Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Od niedawna w garazu stoja dwa Pugi. Oba czarne, 207 metalik, 508 perła. Najpierw poczytałem troche forum, a poźniej zakupiłem swój pierwszy zestaw, aby łatwiej było te auta utrzymać w czystości. Zadanie mialem ulatwione, gdyz oba auta sa nowe. Nie wymagaly wiec korekty, tylko porzadnego zabezpieczenia ;)

Uzyte srodki:

Na zewnatrz:

- szampon Meg's NXT wash + rękawica Meg'sa

- wosk NXT 2.0 + aplikator Meg'sa

- do wycierania MF Meg's oraz Jan Niezbędny

Koła i opony:

- Spray K2 + pędzelek

- Meg's High Gloss Tyre Gel

Plastiki in & out:

- Meg's Ultimate Protectant

Drobne zarysowania:

- Pasta T-Cut Scratch Remover do czarnych lakierów

Mój zestaw:

peugeot002.jpg

207:

peugeot026.jpg

peugeot023.jpg

peugeot019.jpg

508:

peugeot031.jpg

peugeot032.jpg

peugeot034.jpg

Do zestawu brakuje mi porządnych aplikatorów do żelu do opon i tego środka do plastików - na razie użyłem zwykłych gąbek, ale średnio się to sprawdza.

Co sadzicie? Jak wyszło? Co dokupić/poprawić?

Pozdrawiam

Posted

Dokupić wiadro do niego grida, rękawicę, szampon, glinka też już może czekać w pogotowiu, jakiś cleaner i dużo mikrofibr :) to chyba takie absolutne minimum.

Posted

Porzadne wiadro i grida musze kupic. Szampon, rekawica i mikrofibry juz sa. Glinke kupie chyba przed zima + jakis sealant na sezon zimowy ;)

Posted

Znam tą 207 z Leszna, pare razy mi się rzuciła w oczy, ale nigdy czysta :evil:

Za to teraz wygląda bardzo ładnie. Głęboki wetlook. Ciekawe co na to halogen :)

Posted
oba auta sa nowe. Nie wymagaly wiec korekty

Nie czepiam sie pierwszego postu, ale pierwsze zdanie nie wyklucza drugiego ;) Jak bedziesz na przegladzie czy po akcesoria to pokręć sie w okolicach myjni w tzw ASO...

Ja bym mimo tego grzecznie sugerowal poswiecić troche halogenem i popatrzc w słonku jak przestanie padać :-];)

Pozdrawiam, życze bezawaryjnej eksploatacji i frajdy z zadbanych aut.

Posted
oba auta sa nowe. Nie wymagaly wiec korekty

Nie czepiam sie pierwszego postu, ale pierwsze zdanie nie wyklucza drugiego ;) Jak bedziesz na przegladzie czy po akcesoria to pokręć sie w okolicach myjni w tzw ASO...

Ja bym mimo tego grzecznie sugerowal poswiecić troche halogenem i popatrzc w słonku jak przestanie padać :-];)

Pozdrawiam, życze bezawaryjnej eksploatacji i frajdy z zadbanych aut.

Jak są nowe to chyba nie są skatowane aż tak aby odrazu je polerować, co by było za 5 lat.

Posted
Znam tą 207 z Leszna, pare razy mi się rzuciła w oczy, ale nigdy czysta

Eee, to chyba nie była moja, ja mam zawsze czyste :P Poza tym to 207 jezdzi glownie po Wroclawiu. Ale droge mam pod domem w Lesznie nieutwardzona, to najmniejszy deszcz i auto brudne...

Ciekawe co na to halogen

Masz? To podjade, sprawdzimy ;)

Ja bym mimo tego grzecznie sugerowal poswiecić troche halogenem i popatrzc w słonku jak przestanie padać

Ok, wierze ze nie zdarzyli popsuc przez te pare dni jak auta czekaly na odbior :P

Posted

MM.MM sądzisz że zalecam papier, futro, i 3M po kolei?

OK, na obu nie ma na bank żadnego hologramu od przetarcia szmatą przed wydaniem i mycie jak przywiozla laweta ze skladu celnego też dwa wiadra, nowa gąbka itp....Spoko.

Posted

gruby_RS, na 508 sa minimalne hologramy widoczne pod slonce, np. na tylnej klapie. Ale to przy nastepnym woskowaniu sie tym zajmiemy. Masz racje, duzo nie trzeba zeby cos nabroic w nowym aucie ;)

Posted
MM.MM sądzisz że zalecam papier, futro, i 3M po kolei?

OK, na obu nie ma na bank żadnego hologramu od przetarcia szmatą przed wydaniem i mycie jak przywiozla laweta ze skladu celnego też dwa wiadra, nowa gąbka itp....Spoko.

Tego nie powiedziałem, chodzi mi o to że zawsze jak ktoś ma nowe auto to od razu "halogen" i heja jak tylko jakaś ryska. Szkoda że nie masz czarnego rs-a ciekawe czy nigdy nie byloby na nim hologramów.

