andpgud Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Jak bysci mi doradzili umyc te komore silnika. Co pozaslaniac itd.
spons Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Sorry za OT, jak wyglada utrzymanie i eksploatacja tego cacka? Chcialem sobie kiedys sprawic takie CSi ale jakos balem sie ze mnie zrujnuje
cash Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 ja rowniez sorry za OT piekna machina !! wystarczy mi tylko znaczek i te wysuwane lampy
maestro00 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 cash Znaczek do nabycia w dziale sprzedam. andpgud Nie bądź taki, pokaż całą furkę Tylko wysuń lampy.
adii Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Delikatniejsza metoda : pozasłaniaj elektronike kable wtyczki , spryskaj chemią + pędzelek i pozniej delikatne płukanko z węża , u siebie karcherem myłem ale to takie drastyczne ...
andpgud Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Poprosze jeszce doradzenie jakie preparaty i gdzie moge kupic. Auto nie jest droie w utrzymaniu, tyle ze ja juz je pare lat restauruje i to troche kosztuje. Jak kazde hobby, to nie liczysz sie z kasa za bardzo, bo liczenie boli Oto fotki
bucki Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Fajny potworek chodz nie jestem fanem bmw ale te mi sie wyjatkowo podoba
Lukas G Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Chyba jedyne beemfuu na jakie bylbym w stanie sie jeszcze skusic, gratki auta. Czyszczenie komory silnika niestety bedzie baaardzo pracochlonne. Po pierwsze musisz sie zaopatrzyc w roznego rodzaju pedzelki, naprawde sporo sie ich przyda zeby dojsc we wszystkie zakamarki silnika. Na poczatek pokusilbym sie o zlanie wszystkiego aktywna piana. Pozniej plukanie, niekoniecznie pod cisnieniem, dalej pryskasz sobie fragment dobra chemia (porady odnosnie chemi do silnikow znajdziesz w odpowiednim dziale forum) ja uzywam SD od megsa, i doczyszczasz pedzelkami, pamiateajac o wszystkich zakamarkach. Pamietaj zeby nie pryskac chemia calej komory silnika tylko np 1/4, na jej doczyszczeniu spedzisz tyle czasu ze pozostala czesci mogla by juz przeschnac a to nie jest dobre Po takim wyczyszczeniu i wyplukaniu komory warto sprezonym powietrzem wydmuchac resztki wody przede wsyzstkim z alternatora i wszystkich polaczen elektrycznych, mozna odpalic silnik zeby sie rozgrzal a tym samym woda wyparuje z zakamarkow. Na koniec mozesz zaaplikowac jakis dressing. Ja zamiast tego uzywam QD last touch od meg'sa, spryskuje cala komore i wycieram mikrofibrami. Po takim zabiegu komora ma ladny staynowy wyglad. Aaaa jeszcze jedno, koloktory ssace jesli wogole uda ci sie doczyscic to najpredzej benzyna ekstrakcyjna i zrobilbym to na samym poczatku, jeszcze przed generalnym myciem. Opisana metoda jest tylko jedna z wielu jakie mozna wykonac, wg mnie jest poprostu najbardziej oplacalana w stosunku czas\jakosc. Sa zwolennicy pryskania mocna chemia i plukania myjka cisnieniowa jak rowniez znajda sie tacy co wymontuja polowe czesci z komory zeby miec jak najlepszy dostep do czyszczonych elementow, lakier w komorze wyglinkuja, nawoskuja, silnik wymyja calutki benzyna itp (Thomas ) Oczywiscie efekty sa przezajebiste, jesli tylko lubisz i masz czas to nie ma przeciwwskazan zebys i Ty tak zrobil. P.S. Pamietaj o prawidlowym rozcienczaniu chemii, nie zawsze wiecej oznacza lepiej
Administrator Evo Opublikowano 9 Grudnia 2010 Administrator Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Te kolektory dolotowe wypolerowane wyglądałyby obłędnie
