Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Chciałbym odświeżyć lakier w BMW G21, auto względnie młode bo z 2021 lakier ogólnie nie jest w najgorszej kondycji poza jakimiś miejscowymi większymi ryskami. Chcę go odświeżyć.

Czy Honey 2 face fiber plus 3D speed to dobra kombinacja? Wcześniej pracowałem tylko na miękkim lakierze Mazdy za pomocą żółtego NATa i Sonax EX04-06. Ewentualnie w jaki pad pójść gdybym chciał użyciu Sonaxa? Maszyna DA Evoxa 12mm.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

3D Speed to pasta z sealantem. Coś tam wytnie, ale nieco przymaskuje. Jak nie będziesz kładł powłoki to będzie dobra. Jak będziesz to zmień na 3D One. Mi osobiście ten 2 face fibre średnio siada, bo mimo różnych twardości lakieru nie mogę wycisnąć wykończenia jakie bym chciał, ale może na twoim G21 będzie akurat. Spróbuj. 
Maszyna o skoku 12mm nie wytnie wszystkiego, ale do odświeżenia wystarczy. 
Powodzenia!

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzieki, będę wrzucał powłokę więc 3D one w takim układzie. Zastanawiam się nad padem, nie mam doświadczenia z twardszymi lakierami, chcę odświeżyć, domyślam się, że wszystkiego nie da rady usunąć.

Opublikowano

@maciekelga 3D One to też wbrew pozorom nie jest taki czysty produkt. Porównywalna mocą, bez wypełniaczy, będzie DIY Gold Standard Polish, którą niezmiennie polecam (także z uwagi na wygodę użytkowania, ponieważ jest to pasta w sprayu). 

• Lubię to 1
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć, 

Zrobiłem dzisiaj porządniejsze oględziny lakieru i tak będąc obiektywnym jest w bardzo dobrym stanie, brak świrli, hologramów, jedynie jakieś pojedyncze rysy, jest na prawdę bardzo dobrze.

Zastanawiam się nad padem, wydaje mi się, że 2face jest za mocny. Może jakiś odpowiednik żółtego NATa styknie? Nie ma co wycinać, wystarczy lekko odświeżyć przed powłoką. 

Opublikowano

@maciekelga pastę sonaxa już masz. Zakładam że dobra lub wciąż za mocna jak chcesz tylko liznąć lakier. Popatrz na pady supershine. 

Przydałoby się w ręku coś mocniejszego jak punktowo będziesz chciał coś poprawić. Dobrze mieć na stanie na takie akcje. Np https://showcarshine.pl/pady-100-145mm/scholl-concepts-shock2cut-sample-kit-100g-145mm-spider-pad.html

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki. Mam Ex 04-06, mam też Ultracut jakby trzeba coś agresywniej zadziałać i chyba zostane przy tym zestawie, myślę, że Sonax sobie poradzi ale spojrze na ten set co poleciłeś.

Jedynie zastanawiam się nad padami. Zawszę pracowałem NATem, ale widzę dobre opinie o Honey Comp i LC.

Opublikowano

@maciekelga jak już masz pastę cuttingowa to na wszelki wypadek nie ma sensu brać kolejnej. Dobierz do niej ze dwa różne pady i rysy punktowo wywalisz. Nie napinałbym się też specjalnie na maksymalną siłę cięcia. W najgorszym wypadku trochę słabszym Padem zrobisz po prostu dwa albo i trzy podejścia na jednej rysie. Nie będzie cię to kosztowało czasu w godzinach tylko 10 minut 🙂

Nat w sumie spoko są. Supershine z mojego doświadczenia mniej męczą pastę i zawsze się łatwiej dociera. Szczególnie znacząca różnica na miękkich lakierach. Trwałość przynajmniej dostateczna bo pracują u mnie już po kilka razy. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki za wszystkie porady!
Faktycznie jak będą jakieś gorsze miejsca to przejadę je kilka razy, nie oczekuje pełnego lustra ma być po prostu odświeżone i ładnie

Pytam szczególnie o pady bo nie mam pad washera więc trudniej mi je ogarniać podczas pracy, zazwyczaj czyściłem je trochę szczotką i zmieniałem częściej na nowy, potem na końcu wyczyściłem wszystkie.

Zrobiłem testowo przejazd żółtym NATem i EX04-06 bo akurat taki zestaw miałem w garażu, moim zdaniem jest bardzo ładnie.5de01263701b21e6e2ab9d4a01735185.jpgc012136bd727abe9620ef91a515eb362.jpg1395e2ff8a51f23c28f0dbe434e482b5.jpg