Jump to content

Problem z pastami megsa M80 M83 M105

bąku

Recommended Posts

Panowie problem jest następujący:

Umyłem auto duraglosem, następnie zostało wyglinkowane glinką megsa + LT jako lubrykant.

Maszynka DA pad menzerny + M80 robię kawałek, przestaję chcę zetrzeć resztki pasty i niby ścieram, ale jak zerknę pod odpowiednim kątem to nie usuwam całej pasty zostaje ona na lakierze w postaci jakby plamy na całym miejscu w którym robiłem widać ślady toru prowadzenia maszyny. :shock:

Zmieniłem pastę i pady na M83 i M105 ( lakier nie potrzebuje takiej korekty, ale to już robiłem z ciekawości o co chodzi) dalej to samo, tak jak widać na fotkach w miejscach gdzie przejadę palcem bądź dłonią to schodzi a jak MF to nie, a ewidentnie pasta zostaje na lakierze bo jak przejadę palcem w miejscu w którym pracowałem to pomiędzy liniami papilarnymi mam pastę. Tak jakby ona wysychała i nie dała się usunąć. Założyłem pady megsa dalej to samo, w końcu wziąłem nałożyłem pastę bez znaczenia już którą na ręczny piankowy aplikator popracowałem ścieram i dalej to samo, czy szlag trafił wszystkie 3 pasty. Stoją sobie garażu nie ogrzewanym.

Jak na ręcznego pada nałożyłem dla ciekawości cleanera DC1 i popracowałem, starłem i wszystko ok, więc o co chodzi????????

Wcześniej na aucie był Jetseal109 a na nim R222 może to powoduje takie jazdy, ale przecież auto umyłem i glinkowałem.

Nie miałem takich problemów wcześniej z tymi pastami, więc jak ktoś ma jakiś pomysł niech napisze.

61600134.jpg

Uploaded with ImageShack.us

19533787.jpg

Pracuję często M105 i nie mam z nią żadnych problemów. Standard to rotacja, ale na DA też próbowałem (Evo też próbował), ale nie zauważyłem tego typu problemów.

Pady Megsa i 3M.

Może za dużo dajesz i przysycha po prostu.

• Administrator

Może nie wypracowałeś jej do końca i ciągle była mokra ? A czy pomijając problemy ze ścieraniem, korekcja wychodzi ok ? Zaopatrz się w IPA,będzie łatwiej ścierać pozostałosci i ocenić poziom korekcji.

Zrobiłem kawałek maski na początek, nie mogłem usunąć tej pozostałości to wziąłem na ręcznego pada zapodałem DC1 i przeleciałem miejsce w którym pracowałem i DC1 usunął pozostałość, wytoczyłem auto na słońce bo akurat świeciło i zerknąłem to było super po M83, miałem delikatne swirlsy to 83 usunęła, tylko to bez sensu żebym po każdym elemencie leciał ręcznie DC1, coś jest nie halo :o

Mówisz że może za krótko pracowałem wydaje mi się że nie bo zrobiłem kilka przejść i było widać że już pasta jest sucha poprostu, jakieś to dziwne nigdy tak niemiałem.

[ Dodano: 15 Wrzesień 2010, 14:35 ]

No więc dzisiaj znowu troszke powalczyłem i tak:

- pracuje na kawałku, przestaje chce zetrzeć resztki pasty MF i schodzi ale nie wszystko, po czym biorę QD pryskam raz na pada i pracuje w tym samym miejscu znowu i jak przestane to ścieram resztki MF i git.

Moim zdaniem jakby pasta zasychała, bo czasami spod pada lecą takie małe bobki pasty, takie zwałkowane.

Ale żeby było ciekawiej to jak wezmę ręcznik megsa ten biały 100% cotton to wtedy resztki pasty schodzą odrazu nie muszę robić drugiego podejścia z QD na padzie :shock: o co tu chodzi wcześniej pozostałości zawsze ścierałem MF :o