Skocz do zawartości

Meguiar's Ultimate Compound

Rekomendowane odpowiedzi

Smialo bp 125 i 75 do tego 150mm i 80mm pady wystarcza. Wyoru masz co nie miara, nie musisz brac cuttinga do poltwardych lakierow. Jedyne co polecam to bp z 3m bo i tak predzej czy pozniej je kupisz wiec kup od razu :)

Docisk to kwestia indywidualna, i zalezna od poziomu zmeczenia lakieru ;).JA stosuje lekki doxisk przy ok 1500obr.

Osiagniesz nawet na najgorszym bp ale przyplacisz czasem i nerwami. Jezeli szukasz alternatywy to koniecznie jak dla amatora polecam bp z gruba miekka gabka. Pozwoli to w duzym stopniu zniwelowac bledy w prowadzeniu pada i ograniczy punktowy docisk do lakieru. Wszystkie twarde bp ktore przychodza z polerkami maja tendencje do podskakiwania i raczej bardziej nadaja sie pod papier scierny niz gabki polerskie.

Jeżeli chodzi o detailing i APP to najlepsze co mają to domena.

marjano82 pady, które wymieniłeś kupiłem kiedyś od przedstawiciela APP w atrakcyjnej cenie i jedyne do czego mogę je porównać to... czerstwe bułki.

Tylko biały pad jest według mnie godny uwagi ale tylko ze względu na ciekawy opis sposobu użycia:

Polerować na średnich obrotach, 1750-2400 prm, stopniowo zmniejszając do 1400-1750 prm

pod koniec pracy.Max. obroty 3000 prm. Nie dociskać gabki do powierzchni.

Dołóż po dychu do padów i kup gąbki Menzerny + BP , ciesz się pracą i efektami .

• 3 tygodnie później...

mam takie pytanie.

Myślałem nad kupnem Menzerny Ip2500 i do tego pomarańczowy pad Flexi, oraz FF3000/4000 i żółty pad. A cutting biały chciałem połączyć z UC, dało by to rade? Czy raczej UC na pomarańczowym? Czy wgl. UC sprzedać i kupić FG500. Lakier to fiatowski czerwony 112A. Prosze o pomoc :kox:

• 2 tygodnie później...
Z tego co czytałem UC trochę usunie i troche zamaskuje swirle a czy np. FINISH KARE 300 HAND GLAZE dodatkowo przykryje jeszcze bardziej swirle? czy lepiej po UC przejechać cleanerem np. achillesem ?

Wystarczy IPA,potem nie ma ryzyka,że wyjdzie niewypracowany dziad po kilku myciach ;)

środek UC rewelacja nie spodziewałem się tego po tym "mleczku". Jadę od rana jedną stronę auta i widać efekt ale ręką i bark mi już odmawia posłuszeństwa.

Jeszcze z 5 razy ręką :P i może będzie zaje.... ;) a jak nie to maszyna ;)

Zabieram się dalej od poniedziałku ;) Bo deszczyk mnie złapał

Nie wiem czy moja ręka odmawia posłuszeństwa, wczoraj zrobiłem pół maski dziś zacząłem robić drugie pół i na na tej wczorajszej jest mniej świrli niż na dzisiejszej. Możecie mi podpowiedzieć mniej wiecej kiedy wycierać już UC mikrofibrą ?

nauczyłem się samemu twardą gąbką Lake hand cutting czy jakoś tak że pracuję na małym kawałku karoserii i kolistymi ruchami prawo-lewo góra-dół macham aż zaczyna pod gąbką piszczeć no i UC prawie znika wówczas masz pewność że robisz to na maxa dobrze. Poprostu trzyj, aż produkt z maski zniknie całkowicie.

Tak dokładnie gąbka piszczy w pewnych momentach, ale ja trę. Ale też zauważyłem że będę to robił na mniejszych kawałkach i po trochu, bo jak wezmę większą powierzchnię nie ma tego efektu.

• 2 tygodnie później...

Ja używam czasem UC na rotacji (choć jak ktoś ładnie napisał, że to niezgodne ze sztuką). Bardzo fajnie się nią pracuje, praktycznie nie pyli i ciężko coś sknocić przy odrobinie pomyślunku :) Tak więc średniej twardości pad i heja.

Ja używam czasem UC na rotacji (choć jak ktoś ładnie napisał, że to niezgodne ze sztuką)

weźźź... takiego gadania nie ma co słuchać, UC śmiga na rotacji aż miło, można zrobić to samo co "profesjonalnymi" pastami, a do szybkiego one stepa jest wręcz stworzona