Biszkopt Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Koledzy co prawda napisali już prawie wszystko, potwierdzam opinie o AF i VP - ich używałem. Mogę jedynie dodać, że AF niestety jest wg mnie "tłusty", potem wosk się nie trzyma za długo. Tym razem spróbuję przelecieć po nim IPĄ, zobaczymy. SJake, przyłączam się do pytania michałosia
SJake Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Kiedyś próbowałem stworzyć swój wewnętrzny ranking, ale uznałem, że to bezsensu. Trzeba byłoby podzielić cleanery na poszczególne style. Coś w rodzaju: - 10 top ściernych, - 10 top glazujących, - 10 top dające świetną bazę pod natural, osobny pod sealant - 10 top tępe, śliskie itp. - 10 top EasyUSE&FriendlyUSER itd. Ale ja osobiście jestem przeciwnikiem takich rankingów, bo nie lubię myśleć w takich kategoriach, że coś jest the best, a inne już nie, bo nie zmieścił się w piątce, dziesiątce. Ponadto, z tego co zauważyłem producenci często "po cichu" udoskonalają formuły swoich produktów - czasem wychodzi im to na plus, a czasem na minus...
Biszkopt Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 SJake, podoba mi się Twoje podejście Zostaje mi testować
tukolarz Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 1. PA Esclate Lotion (różowe) O którą wersję dokładnie chodzi? Bo z tego co pamiętam, to wszystkie miały jakiś różowy element na opakowaniu, no chyba, że piszesz bezpośrednio o barwie preparatu .
SJake Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 tukolarz, Fakt. Początkowo był lekko różowy, później deko białawy, póxniej mocnny róż. Każdy był ok, ale najnowszy różowy (flaszeczki a'la buteleczki apteczne) ma ciekawy zapach i wydaje się być jeszcze prostszy w ścieraniu. Sam mam jeszcze z pół litra z pierwszego "miotu" i sobie chwalę.
Dystrybutor EXCEDE Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Ale każda sroka chwali swoje Ja używałem wszystkiego co wymienił Michałoś... i moim zdaniem sklasyfikowałbym to tak: 1. PA Esclate Lotion (różowe) 2. Lusso Revitalizing Creme 3. DJ Lime Prime 4. AF Rejuvenate 5. VP Achilles (wersja sprzed roku) Subiektywnie, opinia bez drugiego dna, ani chwalenia swojego-cudzego i innego. Jakby rozszerzyć tą listę o kilka pozycji to i achilles nie byłby na końcu, ani EL na początku. A ja nie rankingowałbym cleanerów, każdy jest inny i dla jednego tłusty i nieścierny będzie najlepszy, a dla drugiego odmiennie - suchy i ścierny. Wybór zależy głównie od tego czego się od cleanera oczekuje i późniejszego LSP. [ Dodano: 25 Kwiecień 2013, 17:09 ] Koledzy co prawda napisali już prawie wszystko, potwierdzam opinie o AF i VP - ich używałem. Mogę jedynie dodać, że AF niestety jest wg mnie "tłusty", potem wosk się nie trzyma za długo. Tym razem spróbuję przelecieć po nim IPĄ, zobaczymy. Żartujesz chyba ?? Rejuvenate pozostawia powierzchnię dość suchą, aż palce skrzypią! A co do trzymania wosków to mi Auto Finesse Passion po Rejuvenate spokojnie posiedział na aucie 6 miechów.
michałoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 tukolarz, Fakt. Początkowo był lekko różowy, później deko białawy, póxniej mocnny róż. Każdy był ok, ale najnowszy różowy (flaszeczki a'la buteleczki apteczne) ma ciekawy zapach i wydaje się być jeszcze prostszy w ścieraniu. Sam mam jeszcze z pół litra z pierwszego "miotu" i sobie chwalę. Z tego co wiem to Marcin wczoraj złożył zamówienie, więc niedługo mam nadzieję, sam się o tym przekonać.
Biszkopt Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Żartujesz chyba ?? Rejuvenate pozostawia powierzchnię dość suchą, aż palce skrzypią! A co do trzymania wosków to mi Auto Finesse Passion po Rejuvenate spokojnie posiedział na aucie 6 miechów. Wosk woskowi nie równy. Pewnie coś AF (tak jak Ty piszesz) by leżało długo a ja smarowałem nieśmiertelnym Collim a potem RG 4x4 - oba leżały krótko w porównaniu do opisów na forum (pod innymi cleanerami, czy też na gołym lakierze)... Aha, przebiegów nie walę niesamowitych - może z tysiąc km na miesiąc. No chyba, że chodzi o to, że oba woski, których używałem są "sztuczne" a Pasion to jak kojarzę wosk naturalny.
