Jump to content

Wosk z lampionu na siedzeniu, jak usunąć?

Recommended Posts

Posted

Czy przepranie odkurzaczem piorącym Puzzi 100 + RM 760 pomoże? Jakie są sposoby na wosk ze świeczki... Dodam że wosk posypał się ze zniczy, i został ładnie wprasowany w siedzenie ciepłym zadkiem :)

Posted

jeżeli nie został wtopiony to żelazko nie jest dobrym wyjściem. Na początek wyszczotkować i odkurzyć. Jeżeli zostawiasz samochód na dworze to najlepiej wyczyść to rano, kiedy parafina będzie krucha i łatwiejsza do usunięcia mechanicznego. Ewentualne resztki potraktowałbym tamponem z benzyną.

Posted

Parafina w zależności od rodzaju topnieje pomiędzy 50, a 60 st.C

Chyba nie ma aż tak gorącej d..., zwłaszcza na Wszystkich Świętych...

• 3 weeks later...
Posted

ja robiłem to kiedyś na dwa sposoby:

1 sposób: zdrapać co się da z wierzchu materiały, a następnie nałożyć zwykłą gazetę i przejechać żelazkiem kilka razy

2 sposób: zamrozić parafinę na "kość" za pomocą lodu, zamrażacza sportowego lub wrzucić do zamrażalki jeżeli to możliwe, następnie oderwać od materiału - schodzi praktycznie całe, a tłustą plamę zlikwidować za pomocą gazety i żelazka lub płyn do mycia i gorąca woda.

W przypadku samych tłustych plam czy też pozostałych tłustych plam po jakiś woskach, smarach olejach itd jest bardzo dobry środek firmy LCK nazywa się PURATEX Degreaser Spray (dla tkanin) a Degreaser Spray (dla skóry) - psika się go na plamę, środek się proszkuje i tam gdzie był tłuszcz proszek jest żółty, a tam gdzie nie było jest biały. Po sproszkowaniu zbiera się go odkurzaczem i przy silnych plamach psika jeszcze raz albo jak wyszła plama od razu to czyści całą powierzchnię żeby nie było widać różnic.

W razie jakiś pytań piszcie na maila lub priv albo bezpośrednio do LCK proście o Piotrka i mówcie, że z mojego polecenia:)

• Administrator
Posted

MM.MM, Stary sprawdzony sposób. Dawno, dawno temu uratowałem tak spodnie.

Posted

Ja polecam sprezone powietrze do czyszczenia klawiatury...wstrzasnij odwroc pojemnik i naprysnij zmrozone powietrze na wosk,po takim zmrozeniu szybko skrusz i wciagaj jednoczesnie odkurzaczem...usuwam tak gumy do zucia itp....ps.zmrozone wytwarza sie tylko przy odwroconym pojemniku do gory kołami:)