąco i co miesiąc wcieram jakiś preparat! Na całe auto zeszła mi akuratnie buteleczka 30 g. Myślę, że tę cenę warto kupić i wypróbować!

(Post z dnia 25 września 2010 roku)

2.Prodkut ,,leży" na uszczelkach w moim aucie od września i chroni do dzisiaj. Powiem tak, produkt jest rewelacyjny i nie ma sensu poszukiwać/kupować czegoś innego/droższego. Podczas mrozów nie było żadnego problemu z przymarzaniem/otwieraniem drzwi. Jest czerwiec, a u uszczelki są cały czas zakonserwowane/odżywione/miękkie/sprężyste/czarne. Tak więc ,,gliceryna apteczna";-) wspaniale chroni, konserwuje i nadaje wyglądu. Inna sprawa, że mam nie zniszczone/zadbane uszczelki, bo na pewno 2-3 razy w roku je konserwuje. W tym sezonie jeszcze ich nie ruszałem, bo po prostu nie mam czasu. Jedynym minusiem jest aplikacja, która wymaga trochę pracy;-)

Do tej pory używałem gliceryny 86%, teraz ,,leci do mnie" najczystsza gliceryna kosmetyczna 99,5%

http://www.ecospa.pl/gliceryna-kosmetyczna-p-75.html

A więc powinno być jeszcze lepiej, przetestujemy, zobaczymy;-)

Polecam, naprawdę warto!:-) Za tę cenę:-)

(Post z dnia 10 czerwca 2011 roku)

Dodam jeszcze tylko, że w tym roku na gruntowne zabezpieczenie opon letnich po zimie/przed sezonem letnim pójdzie właśnie gliceryna! :)