baleno Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia Witam Suzuki Baleno 2016 rok , przebieg 170 tys. Kierownica wygląda jak lakierowana jest twarda , do dziś myślałem że tak musi być. Auto w moich rękach od 3 lat podejrzewam że wcześniej nie było nic robione z kierownicą. Szukam jakiegoś sposobu żeby teraz to wyczyścić ? coś nie drogie a skuteczne? później jakoś to zabezpieczyć?? https://ibb.co/NgC97cLR
BigW Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia Colourlock soft na początek. Jeśli po 2, 3 podejściach nie ma efektu matowej skóry spróbuj stronga. Po czyszczeniu leder protector w 2 cieńkich warstwach. Po kilku godzinach cieniutka warstwa versigelunga.
lukeu Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia Polecam scrub pada i kilkukrotne podejście. Cleanery do skóry albo np P&S Xpress Interior który super czyści 1:1 nawet.
baleno Opublikowano 3 Września Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września @lukeu @BigW Ok użyłem scrub pada od ADBL czyściłam biała strona. Środek to pianka KiurlLab strong cleaner, szorowalem wiele razy zmywalne pianę , czyściłam w wodzie pada znowu piana i tak cały czas. Kierownica. Była dość mokra , nie wiem czy nie szorowalem zbyt wiele razy bo teraz jest szorstka od przodu , nie mam doświadczenia od tyłu jest taka lekko matowa satynowa może trochę. Obawiam się że przesadziłem , albo tak bardzo była brudna i trochę przytarta . Czym to teraz zabezpieczyć , czy trzeba malować ?
MMCzysci Opublikowano 3 Września Zgłoś Opublikowano 3 Września Zetrzeć pewnie starłeś, skoro użyłeś stronga, ale że kierownica nie była w stanie idealnym przed czyszczeniem, to też bardzo możliwe. Malowanie we własnym zakresie może starczyć na krótką metę, bo nie jesteś w stanie położyć lakieru bezbarwnego na farbę.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
lukeu Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września @baleno bywa i tak niestety. Po pierwsze była już napewno przytarta, po drugie permanentny brud z dłoni też nie wpływa dobrze na strukturę, po trzecie bardzo mocnym czyszczeniem Strongiem mogłeś trochę dodatkowo ruszyć strukturę. To co zawsze polecam to demontaż i obszycie - wysyłkowo w w kilka dni robią np w PFI i jakość jest pierwsza klasa, a nowa skóra z nową gąbką to najlepszy możliwy efekt i odczucie nowego samochodu
baleno Opublikowano 4 Września Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września @BigW @lukeu @MMCzysci @wszyscy No obszycie na nowo najlepsza , a na teraz co sam mogę zrobić ? Chodzi żeby ją trochę ożywiło ale bez świecenia jakiś balsam zabezpieczający co ożywia kolor , coś w tym stylu ? Ma ktoś jakiegoś asa rękawie ??
MMCzysci Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września Wiele nie zdziałasz. Najwyżej zabezpieczyć czymś w rodzaju Leder Versiegelung.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
baleno Opublikowano 4 Września Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 1 godzinę temu, MMCzysci napisał(a): Wiele nie zdziałasz. Najwyżej zabezpieczyć czymś w rodzaju Leder Versiegelung. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka No właśnie jest za niecałe 40 zł zestaw farbujacy z tym versiegelungien , może dodatkowo przefarbować
baleno Opublikowano 4 Września Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września Byłem w studiu detalingowym akurat nie było osoby która zajmuje się skórami ( (będzie jutro ) ale chłopak zetknął i powiedział że lico jest zerwane i nie wiadomo czy coś to farbowanie od Colourlock da .
przemas.p Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września @baleno zestaw z colourlock, cztery warstwy i będzie ok.Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
baleno Opublikowano 4 Września Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września @przemas.p Ok masz jakies wskazówki ? Malujesz cała kiere , wysycha później kolejna warstwa ? Ile czekasz miedzy warstwami ? Ile warstw tego preparatu nakładasz po malowaniu ?
przemas.p Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września @baleno kup zestaw do kierownic z colourlock, będzie w nim wszystko co potrzebne plus instrukcja , no prawie wszystko. Do zrobienia kierownicy będzie Ci potrzebna opalarka. Moim zdaniem najlepiej nakładać farbę segmentami , od przeszycia do przeszycia . Nakładasz cienką warstwę gąbką dołączona w zestawie i suszysz opalarką. Po zrobieniu całej kierownicy możesz od razu zaczynać od nowa kolejną warstwę w ten sam sposób . Przed malowaniem wiadomo wyczyścić i przeszlifować padem dołączonym w zestawie tam gdzie jest to wymagane oczywiście uważając na szwy . Po czyszczeniu daj temu dobrze wyschnąć zanim zaczniesz nakładać farbę . Po wszystkim zabezpieczasz i dbasz. Kierownica ze zdjęcia ma już za sobą 60k km i nadal się trzyma. Tak wyglądała zaraz po naprawie. Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka 2
Rekomendowane odpowiedzi