SJake Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 A ja nie rankingowałbym cleanerów, każdy jest inny i dla jednego tłusty i nieścierny będzie najlepszy, a dla drugiego odmiennie - suchy i ścierny. Wybór zależy głównie od tego czego się od cleanera oczekuje i późniejszego LSP. Daniel, ja nie miałem zamiaru rankingować cleanerów, o czym poinformowałem komentując później. Po prostu przypisałem pozycje od pasujących mi najbardziej do mniej, spośród wymienionych przez zainteresowanego.
pawel124 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Pracował ktoś z AF Rejuvenate na maszynie DA. Jak się zachowuje ten cleaner, na jakich obrotach najlepiej pracować ?
Qub@ Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Żartujesz chyba ?? Rejuvenate pozostawia powierzchnię dość suchą, aż palce skrzypią! A co do trzymania wosków to mi Auto Finesse Passion po Rejuvenate spokojnie posiedział na aucie 6 miechów. Także podpisuję się po tym, świetnie czyści powierzchnię, niczego tłustego w nim nie dostrzegłem, żeby tylko był nieco gęściejszy...
Koli_7 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Pracował ktoś z AF Rejuvenate na maszynie DA. Jak się zachowuje ten cleaner, na jakich obrotach najlepiej pracować ? Bardzo fajnie mi się pracuje z tym cleanerem. Obroty zazwyczaj (używając dac 6) rozprowadzam na 1 potem na 4 bieg aż do wypracowania.
pawel124 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Koli_7, wielkie dzięki za podpowiedz W najbliższych dniach będę testował ten cleaner.
Akira Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Ile AF Rejuvenate dać np na maskę ?? Pół ziarnka grochu czy to jeszcze za dużo ?
Borek123 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Beny.rac, za pomocą bawełnianego pada . Even Coat też będzie ok.
Bisqp Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Jako że dopiero zaczynam swoją przygodę z detailingiem, w ten weekend mam zamiar zająć się moją Corollą. Od razu podstawowe pytanie, Duragloss Pre-Cleaner #652 można nakładać żółtym aplikatorem duragloss, czy jest on tylko do wosków? Cleaner delikatnie rozsmarowywać czy raczej wcierać w lakier? No i kolejne pytanie, po użyciu cleanera auto umyć przed nałożeniem sealanta?
SJake Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Bisqp, Można, ale raczej tym aplikatorkiem jest mało wygodnie pracować z jakimkolwiek cleaner'em na całym aucie. Przeglinkuj sobie auto przed pracą, bo szybko zapchasz aplikator brudem zmieszanym z "pastą". Po cleanerze fajnie jakby poszła BAZA w postaci 601, ale po 652 może być spokojnie sealant.
Bisqp Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Mam zamiar najpierw przeglinkować całość, potem Duragloss 652 i 105, bo nie pomyślałem o 601. Jak glinkować mniej więcej wiem. Tylko jak bezpiecznie używać reszty żeby sobie szkód nie narobić?
Pavlik Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Najwięcej biedy to akurat może wyrządzić glinka. Na temat 601 było już pisane mnóstwo razy. Aplikujesz, nie ścierasz tylko na to kładziesz 105. Uważaj na wodę i wilgoć
Bisqp Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Glinke mam Bilt Hamber soft, wyczytałem że jak się będzie dobrze zwilżać wodą to się nie powinno nic stać. Tylko jak używać tego 652? Jak wosk? I jakiego aplikatora najlepiej używac? Myślałem że ta gąbka duraglossa się nada.
tukolarz Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Bisqp, robisz tak: bierzesz aplikator mikrofibrowy, dajesz dwie, trzy kropelki cleaner-a na pad, wypracowujesz 652 (ruchy proste- nie rób kółek) na małym panelu (np. błotnik, pół maski itp.) i zaraz ścierasz. Potem dajesz 601 na padzie piankowym lub mikrofibrowym, z tą różnicą, że 601 nie ścierasz. Następnie 105: nakładasz padem piankowym i po godzinie ścierasz (nie rób tego wieczorem na zewnątrz- zbiera się wilgoć na karoserii). Do każdego produktu używaj innych materiałów: pady, mikrofibry itp. Optymalne warunki pracy przy większości cleanerów, sealantów DG to temp. ok. 15-25 stopni C, wilgotność nie wyższa niż 70-80 %. Po aplikacji zostaw samochód w garażu na co najmniej 12 godzin (optymalnie 24 h). Wszystko .
Bisqp Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2013 a zabezpieczać jakoś reflektory np. taśmą malarską? Czy nic sie nie stanie jak troche przejadę lampę cleanerem i woskiem?
Pavlik Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2013 A co się może stać? toż to nie papier ścierny. W dodatku taśma zawsze pozostawia klej po sobie więc
Bisqp Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2013 na jakimś forum widziałem, że ktoś sobie poobklejał cały samochód taśmą Dlateog pytam. Dzięki za pomoc wszystkim
Pavlik Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Do korekty to rozumiem, ale do roboty typu cleaner+wosk
Rekomendowane odpowiedzi