Moderator rychu Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Moderator Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 TEST SPONSOROWANY PRZEZ Otrzymałem od Krzyśka 50g glinki ValetPRO Yellow Poly Clay do testów. Glinka jest koloru żółtego jak sama nazwa wskazuje, posiada trudny do określenia "chemiczny "zapach i jest dużo miększa od glinki japan patent normal której używałem dotychczas. Posiada tendencję do przyklejania się do dłoni. Na początku przeprowadziłem test na 8 letnim lakierze który nigdy nie był glinkowany: Glinka usuwała lekkie zabrudzenia ale z malutkimi kropkami smoły rozsianymi po nadwoziu sobie nie radziła więc odpuściłem dalsze używanie jej na tym samochodzie. Twardsza glinka japan patent radziła sobie z takimi zabrudzeniami. Kolejny test przeprowadziłem na nowym lakierze pozbawionym kropek smoły, posiadający jedynie lekkie zabrudzenia z parkowania pod chmurką: Ponieważ glinka jest mięciutka nie ma obawy o nowy lakier, usunęła jakieś delikatne zabrudzenia ale nie było ich wiele więc nie mogła się wykazać Właściwy test przeprowadziłem na samochodzie który był glinkowany w zeszłym roku w okolicach czerwca więc już zdążył trochę brudu nazbierać mimo tego że jest mało używany. Test przeprowadziłem na dolnych partiach drzwi. Powierzchnia przed glinkowaniem, widać nawet jakąś większą kropkę smoły. Do poślizgu posłużyła woda z szamponem PB Super Slick & Suds Concentrated Car Wash w butelce po Clinie. Spryskana powierzchnia, jeszcze poprawiłem bo w czasie robienia zdjęć za dużo spłynęło Tak glinka wyglądała po zrobieniu przednich drzwi. A tak po tylnych drzwiach: Widok po glinkowaniu. Wygląd glinki po ponownym zagnieceniu, widać już lekkie zużycie. Podsumowanie: Powierzchnia po użyciu glinki zrobiła się gładka, nie było wymagane użycie agresywniejszej glinki. Jasny kolor glinki pozwala na łatwą ocenę jej zużycia. Glinka trochę lepi się do dłoni ale za to nie ma potrzeby moczenia jej w ciepłej wodzie - pracowałem w cieniu w temp. ok 16 stopni. Glinkę mogę polecić do nowych samochodów/lakierów lub takich które były już kiedyś glinkowane i nie posiadają mocnych zabrudzeń. Serdecznie dziękuję Krzyśkowi za udostępnienie glinki do testów.
SJake Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Dodam tylko, żeby uniknąć lepienia się glinki do rąk, należy przed użyciem zamoczyć w zimnej wodzie. Zazwyczaj pomaga.
pietras_wawa Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 czyli dla początkującego detailera jak ja jest w sam raz?
Moderator rychu Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2011 pietras_wawa, Tak bo przy zastosowaniu odpowiedniej ilości lubrykantu i częstego zagniatania glinka jest bardzo bezpieczna dla lakieru.
pietras_wawa Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2011 rychu, Dzięki za odpowiedź. Na allegro jest okazja to skorzystam
hart88 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Używałem w tamtym tygodniu też wrzucę foty.U mnie mase syfu zebrała.Czasem też do ręki mi złapała ,ale pryśnięcie wodą i ok.Jak za tą cenę to jestem bardzo zadowolony.
Artur Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 A czy ktoś jest w stanie porównać ją do białej BH?
Administrator Evo Opublikowano 3 Maja 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Moim zdaniem glinka VP jest lepsza zarówno od BH Soft i Regular, dużo lepiej mi się nią pracuje. Wynika to z większej plastyczności i łatwości ugniatania.
yukon Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 już się bałem, że z moją BH jest coś nie tak. wcześniej pracowałem z glinką od temachem i o niebo lepiej się ugniatała
Sprinter Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Że tak odkopię kotleta, ja miałem problem dzisiaj z ta glinką Często przyklejała mi się do lakieru i zostawiała nalot na lakierze, który nawet po umyciu nie chcial zejść i dopiero przy nakładaniu CH Wet Mirror Finish poschodziło. Jako lubrykanta używałem zwykłej wody z kranu i sie zastanawiam czy tu nie był problem, choć z BH nie było najmniejszego problemu, dodam, że lakier nie był gorący.
damian Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Za mało moze używasz wody, bo ja nie miałem problemu, chyba że lakier masz taki zanieczyszczony
Moderator rychu Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Glinka jest bardzo miękka, więc może obecne temperatury jej szkodzą. Używaj dużo wody, pryskaj także na samą glinkę. Ewentualnie mocz ją w zimnej wodzie.
emilus100 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Że tak odkopię kotleta, ja miałem problem dzisiaj z ta glinką Często przyklejała mi się do lakieru i zostawiała nalot na lakierze, który nawet po umyciu nie chcial zejść i dopiero przy nakładaniu CH Wet Mirror Finish poschodziło. Jako lubrykanta używałem zwykłej wody z kranu i sie zastanawiam czy tu nie był problem, choć z BH nie było najmniejszego problemu, dodam, że lakier nie był gorący. U mnie było podobnie. Teraz już wiem, że glinkowałem przy zbyt wysokiej temperaturze. Na początku szło dobrze, ale później zaczęła się przyklejać. Zrobiła się taka gumiasta. Ale to moja wina Aczkolwiek syf ładnie schodził i z efektu końcowego jestem zadowolony. Glinka bardzo miekka i nie trzeba jej specjalnie ugniatać. A zabieg już na całym samochodzie na pewno powtórze w chłodniejszy dzień
Pavlik Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Sprinter, w sobotę miałem to samo z glinką Sonax'a. Kilkukrotnie przykleiła się do maski. Spowodowane to było zbyt wysoką temperatury lakieru, niestety zrobiłem ten błąd i ja. Dodatkowo kosztowało mnie to kilka godzin, musiałem usunąć nalotu po zaschniętej wodzie.
bruno Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 To samo u mnie z żółtym Valetem, niestety przy ok 26 stopniach po pewnym czasie zrobiła się bardziej miękka niż plastelina.
Sprinter Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 To już wytłumacza wszystko Jednak z glinkowaniem trzeba poczekac na troche chłodniejsze dni, wtedy dam jej drugą szansę
Pavlik Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Wystarczy schlodzic lakier i nie glinkowac na sloncu.
Rekomendowane odpowiedzi