Jump to content

Hardcorowe BMW , tylko dla widzów o mocnych nerwach

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Od pewnego czasu śledziłem to forum , studiowałem i gromadziłem wiedzę i w końcu postanowiłem sprawdzić swoje siły na samochodzie mojej żonki . Jak na pierwszy raz wydaje mi się że zacząłem od mega hardcorowca jakim okazało się to BMW. Samochód był w użytkowaniu kobiet od 9 lat, myjnie widział tylko automatyczne raz w roku na święta. Posiadał miliony rys , tysiącie głębokich do podkładu , miliardy odprysków na masce, błotnikach i dachu, oraz biliony hologramów. Widzów o mocnych nerwach zapraszam do dalszej relacji :P Zaznaczam że to moja pierwsza taka zabawa w detailing , trwała ona 27 godzin ( sam lakier) ,dlatego też liczę na Waszę trafne uwagi , krytykę przyjmuję na klatę :)

Zaczniemy od listy kosmetyków jakimi uraczyłem tą czarną lady:

- Mycie : APC Duragloss oraz Ludwik ( Malinowy :P ), benzyna ekstrakcyjna

- Glinka Bilt Hamber

- Korekta lakieru Menzerna 500 i Menzerna 4000 , pady Flexi Pads biały i żółty

- Cleaner i politura Chemical Guys Wet Mirror Finish

- Woskowanie Collintie 476s

- Listwy i plastiki 303 Aerospace Protectant

- Ranty felg Autosol

- Taśmy do obklejania, pędzelki , niezliczona ilość mikrofibr

- Wiśnia 0,7 aby nadać smaku całej robocie ;)

dsc07752w.jpg

Sprzęt:

Karcher modelu nie pamiętam

Polerka Power UP

dsc07946o.jpg

dsc08099a.jpg

A oto pacjent, na pierwszy rzut oka nie najgorzej.

dsc07937u.jpg

Na pierwszy strzał poszły do roboty wnęki itp zakamarki, użyłem do tego najpierw benzyny ekstr. a potem mixu APC z Ludwikiem

dsc07973d.jpgdsc07977.jpgdsc07979i.jpgdsc07915e.jpgdsc07959h.jpgdsc07963h.jpgdsc07965e.jpgdsc07981k.jpgdsc07983i.jpgdsc07985b.jpgdsc07995n.jpgdsc07996c.jpgdsc07998n.jpg

Teraz mycie , najpierw spryskałem samochód mieszanką APC i Ludwika spłukując Karcherem a potem mycie metodą na 2 wiadra, w jednym woda , w drugim woda z Ludwikiem celem odtłuszczenia i zmycia wszelkiego rodzaju brudu i wszystkiego co osiadło na tym lakierze .

dsc08031k.jpg

dsc08001.jpgdsc07969e.jpgdsc08221j.jpg

Słitaśne kółeczka BBS

dsc08026c.jpgdsc08021z.jpg

Plastiki potraktowałem 303

dsc08293.jpgdsc08294vu.jpg

Po myciu glinkowanie , na początku glinka miała prawie zerowy poślizg, na lakierze było kilo przylepionego niewidocznego dla oka brudu , który miał chyba z 10 lat , poniżej fotki glinki przed i po , ciekaw jestem czy ktoś widział bardziej dojechaną glinkę :P

dsc08030q.jpgdsc08032z.jpgdsc08033s.jpg

Potem postanowiłem pouzupełniać pewne niedoskonałości lakieru i miliardy odprysków na masce, co się później okazało to był mój największy błąd ponieważ przy polerowaniu nadłożony lakier rozmazywał się :(

dsc08052j.jpgdsc08054ye.jpg

A teraz jak mniej więcej wyglądał lakier

Maska

dsc07861t.jpg

dsc07896h.jpg

Dach

dsc07867j.jpg

dsc07868o.jpg

Drzwi , klamki

dsc07871c.jpgdsc07872sx.jpgdsc07873.jpgdsc07875t.jpg

Lusterka

dsc07877hw.jpgdsc07891g.jpg

Tylna klapa

dsc07882o.jpg

Zderzak tylny

dsc08003b.jpg

Teraz obklejanie i wjazd do garażu na dwu dniowe posiedzenie

dsc08059h.jpgdsc08062j.jpgdsc08064u.jpg

A teraz mała inspekcja pod lampą i moim oczom ukazała się istna masakra :/

dsc08076e.jpgdsc08093w.jpgdsc08085c.jpgdsc08130o.jpgdsc08071u.jpgdsc08074.jpg

dsc08110w.jpg

No to jedziemy z tym koksem Menzerna 500 + Flexi Pads biały, pierwsze smarowanie

dsc08094g.jpgdsc08101e.jpg

Teraz jakieś 50:50 , było bardzo ciężko, Menzerna 500 po średnio 3-4 pełnych cyklach na każdym panelu, nie usunęła wszystkiego ale bałem się bardziej haratać , bo byłą to moja pierwsza polerka.

