Jump to content

Przebarwienia na desce rozdzielczej i matowe powierzchnie

Recommended Posts

Posted

mam problem z deską w focusie mk1 - w jednym miejscu są jakieś dziwne przebarwienia - jaśniejsze miejsca, a w innym zmatowiała powierzchnia po odklejeniu nano-podkładki nano stick pad czy jak to tam się nazywa - nie mogę tego doczyścić (używłem tylko ludwika) ani pokryć żadnym środkiem do deski bo ciągle jest widoczne (mleczko do deski autoland i plak matowy spray)

co robić?

Posted

Hej !

Ja bym użył APC w odpowiednim stężeniu, pomógł mi usunąć podobne defekty.

Jesli doczyścisz to już pokrywasz dressingiem wg. własnych preferencji.

btw. ostatnio u jednego z lepszych mechaników mieście odpalalismy bmw na waniliowego plaka, mówi ze nieporównywalnie skuteczny do jakichkolwiek autostartów :D

Posted

tylko problem jest taki, że nie mam żadnego APC (początkujący) a kupować tylko do deski... ? nie wiem czy potem mi się jeszcze do czegoś przyda.... jest jakaś alternatywa? bo nie mogę na to już patrzeć a dzisiaj fajna pogoda i chciałbym ten problem dziś pokonać... czym tą deskę atakować - gąbką czy mikrofibrą?

Posted

Jordan, możesz kupić nawet w markecie za kilka zł APC :) zawsze sie przyda.

[ Dodano: 10 Luty 2011, 13:35 ]

a jakie to poszukaj na forum było

Posted

a ja bym sprobowal wystapic o odszkodowanie od tej firmy co podkladki robi, kolega 4 tys wyciagnal rok temu na nowa deske w passacie, ale od tamtej pory na instrukcji jest napisane ze należy zmieniać co jakiś czas miejsce podkładki:)

Posted
Jordan, możesz kupić nawet w markecie za kilka zł APC :) zawsze sie przyda.

[ Dodano: 10 Luty 2011, 13:35 ]

a jakie to poszukaj na forum było

nie polecam takiego rozwiązania, nie ma nawet najmniejszego porównania z prawdziwym APC. Jordan zainwestuj np. w APC Nielsena, dla mnie jest to tak podstawowy środek do auta jak glinka. A zastosowanie ma dużo szersze niż tylko deska...

Posted
nie polecam takiego rozwiązania, nie ma nawet najmniejszego porównania z prawdziwym APC. Jordan zainwestuj np. w APC Nielsena, dla mnie jest to tak podstawowy środek do auta jak glinka. A zastosowanie ma dużo szersze niż tylko deska...

nie wątpię :) ale zobacz że "nie jest za: profesjonalnymi rozwiązaniami, więc próbuje pomóc w inny sposób :)

Posted

no dobra, ale używany przez niego ludwik lepiej się do tego nadaje, niż to np. daisy APC... :)

Posted
a ja bym sprobowal wystapic o odszkodowanie od tej firmy co podkladki robi, kolega 4 tys wyciagnal rok temu na nowa deske w passacie, ale od tamtej pory na instrukcji jest napisane ze należy zmieniać co jakiś czas miejsce podkładki:)

a jakie miał zniszczenia? gdzieś czytałem, że komuś farbę z deski ta podkładka przy odklejeniu zerwała :shock: ale ja jej długo w jednym miejscu nie miałem... miałem ją w 4 miejscach a tylko we 2 są te zmatowienia... poza tym mam jeszcze te "przebarwienia" nie związane w ogóle z tą podkładką... powalczę jeszcze ludwikiem :mrgreen: i pomyślę potem o tym APC bo niedługo robię wieksze zakupy - 500ml APC megsa na ile wystarczy?

Posted

Zależy ile będziesz używał :D

rozcieńczanie masz do mocnych zabrudzeń 4:1, a do średnich 10:1.

Wrzucasz sobie do spryskiwacza a tam na jeden strzał masz kilka ml zużycia, do APC polecam końcówkę pianującą.

Jak do własnego użytku i nie jestes maniakiem myjącym kompleksowo auto 2 razy w tygodniu :ad: to na dość długi czas.

Posted

odbarwila mu się deska, co prawda po 2 tygodniach zeczelo sie wyrownywac, ale i tak walczył:)

Posted
Zależy ile będziesz używał

rozcieńczanie masz do mocnych zabrudzeń 4:1, a do średnich 10:1.

Wrzucasz sobie do spryskiwacza a tam na jeden strzał masz kilka ml zużycia, do APC polecam końcówkę pianującą.

