Jump to content

Robimy własny wosk,czyli FK Collisaphirhaze 1000p ;)

Recommended Posts

• Administrator
Posted

Nudziło mi się i jakoś tak przeglądając DW znalazłem temat gdzie opisana jest produkcja własnego wosku. Stwierdziłem że skoro sam mam troche ( ;)) tych wosków to moge sobie też coś takiego stworzyć.

Na początku plan był taki żeby użyć Purple Haze i Collinite 845, bo mam samplery i raczej już ich nie wykorzystam. Trzeba było podgrzać Collinite żeby wrócił do płynnej postaci.

igp3504.jpg

igp3507.jpg

Tu się pojawił problem z opakowaniem na nowy wosk bo ten od Dodo się nada, jest plasitkowy i nie wytrzymałbym obróbki. Więc użyłem opakowania po FK 1000p w którym jeszcze troche wosku zostało.

igp3509.jpg

Skoro już mamy trzy woski w grze, to czemu nie dodać czwartego ;)

igp3510.jpg

Rozdrobniony FK1000p, co by się lepiej roztopił:

igp3511.jpg

Tyle dodałem Saphira:

igp3512.jpg

Collinite, nie wygląda to zbyt ciekawie... :mrgreen:

igp3515.jpg

igp3516.jpg

Teraz Purple Haze:

igp3517.jpg

Jeszcze trochę Collinite:

igp3518.jpg

Topimy woski w naczyniu z gorąca wodą, ale nie za gorąca żeby nam wszystko nie wyparowało:

igp3522.jpg

igp3523.jpg

Po wstępnym roztopieniu kolor czarny jak smoła, widać że barwniki w PH są naprawdę mocne:

igp3526.jpg

Trzeba go troche rozjaśnić, więc dodałem łyżeczke Lusso Oro:

igp3530.jpg

Nie zmieniło to barwy ani troche, ale po kuchni rozszedł się ładny zapach kokosa :lol:

igp3532.jpg

Po 30 min podgrzewania wyjałem i ostudziłem, tak wygląda po całkowitym stwardnieniu,w sumie lekko jaśniejszy od PH:

igp3539.jpg

Wyszedł twardy, jak Lusso i FK1000p, nie ma w sobie nic z miękkości Saphira i PH. Pachnie dziwnie, z jednej strony mamy Lusso,Swissvaxa i Dodo które pachną rewelacyjnie, z drugiej FK i Collinite które walą chemią. Ale nie jest źle.

Akurat leje deszcz i nie ma za bardzo jak przetestować, z tym będe musiał poczekać.

Generalnie fajna zabawa jak komuś się nudzi ;)

Posted
po kuchni rozszedł się ładny zapach kokosa

Lepsze to, niż zapach wstępnie przetrawionego mleka mojej siostrzenicy na tapicerce, które czyściliśmy w zeszłym tygodniu:P

A swoja droga ciekawy eksperyment, opisz wrażenia po zastosowaniu.

Szczerze mówiąc wydaje mi się, że rewelacji nie będzie, każdy z wosków sam chyba ma lepsze właściwości, ale może się mylę:)

Posted

Evo jak się już rozpuściły trzeba było je delikatnie zamieszać żeby się lepiej zgryzły :-] . Ciekawy jest co z tego wyszło, jak położysz to zapodaj fotki jak to kropelkuje :D

• Administrator
Posted

Były mieszane cały czas :)

Ok, przestało padać więc nałożyłem na połowe auta. Na drugiej połowie OptiSeal.

igp3540.jpg

igp3545.jpg

Nakłada się banalnie, łatwiej niż każdy z osobna.

Po 20 min test palca:

igp3547.jpg

Wygląda ok, okazało się że nie do końca...W sumie wszystkie z wosków które użyłem ( poza Lusso) wymagają polerowania po ok 15 minutach. Ten potrzebował duuużo wiecej, mazał się jeszcze przy polerowaniu, dopiero po kolejnych 10 min dało rado, ale i tak lekko nie bylo. Trzeba będzie spróbować innych czasów schnięcia.

Tak auto wygląda po polerowaniu:

igp3550u.jpg

igp3551.jpg

igp3553.jpg

Kropelki, niestety póki co z opryskiwacza:

igp3556.jpg

igp3560.jpg

Każdy z wosków użytych kropelkuje rewelacyjnie, więc nowy twór niczym się nie różni :)

Posted

ciekawe to coś :) może też się kiedyś tak zabawie jak będę miał jakieś resztki, no w sumie już kilka mam :)

Posted

będę pamiętał żeby za dużo dodo nie dodawać :) choć w sumie ładny kolorek

• Administrator
Posted

Hm, dziwna sprawa, zszedłem do auta jakis czas temu i na masce wyraźnie widać gdzie jest położony wosk , a gdzie nie. Mniej więcej taki efekt:

006.jpg

Dla pewności nawoskowałem połowe modelu 1/18, czarny kolor i efekt jest dokładnie ten sam. Jutro jak będzie pogoda to nałoże taki pasek jak na zdjęciu na błotnik i postaram się uchwycić efekt na zdjęciu.

• Administrator
Posted

Dla jasności, to nie jest moje zdjęcie, chciałem tylko zobrazować jak to wygląda.

Posted
Tomek, potraktuje to jako komplement :P

Bo to był komplement ;) I troche zazdrości :D

Posted

Piotrek, to Purple Haze najprawdopodobniej sprawił taki odcień ;)

W maju też zrobiłem mieszankę wosków, ale w mniejszej ilości - po 2 miesiącach się wszystko skruszyło. Być może był zbyt duży dostęp powietrza. Zamierzam jednak powtórzyć mieszankę w większej ilości i w innych proporcjach.