marcin9303 Opublikowano 12 Września Zgłoś Opublikowano 12 Września Cześć, W ostatnim czasie zauważyłem na masce i szybach auta plamy jak na poniższych zdjęciach. Próbowałem je usunąć domowymi sposobami ale efekt niestety nie był zadowalający. Na prawej części maski częściowo udało się usunąć te plamy ale wymagało to dość mocnego "szorowania"- nie chciałbym porysować lakieru. Natomiast z szyb nie udało się doczyścić. Podejrzewam, że plamy pojawiły się myciu auta na myjniach bezdotykowych (jakiś osad?). Może ktoś z Was borykał się z podobnym problemem? W jaki sposób próbować usunąć te plamy z maski/szyb? Jakich środków używać? Dziękuję z góry za wszystkie wskazówki!
AndrewZS Opublikowano 12 Września Zgłoś Opublikowano 12 Września Kolego - ślady po twardej wodzie. Do usunięcia środek o nazwie Water Spot Remover lub APC Aqua Sour. Poogladaj wcześniej na YT jak usuwać water spoty, żeby sobie szkód na lakierze nie zrobić. Głownie chodzi o sposób pracy, czas działania i stężenie chemii
marcin9303 Opublikowano 12 Września Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 22 minuty temu, AndrewZS napisał(a): Kolego - ślady po twardej wodzie. Do usunięcia środek o nazwie Water Spot Remover lub APC Aqua Sour. Poogladaj wcześniej na YT jak usuwać water spoty, żeby sobie szkód na lakierze nie zrobić. Głownie chodzi o sposób pracy, czas działania i stężenie chemii Dziękuję bardzo! A czy plamy na szybach również mogę próbować usuwać wspomnianymi środkami? I drugie pytanie, czy posiadasz jakiś konkretny water spot remover? Przeglądałem trochę internet ale nie znalazłem żadnego produktu cieszącego się dobrą opinią.
AndrewZS Opublikowano 12 Września Zgłoś Opublikowano 12 Września Szyby tak samo jak lakier. Używałem WSR od Fx Protect, ale lepsze rezultaty miałem po Aqua APC Sour w stężeniu 1:10. Gotowy WSR jest bezpieczniejszy, ale jak przy każdej chemii trzeba uważać, aby nie zaschnęła na powierzchni. To są kwasy, należy je dobrze wypłukać neutralizując wcześniej produktem zasadowym, np. zasadową pianą lub szamponem. Pracujemy panel po panelu, a nie całe auto na raz 1
Rafal9304 Opublikowano 13 Września Zgłoś Opublikowano 13 Września Na szybach będzie trochę ciężej je usunąć, może być tak ze WSR lub Aqua APC Sour nie dadzą rady, wtedy trzeba sięgnąć po pastę do polerowania szkła (np. ADBL Glass Polish, CarPro CeriGlass) i męczyć się ręcznym padem lub przyśpieszyć sobie pracę maszyną polerską.
DaV Opublikowano 13 Września Zgłoś Opublikowano 13 Września W dniu 12.09.2024 o 22:09, AndrewZS napisał(a): APC Aqua Sour Działa jak wściekły na duże i stare water spoty. Jedynie uważaj bo bardzo szybko koroduje goły metal oraz szybko trzeba taki kwas zmyć po całej akcji. Najlepiej umyć całe auto i to dokładnie 6 godzin temu, Rafal9304 napisał(a): Aqua APC Sour nie dadzą rady Z maksymalnym stężeniem zalecanym przez producenta zmywałem milietrowe warstwy osadu z szyb frezarki cnc. Ten preparat jest bardzo mocny. 1
Rafal9304 Opublikowano 14 Września Zgłoś Opublikowano 14 Września Nie pamiętam jakie maksymalne stężenie zaleca producent ale 1:5 nie ruszyło mi starych WS na szybach i musiałem atakować pastą i maszyną. Ale ogólnie to racja, preparat jest bardzo mocny, trzeba uważać przy pracy z nim bo można zrobić kuku.
Rekomendowane odpowiedzi