Jak do własnego użytku i nie jestes maniakiem myjącym kompleksowo auto 2 razy w tygodniu to na dość długi czas.

no dwa razy w tygodniu zdarza się, że umyję ale nie "kompleksowo" tylko na szybko :D także zobaczę to APC ;)

odbarwila mu się deska, co prawda po 2 tygodniach zeczelo sie wyrownywac, ale i tak walczył:)

a w jaki sposób odbarwiła się? bo u mnie to jest poprostu takie zmatowienie - nie ma żadnych anomali z kolorem... no może trochę jaśniejsze.... jest w tych miejscach jakby taka "sucha" - może ta nanotechnologia przy odklejaniu podkładki "ściągneła" cały syf i inne plaki i deska została w tym miejscu idealnie oczyszczona? :D a jak to się stało u tego kolegi - podkładka była długo w jednym miejscu (jak długo?), przykleiła się na amen i przy ściąganiu coś się zdarzyło czy weszła poprostu "w jakąś reakcje" z materiałem deski i przebarwiła ją...?

PS. w pierszym poście zapomniałem dodać, że przebarwienia i matowe miejsca to dwie zupełnie oddzielne sprawy - przebarwienia nie mają żadnego związku z tą podkładką nanopad - tylko zmatowienia są jej sprawką

te przebarwienia to takie jakby jakiś biały osad... hm ale to zobaczyłem dopiero jak zacząłem nanosić mleczko do deski autolanda - może ono jest jakieś trefne i powoduje problemy? ale jeżeli tak by było to czemu tylko w jednym miejscu a nie na całej desce...

opis tego mleczka:

Starannie dobrana kompozycja nanocząsteczek srebra z emulsją wosku Carnauba. Doskonale pielęgnuje wszelkie plastikowe elementy w samochodzie, w domu i biurze. Pozostawia subtelny aromat.

Ochrona – nanocząsteczki działając na poziomie molekularnym, wnikają głęboko w strukturę czyszczonych elementów. Tworzą na pielęgnowanej powierzchni 3-warstwową powłokę, chroniąc ją przed ponownym zabrudzeniem. Skutecznie odpychają cząstki wody, kurzu i innych zabrudzeń.

Przyjazny dla alergików – likwiduje szkodliwe bakterie i roztocza.

Antystatyczny – długotrwale zabezpiecza przed osadzaniem się kurzu.

Filtr UV

Sposób użycia:

Potrząśnij pojemnikiem. Rozprowadź preparat na powierzchni czyszczonych elementów. Nanieś preparat na szmatkę przed użyciem w okolicach szyb. Wypoleruj miękką szmatką."

EDIT: ################################

wygląda na to, że wiem co jest przyczyną tych "białych" przebarwień/nalotów - Plak i to mleczko autolanda gryzą się nawzajem - po psiknięciu plakiem (i przetarciu go szmatką) na powierzchnię na którą wcześniej naniosłem mleczko pojawiły się właśnie takie trudne do usunięcia ślady...

a może jest za niska temperatura do nakładania tego typu środków? dzisiaj było 7-8st. a gdzieś tu na forum czytałem, że ktoś najpierw podgrzewa plastiki, a potem dopiero nakłada środki...

?

Posted

// sorry za post pod postem, ale podbijam, może ktoś nowy zobaczy temat w zaaktualizowanych

a takie pytanie mam odnośnie APC - jak bardzo jest to agresywny środek? Ściągnie PLAKa i to mleczko z deski bez problemu? i żadnych szkód tym nie narobie? :)

Posted

musisz użyć odpowiedniego stężenia :) zalecaną metodą jest również pryskanie roztworu APC najpierw na mikrofibrę, a nie na plastiki... ja tam w każdym aucie zapodaję APC prosto na deskę i nigdy nie było żadnych problemów...

• 4 years later...
Posted

Drodzy forumowicze,

Odświeżam stary temat, gdyż kupiłem niedawno tak bardzo zachwalany w internecie uchwyt na telefon iOttie Easy Flex 3, umożliwiający montaż nawet na "chropowatej" desce rozdzielczej. I rzeczywiście, trzyma się bardzo mocno. Ale po jego zdemontowaniu (po ok. 2 tygodniach) zobaczyłem, że odparzył mi deskę rozdzielczą- dodatkowo uchwyt "zassał" tak mocno, że w miejscu jego montażu jest wyczuwalne i widoczne wgłębienie.

CDQ7sH8.jpg

I teraz pytanie- ma ktoś pomysł czy da się coś z tym zrobić? Jakieś preparaty, czy wyjść z założenia że z czasem to będzie powoli znikać?

Posted

witam,

z racji tego, że temat już odkopany podłączę się i zapytam co koledzy i koleżanki polecili by od siebie na dolegliwości mojej deski w Nissanie Almera. Na sporej części kokpitu mam takie przebarwienia. Jaki środek pokryje te niedoskonałości i spowoduje zarazem, że deska stanie się bardziej matowa?

http://i58.tinypic.com/2nqvd06.jpg

http://oi57.tinypic.com/2m4dtdu.jpg

http://oi59.tinypic.com/6dz7zm.jpg