Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Panowie mam problem ... stwierdziłem ze coraz mniej satysfakcjonuje mnie wynik moich prac przy recznej polerce i musze wkoncu kupic maszyne.

Pojechałem do marketu i kupiłem polerke MAG STORM czy cus takiego za 350 złociszy.

Stwierdziłem ze na poczatek wystarczy jak sie podszkole w pracy z maszyna i fundusze dopisza przesiade sie na cos lepszego.

Kupilem kilka padów i ku mojemu zdziwieniu gwint w polerce jest wiekszy niz na padzie (na padzie mam wypisane M14)

oddac ten badziew ? standardem w maszynach jest gwint M14 prawda ?

Posted

no własnie wiec pewnie mam te 5/8 jest to wiekszy gwint tak ?

czy ewentualnie jakas redukacja ? przejsciówka ?

Posted
o własnie wiec pewnie mam te 5/8 jest to wiekszy gwint tak ?

Tak, gwint 5/8" ma średnice 15,88mm.

czy ewentualnie jakas redukacja ? przejsciówka ?

Możesz zrobić, tulejkę z gwintem dwustronnym,

*1 -5/8" (standardowy to 11zwoji na cal [oznaczenie gwintu 5/8"-11UNC])

*2-M14

Posted

jezeli mi sie uda to oddam ten badziew dzisiaj, jezeli nie bede robił tulejke.

a jak oddam to i tak nie wiem co kupie w tych pieniadzach ;/

Posted

jezeli nie uda mi sie oddac sprzetu bede odezwe sie, dzieki chłopaki za pomoc ...

ale dzwoniłem i powiedzieli ze nie beda robic problemów ... po południu pojade do miasta i zoabcze co kupie bo na jutro potrzebuje maszyne ....

• 3 months later...
Posted

||||odgrzewam

Możesz zrobić, tulejkę z gwintem dwustronnym,

*1 -5/8" (standardowy to 11zwoji na cal [oznaczenie gwintu 5/8"-11UNC])

*2-M14

jak to można zrobić? :o trzeba spawać pewnie?

Posted
jak to można zrobić? :o trzeba spawać pewnie?

Idz do jakiegoś tokarza i niech Ci zrobi coś takiego:

55733906.jpg

Wymiar A, wedle uznania. Ja sobie zrobiłem na długość 15cm.

Głębokość gwintu 5/8" na ok 25mm.

Można zrobić z sześciokąta lub z pręta - jak z pręta to warto zrobić podfrezowanie pod klucz.

Posted

wow senz dzięki za obszerne info :good: jeszcze mam tylko pytanie odnośnie kosztu takiej zabawy :?: hmm a czemu zrobiłeś 15cm długości? nie za długa ta przejściówka jest? czy ma to jakiś pozytywny wpływ na komfort użytkowania?

Posted

Ciężko mi coś powiedzieć o kosztach, bo ja to robiłem u siebie w pracy... :)

Mam dwie, jedna 15cm, druga chyba 50mm.

Tak to wygląda:

29092370.jpg

nie za długa ta przejściówka jest? czy ma to jakiś pozytywny wpływ na komfort użytkowania?

Dłuższą dojdziesz w trudno dostępne miejsca: wnęki po tablicy rejestracyjnej, zderzaki, powierzchnie pod spojlerem, relingami, koło lusterek itp. Być może Ci wystarczy sama długa - ja jak już robiłem to zrobiłem sobie dwie ;)

Posted

hmm kurcze podejrzewam , że mnie trochę skasują za taką małą pierdółkę także zdecyduje się na tańszą i mniej wymagającą opcje czyli BP na m14 :) bo miałem zamiar zakupić backing plate z meguiars w usa - tylko, że właśnie jest on na gwint 5/8 cala - jak zwykle wszystko mają tam na odwót :wallbash:

Dłuższą dojdziesz w trudno dostępne miejsca: wnęki po tablicy rejestracyjnej, zderzaki, powierzchnie pod spojlerem, relingami, koło lusterek itp. Być może Ci wystarczy sama długa - ja jak już robiłem to zrobiłem sobie dwie ;)

a no fakt :good: )

• Administrator
Posted
tylko, że właśnie jest on na gwint 5/8 cala - jak zwykle wszystko mają tam na odwót

Raczej dlatego że ich polerka ma taki system mocujący ;) Ale Megs robi też BP na gwincie M14, możesz przecież zamówić taki.

Posted
Raczej dlatego że ich polerka ma taki system mocujący ;) Ale Megs robi też BP na gwincie M14, możesz przecież zamówić taki.

ale ich polerka ma taki gwint bo w USA jest po prostu popularny taki standard ;) a BP Megsa na m14 w USA nigdzie nie widziałem... na Europe robią, ale ceny nie te /3 razy wyższe :shock::/:wallbash::thumbdown::cry:

nie będe kombinował raczej bo i tak będzie to do czysto amatorskiego użytku od czasu do czasu....

mam na oku taki budżetowy BP - klik<-----

chyba się sprawdzi? :?:

Posted

Jordan, tani bp może powodować bicie;/ ja odczuwam dużą różnice między BP 3m a jakimś noname..

Posted

taka prześciówka m14 na 5/8cala kosztuje ok.35zł w usa a w Polsce 40zł, także koszty rosną i staje się to nie opłacalne :|

Jordan, tani bp może powodować bicie;/ ja odczuwam dużą różnice między BP 3m a jakimś noname..

no na pewno jest różnica, ale z moim niedużym doświadczeniem i z założeniem, że nie będę tego używał często pewnie nie będzie to tak bardzo uprzykrzać życia ;)

W tesco na pólce za 5,5 zł.

rozwiń wypowiedź ;)

kupiłem w castoramie za 19zł gąbka ma około centymetra :)

ja aktualnie mam właśnie takiego BP z gąbką ok1cm (tyle, że średnica coś ok. 17cm :D) ale jest ona bardzo twarda, więc nie wiem czy ma jakiś pozytywny wpływ przy takim zastosowaniu...