Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam

Zabieram się za wnętrze mojego auta i zastanawiam się, jak obchodzić się z listwami wykonanymi z błyszczącego, gładkiego plastiku jak na zdjęciu te listwy drewnopodobne

112_0712_04z%2B2008_audi_a8%2Binterior.jpg

img_1.jpg&t=1

myślałem, żeby je odświeżyć plastx'em i może nawet potem nawoskować.

Dobrze kombinuję??

Posted
To jest drewno polakierowane a nie plastik!

nie daj się ogłupić, to jest drewno "ekologiczne"-może kiedyś wieźli to w drewnianej skrzynce. To jest plastik, wysokiej jakości, ale plastik.

• Partner forum
Posted

szoszon1983, Ja jednak bym sugerował że to drewno przynajmniej drewno było w A4 B5 to chyba tym bardziej w A8 ;) Ja akurat nie mam drewna ale słyszałem od ludzi którzy takie listwy rozbierali jest to bardzo cienka warstwa sklejki naklejona na plastik i na to jakiś lakier.

Posted

CAR CRAZY, a4 B5 to troche inne lata produkcji, w starszych mercedesach c tez było drewno, ale te czasy już minęły.

Ja mam takie D3 i to na pewno nie jest drewno. Od spodu jest aluminiowa listwa, a na to przyklejony jest plastik. Jeśli jest tam sklejka, jak piszesz, to jest dosyć mocno zalana lakierem.

Drewniane listwy widziałem tylko w jednym W12-były piękne, matowe... we wszystkich pozostałych D3 jakie widziałem listwy są plastikowe...niestety

no ale pogadajmy o doprowadzeniu ich do porządku, bo na moich są bardzo wyraźne swirle.

Można tym plastx'em jakie listwy jechać, czy on się nadaje tylko do przezroczystych plastików?

http://www.aukcjoner.pl/gallery/0032032 ... ng.html#I2

Posted

szoszon1983, Przyjrzyj się lepiej - jest to lakierowane (fachowcy od renowacji mebli mówią potocznie, ze jest "plastikowane") drewno, obite od spodu aluminiowymi listwami.

Możesz spokojnie do tego podjechać plastixem, nawet czymś mocniejszym. Ewentualne rysy - delikatnie papierkiem 3000-5000.

Posted

ale sprawdzałeś link, który wkleiłem??

Jak to jest drewno, to inżynierowie z audi zadali sobie dużo trudu, żeby wyglądało jak plastik.

W starszych autach jak było drewno, to od razu było widać, że to drewno...

właśnie biorę się do roboty, szkoda, że mam mało czasu na to :(

Posted

szoszon1983, Widziałem ;) Mocowanie jest plastikowe. :o Przyznaje, ze nie rozbierałem tego w D3. Mam D2 po lifcie i jest to drewno, równie głupio opakowane w plastik jak powyzej. W V8 D11 było tylko metal i drewno...

Wątpie, zeby w A8 D3 (nowsze, bo nowsze) pojechali tak ostro po bandzie, ale mniejsza z tym. Co by tam w środku nie było to obchodzi Cię powierzchnia lakierowana. ;)

Powodzeni :good:

Posted

już zrobiłem, jest spora poprawa, ale następnym razem muszę użyć czegos mocniejszego, bo jest kilka głębszych rys.

Posted

Kilka lat temu była nagonka w tygodnikach motoryzacyjnych o tym jak to niebezpieczne jest drewno w samochodzie. O ile wierzyć tygodnikowi "Auto świat" w nowszych autach, przynajmniej z reguły powinny być już tworzywa drewnopodobne.

• Administrator
Posted
Kilka lat temu była nagonka w tygodnikach motoryzacyjnych o tym jak to niebezpieczne jest drewno w samochodzie.

Tzn ? Jakie argumenty były podawane ?

• 7 months later...
Posted

Jak dla mnie to plastik i wydaje mi sie ze rysy mozna usunac przy pomocy :o

tego preparatu Meguiars PlastX :o ja w swoim aucie użyłem Auto Glym SRP i tylko trochę ukryło rysy a na to Auto Glym UDS i HD Wax

bo drewno to nie jest :o