Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam.

felgi dziesięcioletniego auta. niestety kupiłem je od poprzedniego właściciela już w takim stanie. co mogę z nimi zrobić aby nadawały się do oglądania???

czy w ogóle mam szanse na samodzielną naprawę czy tylko zakład który zajmie się tym profesjonalnie ??

4114bb9f759f9b25m.jpg

f204f59542928334m.jpg

fbdd656e82a6c0eam.jpg

3d5c5e99bd042be5m.jpg

• Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

samodzielnie ich nie zrobisz na nówki, ktoś musiałbyć naprawdę nieuważny o:

Zostaje firma regenerująca felgi

Posted

ja bym kupił papiery ścierne, filc na wiertarke i paste do aluminium i wypolerował

Posted

Przecież te felgi to nie jest polerowane aluminium ... wiec polerowanie odpada

Posted

to są oryginale alusy z MAZDY 323 F BJ, nie chcę ich przerabiać na polerowane bo z tego co zauważyłem to po takim zabiegu takie felgi dość szybko tracą błysk niestety:(

z odległości powiedzmy 3-4 metrów i więcej tych zarysowań aż tak bardzo nie widać ale jak się podchodzi do auta to katastrofa się zwiększa z kwadratem odległości.

Nawiasem mówiąc to nie wiem w jaki sposób można tak zajechać fele - dosłownie wszystkie 4 kółka są w takim samym stanie ;/

Posted

zdjąć opony, scansol na felgę, zdjąć resztę klaru i albo przepolerować i zostawić albo pomalować, dawanie klaru na polerka lustrzaną IMO mija się z celem...miałem to samo na felgach w mazdzie kiedyś i pojawiły się takie kwiatki po zimie..

Posted
to są oryginale alusy z MAZDY 323 F BJ, nie chcę ich przerabiać na polerowane bo z tego co zauważyłem to po takim zabiegu takie felgi dość szybko tracą błysk niestety:(

z odległości powiedzmy 3-4 metrów i więcej tych zarysowań aż tak bardzo nie widać ale jak się podchodzi do auta to katastrofa się zwiększa z kwadratem odległości.

Nawiasem mówiąc to nie wiem w jaki sposób można tak zajechać fele - dosłownie wszystkie 4 kółka są w takim samym stanie ;/

Miałeś do czynienia z polerowanymi felgami? :P To prawda że tracą trochę swój wygląd po polerowaniu ale wystarczy je raz na miesiąc przejechać autosolem i jest ok.

Wiem bo sam mam polerowane felgi już drugi sezon.

Dla mnie jedynym rozwiązaniem jest polerka tych felg :-]

A jak jest z lakierem we wnękach?

Posted

ja bym je na twoim miejscu wypolerował, o ile właśnie lakier we wnękach jest nienaruszony. najtaniej, najlepszy efekt, jedynie co to jakwojteoCK napisał, Autosol na szmatke raz na jakiś czas i pucu pucu ;)

Posted

Jak lakier we wnękach jest w złym stanie( nie wiem czy mi się tylko tak nie wydaje- mianowicie tam nie ma "przebarwień"?) to bym całość malował :)

Posted

felgi są porysowane tylko tam gdzie widać tak jakby ktoś pojechał na szczotki automatyczne na myjni. We wnękach jest chyba inna struktura lakieru i ona jest nie naruszona albo to coś jeszcze innego. Generalnie to co jest porysowane jest śliskie a wnęki są jakby chropowate/szorstkie ale gładkie jednocześnie. Te alusy są jakby zrobione z 2 materiałów - nie są monolityczne - przynajmniej w dotyku tak się prezentują jak i w wygłądzie

Posted

wszystko ładnie, pieknie - cacuś.

tylko ja nie chcę co jakiś czas bawić sie i zdejmować felgi aby je odswierzyć i nabłyszczać.

chce aby było tak jak do tej pory czyli tylko i wyłącznie myjka ciśnieniowa :ad:

• 5 months later...
Posted

zamontowane mam już zimowe buty:)

pojechałem z alumami do zakładu zajmującego się regeneracją zjechanych alusów.

za doprowadzenie ich do stanu oryginałów koszt około 5000 zł. Tak 5000 !!!

za malowanie proszkowe w kolor srebrny około 500.

zrezygnowałem i czekam na okazję z allegro bo tam można wyczaic oryginały w podobnej cenie co po regeneracji :)

Posted

zrezygnowałem i czekam na okazję z allegro bo tam można wyczaic oryginały w podobnej cenie co po regeneracji :)

matko co oni mieli z nimi robić? mozesz pokazać zdjecia tych kół ?

Posted

Litości, 5000 złotych to nawet zagramanicą (z przesyłkami w obie strony) by nie policzyli. Chyba że to felgi wykonane w technologii kosmicznej z dodatkiem unobtanium.

Posted

to lepiej wysłać do UK tam robią dużo i mają lepszy sprzęt
Posted

skoro masz i tak zapłacić i oddać do renowacji, to może warto spróbować samemu