Jump to content

Co na szyby boczne (od szronu) ?

Marcin

Recommended Posts

Witam

Idzie zima , dosc czesto beda pozamarzane szyby. Czy da sie cos nalozyc na boczne szyby aby po nocy nie bylo ich trzeba skrobac ze szronu ? (na przednia zakladam taka mate ale na boczne tez by sie cos przydalo w postaci jakiejs chemii) Czy jest cos (jakas chemia) co ogranicza powstawanie szronu w nocy ?

Pomocne tu mogą być produkty typu niewidzialna wycieraczka, wtedy szron nie ma takiej przyczepności i na pewno łatwiej go zebrać. Psikanie odmrażaczem pod wieczór niewiele daje, raz tak zrobiłem i nic to nie dało...

A nie można po prostu nałożyć specjalnej maty/pokrowca? Mam coś takiego, przykrywa szybę przednią, boczne oraz lusterka zew. Zero skrobania, żaden szron, żaden lód się nie osadza, przetestowane. A koszt w granicach 30-40zł. :)

zainstalowac webasto i problem po czesci rozwiazany (przy zalozeniu ze rano idziesz do smochodu o podobnych godzinach to masz samochodzik cieplutki i rozmarzniety)

imho niewidzialna wycieaczka nie sprawdza sie na mocne mrozy - kiedys probowalem o ile snieg zgarnia sie pieknie, lekki szron schodzi latwiej to juz konkretny mroz zabija cala ta "niewidzialna wycieraczke" na amen i cala ta powloka przymarza do szyby jak woda.

zeszej zimy probowalem z polozeniem coli 845 na boczne tylne szyby i powiem ze mialo to rec i nogi, zamarzalo ale faktycznie latwiej zlazil caly lod, niestety skurteczne na dosc krotki czas - tydzien mrozow i caly misterny plan szlak trafil...

Ja uwazam ze zamiast inwestowac co roku w niewiadomo jakie srodki lepiej zainwestowac raz a porzadnie w webasto (przy okazji spora czesc zwroci sie przy ew. odsprzedazy auta)

podaj linka do takiej oslony ? jak ja sie zaklada , czy nie rysuje lakieru (dach , slupki), czy jest elastyczna czy moze robi sie twarda na mrozie itp Jak mozesz to opisz ja z wlasnego doswiadczenia :)

Sprawa jest naprawdę świetna, stosowałem dwa sezony już i złego słowa powiedzieć nie mogę. Wykonana jest z materiału, który nie nasiąka wodą, więc nie trzeba się martwić czy pad deszcz, śnieg, itp. Nie przymarza do szyby, po zdjęciu z auta otrzepuję ją, i po prostu składam i wrzucam do bagażnika (trzymam ją w kartonie) a wieczorem znowu zakładam. Niczego nie rysuje, jest w 100% bezpieczna dla auta. Mocowana jest przy pomocy specjalnych 'uszy', które przekładamy przez drzwi a następnie przytrzaskujemy, wycieraczek, które przytrzymują dolną krawędź osłony, a resztę załatwiają po dwie gumki z każdej strony zakończone plastikowym, grubym haczykiem, który zaczepiacie o np. kołpak czy felgę. Koniec.

http://pokrowce.fryda.com.pl/akcesoria-samochodowe.html

http://www.pokrowce.com.pl/ossony-przec ... e-k14.html