dsc08102j.jpgdsc08103it.jpgdsc08137a.jpgdsc08139ve.jpgdsc08141oa.jpgdsc08146jf.jpgdsc08154ju.jpgdsc08157c.jpgdsc08161.jpg

I po Menzernie 500

dsc08162v.jpgdsc08164d.jpgdsc08174e.jpg

Potem była Menzerna 4000 i Flexi Pads żółty które zrobiły niesamowitą robotę usuwając rysy po 500 oraz hologramy

dsc08175kq.jpgdsc08175kq.jpgdsc08178s.jpgdsc08174r.jpg

Potem mycie na 2 wiadra , również na Ludwiku

dsc08205y.jpg

I zaraz po myciu

dsc08208s.jpgdsc08210t.jpg

Cleaner z politurą Chemical Guys

dsc08230p.jpg

Po politurze, w odbiciu widać moje drugie BMW , które czeka na swoją kolej, na szczęście tam jest kosmetyka w porównaniu do Compacta

dsc08232iw.jpgdsc08237x.jpgdsc08240p.jpgdsc08246z.jpgdsc08248.jpgdsc08251t.jpgdsc08255r.jpg

dsc08262o.jpg

Maska spiaskowana przez 15 lat, zostało sporo odprysków

dsc08261s.jpg

A tutaj mała przygoda, zaczęło kropić i w pośpiechu wjeżdżałem do garażu najeżdzając na politurę, trzeba przyznać że Chemical G robią solidne opakowania, nic nie pękło !

dsc08252g.jpg

Przyszedł czas na wosk Collientie 476s , na początku przeholowałem z maską, potem nakładałem dużo cieńszą mgiełkę i wycierało się pięknie.

dsc08272c.jpgdsc08279x.jpg

Pomocnicy w ścieraniu wosku

dsc08285lm.jpgdsc08290iz.jpg

A tak wyszło

dsc08299o.jpgdsc08302v.jpgdsc08304f.jpgdsc08306x.jpgdsc08310l.jpgdsc08311y.jpgdsc08312l.jpgdsc08314h.jpgdsc08316y.jpgdsc08317w.jpgdsc08319n.jpg

dsc08320g.jpgdsc08322g.jpgdsc08324t.jpgdsc08327o.jpgdsc08328f.jpgdsc08332l.jpg

Dla widzów którzy dotrwali do końca pozostawiam mały smaczek , który na dniach będę konsumować tj komora silnika tego BMW :P

dsc07929s.jpgdsc07932gf.jpgdsc07933y.jpg

• Moderator

Jak na pierwszy projekt, efekt super ;)

Sam sie boje poki co polerki jako niedoswiadczony adept sztuki detailingowej, ale ogladajac innych poczatkujacych nabieram checi :)

Jak to Ci się lakier rozmazywał, nie suszyłeś go? Polerowałeś od razu po malowaniu? 3er skatowana niemiłosiernie. Zdziwiony jestem, że dało się z tego cokolwiek wykrzesać. Wyszło dobrze.

Bardzo przyzwoity debiut w dziale PSB :good:

Różowe BBS-y to "wymóg" żonki? :-] Nie chce sie czepiac ale mam nadzieje że nie myjesz auta dyszą rotacyjną, tylko takie foto poglądowe Karcherka sie zrobilo ;) Ilość pasty na padzie też daje do.... :o

Ale tak czy siak bardzo fajnie opisane i auto "troche" :P odżyło.

Czekam na kolejne projekty.

Pozdro

p.s. Kolega widać ma "kolege" w wydziale komunikacji :D

Kujon no tutaj mogę się dokładnie przyjrzeć co tam wysmarowałeś :P Jak na pierwszy raz jest super, lakier konkretna masakra była. Żona chyba zadowolona :song:

Malnąłbyś doł tylnego zderzaka w kolor.

