Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

mam problem z lakierem w Renault Alpine Esprit e-Tach. Po dzisiejszym myciu zauważyłem dziwne plamy na karoserii – wrzucam zdjęcie.

Auto ma nałożoną powłokę ceramiczną (kładziona ok. rok temu), do tej pory wszystko było OK. Nie próbowałem tych śladów jeszcze niczym usuwać – najpierw chciałbym się upewnić, z czym mam do czynienia.

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?

Nie wiem, czy to np. pozostałości po wodzie, reakcja z czymś na lakierze, czy może uszkodzenie ceramiki. Auto nie stoi pod drzewami, nie było niczym zalane – klasyczne mycie ręczne jak zwykle.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, jak to bezpiecznie sprawdzić i ewentualnie usunąć

IMG_5439.jpeg.e5aaa6e3ac2f3dfad1914bd4a16040ae.jpegIMG_5438.jpeg.7d92c297af2f765d9fe71a89aaa7944f.jpegIMG_5437.jpeg.537d751d669687a18139490ee5ee3b72.jpegIMG_5436.jpeg.d2c634f6c8d5f70aec5dd79ec9dc0ed1.jpegIMG_5435.jpeg.a27e7320b19047443b31c67f99ec3ef8.jpegIMG_5434.jpeg.ce8257800c01b843a1fc4b3b16629bf5.jpeg

Posted

Waterspoty

Kwasny szampon do mycia pure  chemie 

Kwas aqua w rozcieńczeniu w ostaecznosci ale ostrożnie i z doswiadczeniem

Posted

10 godzin temu, marcinm76 napisał(a):

Waterspoty

Kwasny szampon do mycia pure  chemie 

Kwas aqua w rozcieńczeniu w ostaecznosci ale ostrożnie i z doswiadczeniem

Dzięki za wskazówkę z kwaśnym szamponem! Mam jeszcze jedną wątpliwość — czy pozostawienie waterspotów (osadów mineralnych) na dłuższy czas może doprowadzić do ich trwałego wżerania się w powłokę ceramiczną lub nawet lakier? Zastanawiam się, czy struktura osadu z czasem nie zacznie penetrować powłoki i powodować mikrouszkodzenia. Czy Twoim zdaniem szybka reakcja (kwaśny szampon/waterspot remover) jest konieczna, czy powłoka ceramiczna daje na tyle bufor, że można to zrobić za kilka tygodni bez ryzyka?”

Posted

Należy działać od razu i nie czekać. Im później zaczniesz to czyścić (o ile jest to WS) tym trudniej będzie się tego pozbyć. 

Posted
Godzinę temu, Maku92 napisał(a):

czy pozostawienie waterspotów (osadów mineralnych) na dłuższy czas może doprowadzić do ich trwałego wżerania się w powłokę ceramiczną lub nawet lakier? 

Powłoka daje pewien bufor, ale przegrzane, wgryzające się tygodniami czy miesiącami waterspoty mogą ubić nawet najtrwalsze zabezpieczenie. U Ciebie to ewidentnie pojedyncze krople więc problem jest niewielki, ale warto usunąć jak najszybciej. Gdyby zwykłe mycie szamponem nie pomogło, rozrób sobie go w proporcji sugerowanej przez producenta i przemyj takim roztworem. To nawet dobrze zrobi powłoce jeżeli zauważyłeś osłabienie hydro po roku. 

Posted

Co sądzicie o zastosowaniu roztworu octu z wodą destylowaną do usuwania water spotów z lakieru zabezpieczonego powłoką ceramiczną? Słyszałem od znajomego, że przy świeżych osadach mineralnych może to być skuteczne rozwiązanie, pod warunkiem zachowania odpowiednich proporcji i ostrożnej aplikacji.Czy ktoś z Was testował tę metodę i może podpowiedzieć, jaka proporcja (np. 1:1, 1:2) jest bezpieczna dla ceramiki?Interesuje mnie również sama technika – w jaki sposób najlepiej aplikować taki roztwór, aby zminimalizować ryzyko naruszenia powłoki? (np. aplikacja mikrofibrą, spryskiwacz, czas kontaktu).Chętnie poznam Wasze doświadczenia i sprawdzone procedury.

Posted

@Maku92 Dało by radę, tylko po co?  Ile zaoszczędzisz? Są gotowe środki do tego. WSRy i kwaśne środki (np. szampony) stosuje się zarówno do bieżącej pielęgnacji jak i serwisowania powłoki, dlaczego miały by Ci ją uszkodzić?

Posted

@AndrewZS

Cześć!

Nie miałem zamiaru oszczędzać. Usłyszałem o tym rozwiązaniu z octem więc zapytałem, czy jest sens - niestety nie pomógł.

Obecnie przebywam za granicą, ale jutro powinien dojść do mnie ADBL Waterspot Remover, który zamówiłem właśnie z myślą o usunięciu tych osadów. Kontaktowałem się telefonicznie z firmą w Polsce, która kładła mi powłokę ceramiczną, opisałem im sytuację i rekomendowali właśnie ten środek jako pierwszy krok.

Planuję użyć go zgodnie z zaleceniami producenta, zachowując ostrożność. Dam znać, jakie efekty udało się uzyskać. Jeżeli jednak problem nie ustąpi, mam wrócić do nich i będziemy szukać dalszego rozwiązania.

• Lubię to 1