Jump to content

Nalot , brak błysku - listwy grupa -VW

Fascynat

Recommended Posts

Witam.

Chodzi mi o charakterystyczny problem powstający na listwach "chromowych" które chyba w rzeczywistości są niklowe , spełniającą funkcje dekoracyjną wokół szyb w autach grupy VW.

Niestety nie spotkałem jeszcze zakładu (profesjonalnej myjni ręcznej w Warszawie) gdzie ktoś znałby temat zasadowości wody czy PH samego szamponu..

Normalna reakcja to :shock:

Czym przywróce blask i zabezpiecze te elementy ?

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nie myje na bezdotykowych ...

A normalne to to nie jest kolego..

Jakby to było normalne to z fabryki by odrazu ten nalot wypuszczali .. :)

Pasta do chromu na nikiel ? czy to aby najlepsze rozwiązanie ?

Chodzi mi o jakiś sensowny produkt ..

Wiem co mówię bo nie jesteś pierwszy z tym problemem na forum/ wśród moich znajomych ;)

Nie wiem czym te listwy są lakierowane ale jest to bardzo podatne na kontakt z substancjami zasadowymi.

Pomaga niewielka polerka, pasta do chromu to de facto pasta do elementów metalowych błyszczących.

Kurcze a ja myślałem że znajde coś typowo do tych listew i zrobie to na fabryke..

No bo zrobisz ;)

Przyznam szczerze że nie miałem takiego problemu z listwami nigdy.

Z tego co wiem ludzie chwalą sonaxa chromu i metali, tubka ok.10zł więc do tego dość tani.

Powinno przywrócić stan z "przed" ;)

Zastanawiam się czy nie warto tych listew później nawoskowac żeby metal nie miał już bezpośredniego kontaktu ze środkami chemicznymi.

A może polecisz mi coś w moim temacie myjni w Warszawie ?

Ten nalot powstał przez wode + szampon na myjni właśnie..

Jak spytałem o wode i szampon , jakie PH i tak dalej to odniosłem wrażenie że nie mówie w ojczystym języku.. :?

Ja również polecam preparat firmy SONAX. Jeśli chodzi o listwy to wiem z doświadczenia że nawet w nowych autach, które stoją na placu przez salonem listwy matowieją, powstają plamy itp. Spowodowane jest to myciem auta gdy jest nagrzane słońcem, z tego co wyczytałem kolega myje bezdotykowo czyli za pomocą piany aktywnej. Zalecam studzenie auta przed myciem. Jeśli chodzi o twardość wody można do koncentratu piany dodać zmiękczacz wody i dopiero rozcieńczać z wodą.

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...

dzisiaj miałem takie BMW i tak samo miało te listwy chromowane wokół szyb i byly te kropki/zacieki...

kupiłem paste sonaxa do chrom i aluminium... ale nic kompletnie nie zeszło... jest na to jakiś inny sposób?

• 1 year later...