Posted

Ja wiem, ze nie wpasuje sie tym postem w tematyke forum, ale... to są tylko samochody. Nie bede w nowym aucie latał co weekend z halogenem, zeby sprawdzac czy sa hologramy czy nie. Auto ma sie dobrze prezentowac i byc jak najlatwiejsze w utrzymaniu - takie bylo zalozenie. I jak dla mnie jest ok ;)

Posted
Ja wiem, ze nie wpasuje sie tym postem w tematyke forum, ale... to są tylko samochody. Nie bede w nowym aucie latał co weekend z halogenem, zeby sprawdzac czy sa hologramy czy nie. Auto ma sie dobrze prezentowac i byc jak najlatwiejsze w utrzymaniu - takie bylo zalozenie. I jak dla mnie jest ok ;)

Dokładnie, o to chodzi, nie będziesz w stanie utrzymać 2 czarnych aut w idelanym stanie. Kupiłeś je aby nimi jeździć, a nie po to aby stały w garażu. Dbaj o nie jak najlepiej.

Teraz juz się nie lakieruje samochodów tak jak wcześniej...

Posted
Szkoda że nie masz czarnego rs-a ciekawe czy nigdy nie byloby na nim hologramów.

Są juz po kilku myciach od czasu leciutkiej korekty w maju na elementach piano-black. Na zielonym tez znalazłem już kilka rysek jak poświecilem Brinkmanem.

Czarny, a w zasadzie żaden lakier jest niemożliwy do 100% utrzymania jesli auto służy do codziennego użytku. Oprócz foli nie widze możliwosci powstrzymania pojawiających sie rys i hologramów. Nie zamierzam krzyczeć i pouczac kazdego kto ma nowy samochod, leciutko tylko uśmiecham sie na stwierdzenia mam nowe auto z salonu - więc jest nieskazitelne, bo jest nowe...

Pozdro

Posted

Thomas207, fajne auta :)

Też ostatnio przyglądałem się 508 SW z panoramicznym dachem i jasnym środkiem - świetnie takie zestawienie wyglądało :)

Co do koloru, to kwestia gustu, mnie na przykład 508 podoba się w białym kolorze (SW).

Posted
JAuto ma sie dobrze prezentowac i byc jak najlatwiejsze w utrzymaniu - takie bylo zalozenie. I jak dla mnie jest ok ;)

To wybrałeś fatalnie :) Takim kolorem jest np. srebrny, tylko gorzej z tym prezentowaniem się. Czarny to istna tragedia (chyba "najgorszy"), hologramy od fibr i od rąk, ogólnie od wszystkiego :) Wiem co mówię, w stajni jest i czarny i srebrny ;) Mocno rozważyłbym cquartz. Gratuluje samochodzików, pokaż wnętrze 508 :P

Posted

Oj co ja sie już natrułem z moim czarnuchem i w końcu odpuściłem sobie kilka rysek i hologramów, bo nie jestem nerwowo w stanie tego dokonać :/ Pierwszy i ostatni raz na szczęście :) Czarnuchy oby dwa super, oby jak najmniej rysek łapały :mrgreen:

Posted

Czarne to czarne, dopoki czyste to i ladne, i reprezentatywne, i nie mozna oderwac wzroku. Ale niestety nie mam dobrych wiadomosci. Prawdopodobnie masz ten sam lakier co i ja w swoim Citro - w koncu to PSA, a lakier ten jest bardzo wrazliwy i nawet mikrofibra potrafi go zarysowac. Gruby ostatnio, przy okazji szybkiej inspekcji, bardzo sie zdziwil ze majac do wyboru srebrny wzialem czarnego, ale ten lakier ma cos takiego w sobie, ze czlowiek nie jest w stanie sie mu oprzec.

Posted

Widzę tidiajrejsing zawitał i na to forum :good: Cieszy, jak widzi się większość osób zrzeszonych na innych forach, które zaczynają się interesować cardetailingiem.

Ja już chyba mam chorobę na punkcie stanu lakieru. Kiedy niedawno odbieraliśmy Mełca ( opisywany w tym dziale ) to przez 15 minut chodziłem wokół niego i doszukiwałem się mikrorysek i ew. hologramów. No cóż, parę ładnych się znalazło, ale trudno, jeszcze nie robię mu korekty, może jako prezent noworoczny się zdecyduję na to ;)

• 2 months later...
Posted

Mała aktualizacja, na razie zabralem sie na ogarniecie 207ki po sezonie:

Mycie aktywna piana Karcher:

img20110923001.jpg

Dywaniki:

img20110923003.jpg

Dbamy o drobiazgi, czyli dojazdowka (Atack Autolandu + Megs Endurance):

img20110923009.jpg

W miedzyczasie przyjechaly felgi do 508 na zime:

img20110923008.jpg

Mocowanie tablicy wg patentu kolegi Aoox:

img20110924002.jpg

I efekt po nalozeniu NXT 2.0:

img20110924001.jpg

Zabawa z 508 w najblizszy weekend, w planach zabezpieczenie felg i nalozenie NXT 2.0

To be continued :ad:

• Moderator
Posted

Pytanko o jaki patent mocowania chodzi ?

Mocowanie tablicy wg patentu kolegi Aoox