Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam drobny, ale jednak problem. Na dachu, zaraz nad szybą, pojawił mi się odprysk i chyba została uszkodzona warstwa cynku, bo mam wrażenie, że jest z jednej strony rudy - czyli rdzewieje. Ewentualnie pod lakier na krawędzi odprysku wbił się jakiś żelazny odłamek, ale wątpię. Ciężko stwierdzić, jest to dość małe.

Małe jest na tyle, że nawet bardzo tego nie widać, ale chcę to jakoś zabezpieczyć zanim zrobi się dziura - rdza to jednak paskudztwo.

Kiedy odprysk powstał? Nie mam pojęcia, ale zakładam, że już jakiś czas temu. Przy nieco dokładniejszym myciu po zimie go zauważyłem.

Myślałem nad jakąś naprawą "smart", ale:

• dzwoniłem w kilka miejsc i na ogół jak słyszą 'odprysk" to robić tego nie chcą -> "a zaciapie sobie pan lakierem zaprawkowym i będzie git",
  • jakieś dwa lata temu robiłem tak jeden odprysk u fachowca 4.9/5 gwiazdek i nie dość, że wyszło tragicznie, to jeszcze sporo za to zapłaciłem.

Lakier zaprawkowy mam, więc skłaniam się ku własnoręcznej naprawie. Planuję zrobić tak:

1. oczyścić rude dokładnie na ile się da,
  2. otłuścić IPĄ,
  3. użyć jakiegoś neutralizatora rdzy z podkładem,
  4. zamalować lakierem zaprawkowym.

Czy jest to dobry pomysł?

Co do punktu 2 - polecacie jakieś środki?

Odnośnie punktu 4 - nie chcę się bawić w polerowanie, wygładzanie, itp - to jest na tyle małe, że chcę to po prostu zabezpieczyć.

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam :-)

Posted

@ppp123 dobrze do tego podchodzisz. Kluczowe jest oczyszczenie - mechanicznie i coś do trawienia - K2 żel np. Podkład reaktywny może ktoś poleci coś dobrego. Z sukcesem używałem rstopa ale opinie na necie są różne. Zabezpiecz tj oklej wszystko do okoła - szyba i lakier. Sama zaprawka - rób wolno cienko nie dużo na raz. Sprawdź kolor przed czy dobrze dopasowany. 

• Lubię to 1
Posted

@analyzator, dziękuję za odpowiedź. Co jest nie tak z tym R STOP?

Ja się zastanawiam czego użyć. Jest to trudno dostępne miejsce - krawędź zaraz nad szybą i może się okazać, że nie oczyszczę całego miejsca dobrze - kto wie co tam się dalej pod lakierem czy cynkiem dzieje.

Kolor lakieru jest dobrany ok - jest to fabryczny lakier zaprawkowy. Nie zrobię tego idealnie na płasko (nie chcę tego polerować ani się z tym bawić), będzie mała grudka (nadmiar) w tym miejscu, ale jest to na tyle małe, że praktycznie tego nie widać o ile się dobrze nie wpatrzy w to. Sam to zauważyłem dopiero na stacji, na której było dość mocne oświetlenie i to jeszcze pod kątem.

Specyfiki te będę nakładał małym pędzelkiem.

Czy to "K2 PODKŁAD EPOKSYDOWY ANTYKOROZYJNY SZARY" samo wystarczy? Widzę, że ma fosforan cynku, więc powinno reagować z ewentualną rdzą. Pytanie na ile dobrze to penetruje, bo tak jak mówiłem, możliwe że korozja poszła już pod cynk.

Na to podkładu epoksydowego już chyba nie trzeba skoro to jest już podkładem. Może zrobię 2-3 warstwy dla pewności. Później finalnie lakier zaprawkowy. Z tego co na opakowaniu jest napisane to nie daje się na niego już klaru.

Czy do tego coś jeszcze? Jakiś neutralizator przed tym podkładem?

Z tego co pamiętam to kiedyś ktoś mi polecał jakiś środek na bazie wody, który w przypadku uszkodzeń cynku tworzy warstwę ochronną. Było to ciemnego koloru, ale jeśli doszło do korozji to zmieniało to kolor na inny. Dało się łatwo zmyć. Ale nie pamiętam nazwy.

---

Zastanawiam się jeszcze nad taką kolejnością - r stop, później ten podkład epoksydowy z fosforanem cynku, na to podkład akrylowy i na to lakier zaprawkowy. Ale nie wiem jak to tam upchnę w takim małym odprysku 😄 

Posted

@ppp123 są mieszane opinie o rstop ale jak mówię mi działał.

Co do pokładu internet mówi tak. Pewnie najprościej kupić jakiś spray i na tekture psiknac, następnie pędzelek zaprawkowy lub patyczek do uszu.

Malowałem po rstopie u mnie działało co nie znaczy że brak podkładu do dobra praktyka.

Spróbuj pomazać cokolwiek tym lakierem zaprawkowym i upewnij się że jest okej. Do mojego Lexusa oryginalny lakier zaprawkowy za cholerę nie wychodzi tak jak powinien. Jest znacznie ciemniejszy.