Franek Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 Kurde, ciekawe ile tego lakieru teraz zostało.
Aoox Opublikowano 20 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 Z tego wszystkiego zapomniałem o fotkach. Co do lakieru, to myślę że wyszedł ok, bo po zmywaczu było widać dosłownie wszystko.
Camel- Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 15 arkuszy? Szczerze powiedziawszy, to ja błotnik, kawałek tylnej klapy i jakieś pare drobnych rys, jednym akruszem załatwiłem... Ale spoko. Grunt, że wyszło OK
Aoox Opublikowano 20 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 Może papier miałem słabej jakości, ale co chwile musiałem nowy kawałek dawać, bo czułem że trę samym papierem, a nie papierem ściernym.
kar01 Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 To łącznie ile czasu poświęciłeś? Przynajmniej trochę doświadczenia zdobyłeś
MM.MM Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 Nie podobają mi się te rysy wygląda mi to na papier 800-1000...
Camel- Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2011 No właśnie czasami tak jest z tanimi papierami, że mimo, że są np. 2000 to działają gorzej, mocniej. Może to wynikać z niejednorodności ziaren albo oszukanej ziarnistości.
Administrator AreK Opublikowano 21 Lipca 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2011 Camel-, nie do końca masz racje.Nie wiem czy wynika to z doświadczenia czy z domysłów. Ja do swojej pracy używam papierów renomowanej-specjalistycznej firmy SIA. Mam papiery o ziarnistości 800 o trzech rodzajach ziarna. Papiery do drewna. międzyszlif i wykończenie. Wszystkie są wodne. Każdy z nich pozostawia inne wykończenie (rysę) spowodowane to jest kształtem użytego ziarna i sposobie jego "mocowania" . Jeszcze większe zróżnicowanie jest w papierach o niższej ziarnistości do 400. Ostatnio otrzymałem do przetestowania papiery innej firmy typowe do przygotowania elementu do lakierowania i 800 jest agresywniejsza od 400 z SIA. Pozostawia jednak ładniejszą rysę. Rysa jest też zależna od ilości wody użytej do szlifowania oraz od zużycia papieru. Paradoksalnie gorszą rysę pozostawia stary "zapchany" papier który zamiast szlifować rysze lakier.
Rekomendowane odpowiedzi