Jakaś redukcja by Ci się przydałą :D

hehe też to chciałem napisać. I ćwicz nogi bo takie jakieś nieproporcjonalne do reszty sylwetki.

A projekcik pierwsza klasa - tylko ten ludwik :thumbdown:

Jak to Ci się lakier rozmazywał, nie suszyłeś go? Polerowałeś od razu po malowaniu?

Zaprawki robiłem ok 16 godziny, a polerowałem na następny dzien od rana.

Różowe BBS-y to "wymóg" żonki? :-] Nie chce sie czepiac ale mam nadzieje że nie myjesz auta dyszą rotacyjną, tylko takie foto poglądowe Karcherka sie zrobilo ;) Ilość pasty na padzie też daje do.... :o

BBSy to taka zajawko-reklama, ponieważ trochę bawię sie w renowacje felg, dyszą rotacyjną nie myłem, a ilość pasty była tylko do pierwszego nałożenia, potem po 2 krople na pad.

Malnąłbyś doł tylnego zderzaka w kolor.

W planach jest wymiana zderzaków na M-pakiet, a co do redukcji to wlasnie robie, 6kg w dół w 2,5 tygodnia :)

hehe też to chciałem napisać. I ćwicz nogi bo takie jakieś nieproporcjonalne do reszty sylwetki.

Ćwicze ćwicze, nie od razu Rzym zbudowano, szkoda żę mnie nie widziałeś rok temu i 20 kg przed, wtredy był suchar, 79kg przy wzroscie 190cm :P

Robota bardzo dobra :good: , ale dokup sobie jeszcze po 2 pady, czyściłeś pady podczas pracy :?: Jeżeli tak to ok, jeżeli nie to następnym razem polecam, bo usuwasz z pada lakier który usunąłeś z auta i pad zachowuje swoje właściwości :)

A powiedzcie mi koledzy, jak się ma mycie na myjkach samoobsługowych bezdotykowych tym proszkiem itp , a woski politury itp cuda które nakładałem na samochód :?: Bo BMW traktowane jest jako dupowóz i nie bardzo mam czas na regularne mycie ręczne.

Ja jak myję na bezdotyku to spryskuję sobie najpierw pianą, a z programów myjni uzywam tylko spłukiwania. Myję tyle samo czasu co inni, a efekt zazwyczaj lepszy.

Efekt zacny : D

Witam kolege z okolic :) Mieszkam w sumie moze 30km od Tarnowa :P Jak na pierwszys raz to rzuciłeś sie na głeboką wodę bez dwóch zdań ;)

Czyli przygotowania do German- Fest w Tarnowie trwają pełną parą :) z tego co wiem to w ostatni weekend czerwca, w tamtym roku byłem i teraz na pewno też przyjade bo był naprawdę konkret :good:

nie za duży i gruby kawałek glinki? lepiej mniejszy i bardziej płaski,

urabiałem gruby bo ta glinka po pewnym czasie robiła sie płaska

Czyli przygotowania do German- Fest w Tarnowie trwają pełną parą :)

Tak na German Fest będe ale nie tym samochodem, troche za niski poziom :P

Tak na German Fest będe ale nie tym samochodem, troche za niski poziom :P

Rozumiem że bedziesz tym granatowym cabrio na OZ którego często widywałem pod wall street? Niszczył mnie za każdym razem jak go widziałem :good:

nie za duży i gruby kawałek glinki? lepiej mniejszy i bardziej płaski,

urabiałem gruby bo ta Glinka po pewnym czasie robiła sie płaska

pracowałeś na całym kawałku 200g? :shock:

Rozumiem że bedziesz tym granatowym cabrio na OZ którego często widywałem pod wall street? Niszczył mnie za każdym razem jak go widziałem :good:

Nie ma OZ Futura , teraz są AC Schnitzery Rennsport

pracowałeś na całym kawałku 200g? :shock:

nieeeee ! to chyba efekt zdjęcia , z pudełka 200g oderwałem ok 30 %

Ładnie wyszło, szczególnie jak na pierwszy raz - widać że lakier odżył. Czy mi się wydaje czy to BMW można spotkać czasami zaparkowane na Narutowicza? Albo to inny samochód na identycznych felgach był :kox:

Dobrze ci sie wydaje , jak widać charakterystyczny samochód, obok którego ciężko przejść obojętnie, teraz nie tylko ze względu na kolor felg :P