Lukas G Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Evo, kwestia gustu ja bym tam widzial te kolektory anodowane na czarno i polerka tylko paskow i logo Latwiej utrzymac w pozadanym stanie PS andpgud, wymien sobie od razu opaske za prawa przeplywka, ew ja wypoleruj
spons Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Auto nie jest droie w utrzymaniu, tyle ze ja juz je pare lat restauruje i to troche kosztuje. Jak kazde hobby, to nie liczysz sie z kasa za bardzo, bo liczenie boli Skad ja to znam Auto na codzien to to pewnie nie jest wiec i koszty pewnie nie jakies kosmiczne... eh moze kiedys
andpgud Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Evo, kwestia gustu ja bym tam widzial te kolektory anodowane na czarno i polerka tylko paskow i logo Latwiej utrzymac w pozadanym stanie PS andpgud, wymien sobie od razu opaske za prawa przeplywka, ew ja wypoleruj Ja wlasnie planuje kolektory dac w czarny kolor
Jarek Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 ja myłem silnik u siebie w 800tce bez zbędnych ceregieli... nie mam zdjęć komory, ale jeśli mogę ci coś doradzić to uważaj raczej na kolektory ssące, bo pod ciśnieniem odłazi z nich jakaś farba czy coś i może to potem dziwnie wyglądać. PS. Jaki to kolor? Orient?
a.d.a.m Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Fura marzenie P.S. Z chęcią obejrzałbym zdjęcia wnętrza i profilu/półprofilu z opuszczonymi szybami
andpgud Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Koła to RH ? Felgi to Hamann Motorsport PG1 [ Dodano: 9 Grudzień 2010, 19:00 ] ja myłem silnik u siebie w 800tce bez zbędnych ceregieli... nie mam zdjęć komory, ale jeśli mogę ci coś doradzić to uważaj raczej na kolektory ssące, bo pod ciśnieniem odłazi z nich jakaś farba czy coś i może to potem dziwnie wyglądać. PS. Jaki to kolor? Orient? Kolor to Macau blau z palety individual [ Dodano: 9 Grudzień 2010, 19:02 ] Fura marzenie P.S. Z chęcią obejrzałbym zdjęcia wnętrza i profilu/półprofilu z opuszczonymi szybami Srodek mama taki:
SZyBA Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2010 Piękna 8mka. Napewno jak wstawisz je w pokaż swój blask będzie cacy
cofc Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Do mycia silnika polecam roztwór APC, Glass Cleaner'a i piany aktywnej (może być nanoszony pianownicą, bądź ręcznym opryskiwaczem). Stężenie: pół litra preparatu tj. 1 część APC, 1 część Glass Cleanera, 1 część piany, dolewamy pół litra wody. Trzeba pozasłaniać całę elektronikę, cewki, okablowanie, alternator, komputer pokładowy. Tu mała uwaga w niektórych pojazdach np. w Renault Lagunie niektóre podzespoły są z nielakierowanego aluminium, które może się odbarwić, je również należy zakryć i ew. umyć nieagresywną chemią. Spryskujemy, bądź pianujemy pianownicą całą komorę wraz z dolną częścią maski. Czekamy ok. 3 min i spłukujemy niskim ciśnieniem, bądź z odległości (nie zapominając o dokładnym wypłukaniu maty). Ja po tym procesie odpalam kompresor i suszę wszystkie newralgiczne miejsca. Można też odpalić auto i koniecznie otworzyć maskę żeby woda, która zebrała się w zakamarkach mogła odparować. Zamykając maskę tworzymy niejako obieg zamknięty i woda zaczyna się skraplać. Najlepiej jest umyć silnik parownicą, ale jak wiadomo takie urządzenia to wydatek rzędu 20 tyś., także to raczej mało pomocne
Ar3k Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2014 W ciągu 3 lat pojawiają się nowe środki więc to bardzo pomocna wypowiedź.
MatthewG Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2014 Zastanawia mnie tylko po co płyn do szyb dolewasz?
widmo82 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Może dlatego, że lubi żreć metalowe elementy i później ładnie widać rudą?
Rekomendowane odpowiedzi