Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zabrałem się za odnowę/restaurację/remont roweru mojego dziadka. Rower kupiony w 1945 jako używany, tak więc ma już swoje lata. Na razie jestem na etapie kupowania części, choć w zasadzie wszystko już mam, pozostały jedynie rzeczy dostępne bez problemu w sklepie.

Tyle tytułem wstępu.

A teraz do rzeczy. Zakupiłem oryginalne siodło, jakie występowało w tym modelu (zdjęcia). Siodło oczywiście skórzane. Pytanie co można zrobić ze skórą, żeby wyglądała lepiej - co proponujecie ?

Moim zdaniem trzeba czegoś więcej niż czyszczenie i zabezpieczenie. Raczej powinienem rozszlifować pęknięcia i zabarwić całą na nowo. Czy dobrze kombinuję ?

59442a76538ce_siodo2.jpg.bd154f975c9912eb9d751b20a50d9cdf.jpg

59442a765fa34_siodo1.jpg.e8c2c5a87eeada398767ac9d5dc2d26b.jpg

• Dystrybutor
Posted

Witam!

Bardzo przyjemnie się pracuje z siodłami rowerowymi. :)

Przede wszystkim musisz tą skórę natłuścić ponownie i zmiękczyć, aby odzyskała swoją elastyczność. Masz ułatwione zadanie, bo skóra od spodu jest otwarta i będzie dosłownie "piła" środek.

Ciężko Ci będzie poznać to siodło po natłuszczeniu. Odzyska elastyczność i co najważniejsze kolor. Jednak z ilością środka nie wolno przesadzić, bo w założeniu skóra na siodle nie może być zbyt miękka.

Po pierwszym etapie najtrudniejsza decyzja. Farbować czy nie?

Patyny na tej skórze nie będziesz w stanie odtworzyć. Mamy specjalne farby Antyk Finish, które dają ten charakterystyczny zabytkowy brąz jednak jednym z elementów piękna wyrobów skórzanych jest sposób w jaki się starzeją.

Przy użyciu farby zniszczysz patynę, a siodło nie będzie wyglądało jak nowe z uwagi na inne metody garbowania i farbowania.

Repatynowanie natomiast do najprostszych nie należy.

Ja bym zaczął od natłuszczenia i dopiero wtedy zdecydował co dalej.

Może warto zachować te siodło w oryginalnym stanie jeśli chodzi o farbę, a na co dzień używać jakiegoś brooksa:

BROOKS

Posted

ja mogę od siebie dodać, że ostatnio wyczyściłem i odżywiłem stare skórzane buty zestawem gliptone i efekt był bardzo ładny: skóra się oczyściła ze starego brudu, a odżywka odświeżyła kolor i nadała świeżości, jednocześnie nie nabłyszczając-widać że są stare, ale w super stanie, tak stylowo, bez tandety.

Posted

To były zdjęcia jeszcze z Allegro. Siodło przyszło i nie jest aż tak dobrze :/ Wstawię fotki później i może wtedy coś poradzimy. Poza tym, ten rower i tak będzie na "od święta" więc zakup innego siodła mija się z celem.

Posted

Gówniash, Stare siodło stara metoda....Potrzebny spory garnek taki aby siodło się zmieściło kuchenka i łój...

łój ogrzany do postaci płynnej doprowadzamy do temperatury na pograniczu zamglenia i zestawiamy z kuchenki...następnie zanurzamy w nim siodło i pilnujemy by nie zastygł. następnie podgrzewamy znów ale nie dopuszczamy do wrzenia.Utrzymuj temp na poziomie ok 60 stopni i duś tak siodło ok godziny.

Nie śmiaćsię :) wierzcie gościowi którego rowery to całe życie i zabytki też ma :)

• 8 years later...
Posted
17 godzin temu, psemo napisał:

Takiego odkopu na forum jeszcze nie było 😲

9 lat to chyba jeszcze nie archeologia 😄 Zabytki dopominają się o swoje.