Jump to content

kosmetyki Abel Auto

npiotr

Recommended Posts

W czasach gdy nie czytywałem jeszcze forum, korzystałem z kosmetyków Abel Auto.

Mam je nawet do chwili obecnej w garażu i zdecydowanie poza paletą kosmetyków znanych i powszechnie cenionych w świecie detailingu, był to najlepszy zestaw z jakiego korzystałem.

Proces składał się z trzech etapów.

- Mycia szamponem Abel Auto (którego nazwy niestety nie pamiętam)

- Środka do korekty lakieru (correctour) (???)

- Środka zabezpieczającego i nadającego połysk (Lusteur)

Ten ostatni był ewidentnie syntetyczny (sealant) jednak na ówczesne czasy efekt był dla mnie więcej niż zadowalający.

Patrząc z perspektywy czasu największym problemem był środek do korekty ponieważ występował jedynie w jednym wariancie (poziomie ścieralności) więc musiałem posiłkować się trzema rodzajami gąbek korzystając z polerki rotacyjnej.

Mimo wszystko, mam z tym zestawem miłe wspomnienia :)

• 4 months later...
z perspektywy czasu największym problemem był środek do korekty ponieważ występował jedynie w jednym wariancie (poziomie ścieralności) więc musiałem posiłkować się trzema rodzajami gąbek korzystając z polerki rotacyjnej.

ABEL jako firma jest starsza od węgla... nawet Meguiars jest młokosem wobec początków w/w firmy ... Dawniej jakieś 10 lat temu mieli faktycznie jeden stopień ścieralności ( one step ) ale wystarczyło zmieniać obroty ... teraz mają trzy stopnie gradacji ( dla ułatwienia pracy ) i wielką firmę w Kraju Marii Magdaleny

• 9 months later...

W 1997 pracowałem tylko na P5 i "lustro" watą ( tak nauczył dystrybutor) , w 98 już maszyną i na pierwszy strzał poszedł Wartburg znajomych . Do dzisiejszego dnia go wspominają :) . Po 2000r doszły P3 i P7, następnie o ile dobrze pamiętam G 43 . Na tamte czasy to był jak dla mnie kosmos . Był też dzisiejszy dresing do elementów gumowych dostępny :) , płyn do renowacji elementów plastykowych (nie nabłyszczania) i działał :-] , płyn do mycia bezwodnego , który patrząc z perspektywy czasu był dzisiejszym QD. APC testowane przez Wiesia ( bo tak nazywa się gość , który wtedy tym handlował ) na brudnych kaflach mieszalni robił na wszystkich wielkie wrażenie :shock: . Wszystko to działo się w małej mieszalni prowadzonej przez greka , schowanej w malutkiej uliczce w dużym mieście Wrocław. Dzisiaj Wiesiu ( jeden z moich dwóch "sensei") pracuje na systemie Glare , wspomaga się też preparatami Abla , i chwali sobie .

Wiesiu pozdrawiam :)

dziękuję

sq8shq, nie byłby tylko jest milion gwiazdek , widziałem to u W.

snap, pisząc czarna magia miałem właśnie na myśli :

wypowiedź sq8shq

Glare klada magicy na Swieradowskiej, kiedys rozmawialem z wlascicielem i mowil ze gwarantuja 3 lata ochrony lakieru :lol:

tam pracował kiedyś pewien Dawid , ale to nie temat na to forum :)

na moim aucie został przeprowadzony test/prezentacja systemu GLARE przez polskiego przedstawiciela. połowa maski i błotnik. wówczas dostałem zapewnienie o 7 latach trwałości przy regularnej konserwacji. Nie miałem okazji sprawdzić, bo wszystko spłynęło po 2 myciu born to be mild. Nie dotykałem się do przygotowania lakieru, do aplikacji etc, wszystko zrobił przedstawiciel dystrybutora. Było mi przykro, jak w środku zimy na połowie maski vintage (na którego nikt, nigdy nikomu nie da żasnej gwarancji) kropelkował sobie w najlepsze, a po produkcie 7-mio letnim zostały tylko hologramy...

Mam tu w DW dystrybutora, może popytać co było nie tak :lol: , a co do dystrybucji to rozmawiałem kiedyś z kolesiem , wyprzedawał masę towaru firmy G na allegro za 40% ceny dystrybutora , kupił na handel do sklepu i wszystko stało na półkach - takie to ma wzięcie :D

dziękuję