Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od kilku dni "męczyłem się" z lakierem na moim polo, postanowiłem zrobić małą fotorelację i opisać prace oraz w miare możliwosci pokazać uzyskane efekty.

Środki użyte do całości zabiegów:

- mycie duragloss + rekawica CG

- ręcznik do ususzania

- glinka auto clay

- tasma maskujaca 3M

- seria PB SSR 1-3

- pady ABW, hard cutting, polishing, finishing

- papier wodny 2500 3M

- maszyna silverline

- lampy meguiars plastx

- uszczelki gumowe Einszett Rubber Care Stick Gummi Pflege.

- IPA

- APC od PB

- sealant PB EX-P

- wiadomo aplikatory itp

Zaczęło się jak zwykle od solidnego mycia i inspekcji lakieru:

22658248.th.jpg 88052861.th.jpg 87848553.th.jpg 91514022.th.jpg 58143542.th.jpg 84053303.th.jpg

Mało mam zdjęć przed i po korekcie danych elementów, dlatego wybrałem te co wyszły w miare dobrze aby ukazać choć w małym stopniu uzyskane efekty:

DACH PRZED:

przedd.th.jpg

DACH PO:

81781194.th.jpg

Kilka w miare udanych fotek po korekcie:

333zoz.th.jpg 222fw.th.jpg blotniktyl.th.jpg blotnikkk.th.jpg drzwiii.th.jpg drzwim.th.jpg drzwii.th.jpg klapai.th.jpg

Korekta lamp plastX'em (przednie rowniez szkoda ze nie mam zdjec)

lampys.th.jpg lampyyy.th.jpg

Uszczelki potraktowane gummi pflege

uszczelki.th.jpg

I kilka fotek w świetle dziennym całości (jeszcze w garażu, bo deszcz napierdzielał) :)

cacjz.th.jpg cacaqm.th.jpg cacccc.th.jpg ccccjd.th.jpg 92367280.th.jpg cccxl.th.jpg 81034144.th.jpg cacacaca.th.jpg 68272229.th.jpg dachy.th.jpg dachhhh.th.jpg dahchc.th.jpg

dachc.th.jpg

Z gory sorry za jakosc fotek, mam slaby aparat i nie mam za bardzo zdolnosci fotograficznych, na żywo efekt przerósł moje oczekiwania, i to sporo, to moj pierwszy projekt, mam nadzieje, ze nie ostatni :)

Czas pracy ~ 30h

pozdrawiam

Posted

Nawet na tych zdjęciach już widać efekt, ale dobrze by było jakbyś jeszcze zamieścił zdjęcia prezentujące całość.

Posted

Afi, jutro wyjade z garazu to ogarne fotki, dzis lakierowałem listwy dachowe i jakos nie bylo wiecej czasu, obiecuję poprawę :good:

Posted
obiecuję poprawę

ja myślę... :song::-]

Posted

Bardzo ładnie Ci to wyszło. Uważaj z tym pędzelkiem, bo narobisz szkód metalową częścią. Owiń taśmą izolacyjną, albo zmień na plastikowy. Acha i butelek na lakierze nie stawiaj :P:song:

Posted
Czas pracy ~ 30h

patrz no skąd ja to znam, a takie głupie małe polo :-]

PlastX troche niepotrzebny wydatek. Akurat dziś tez robiłem lampki 6n2 3Mbiały korek->UC na żółtej gąbce i wyszło idealnie więc pasta specjalnie do plastiku hmm marketing ;)

Posted

Kazdy element jechales PB SSR 3 potem 2 a na koncu 1? Jakie pady do ktorej pasty jechales

hard cutting do ssr3, polishing do ssr2, finishing z ssr 1 czy inaczej?

A co do efektu powiem ze super, dobrze wykozystane 30h :ad:

Posted
Uważaj z tym pędzelkiem, bo narobisz szkód metalową częścią

wiem wiem, uwazalem i nie bylo zadnego bubu musze sie zaopatrzyc w cosik lepszego :)

PlastX troche niepotrzebny wydatek. Akurat dziś tez robiłem lampki 6n2 3Mbiały korek->UC na żółtej gąbce i wyszło idealnie więc pasta specjalnie do plastiku hmm marketing ;)

moze tak, ale jak juz kupiłem to mysle, ze sie nie zmarnuje :good:

Kazdy element jechales PB SSR 3 potem 2 a na koncu 1? Jakie pady do ktorej pasty jechales

hard cutting do ssr3, polishing do ssr2, finishing z ssr 1 czy inaczej?

Nie każdy element jechałem SSR3 choć większość, starałem się zaczynać od mniej agresywnych kombinacji, np. dach jechałem od SSR3 do SSR1 (SSR 2,5 też),

SSR 3 na padzie hard cutting, SSR 2,5 również

SSR 2 na padzie białym polishing

i wiadomo SSR1 na finishing czarnym

maske musiałem całą przelecieć papierem wodnym bo miała już słaby lakier

dzieki panowie :ad::ad:

Posted

edit.

Fotki całości oraz popracowałem nad wnętrzem, zmyłem wczesniej stosowane tłuste środki i nalozylem cos mniej odpustowego :) zewnetrzne plastiki rowniez zabezpieczone

Zastosowano:

303 AEROSPACE PROTECTANT - kokpit i zewnetrzne plastiki

PB WORLD BOLD BRIGHT TIRE DRESSING - dressing opon

67322830.th.jpg 48213533.th.jpg 57709850.th.jpg 49449873.th.jpg 72174964.th.jpg 72666775.th.jpg 65033649.th.jpg 68976088.th.jpg

Foty całości:

calllly.th.jpg calln.th.jpg calyd.th.jpg calyy.th.jpg

Jedna fotka opon

opony.th.jpg

Posted

Pochwal sie bialym felunkiem ktory stoi przed "koza" bo widze tam ladny naciag... Czyzby nowy stuff do polowki?

Posted

A na początku zapowiadałeś, że będzie cywilnie, seryjnie i praktycznie... :D

Posted

tylko te koła maja inny rozstaw szpilek, zwrotnice będziesz zmieniał ?