Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej, 

Zamierzam kupić dwa opryskiwacze Industry Marolexa Alka i Acid. 

Zastanawiam się jaka pojemność będzie optymalna w domowym detalilingu samochodów Berlingo (moje) , Corsy (żony) ... i pewnie Toyoty szwagra 😄

W biorę pod uwagę 1l, 2l lub 3l. Chyba, że lepiej dozbierać do tych z lancą zawieszanych na ramię?

Jest to dylemat pomiędzy poręcznością małego opryskiwacza a koniecznością częstszego napełniania. Jak mniemam taka 5 lub 7l z wydaje się uciążliwa jeśli chce się zaaplikować mało chemii. Chyba że wtedy mały opryskiwacz z atomizerem?

Pytanie do praktyków:

• Co polecacie?
  • Co się sprawdzi lepiej?

Pozdrawiam

Olek

Posted

Co będziesz opryskiwać?
Do jednego auta miałem: 1L na felgi + 1L opony. Do tego 5L na oprysk wstępny.
Uzupełniałem je chyba co 3 mycia.

Posted

Jeśli chodzi o oprysk wstępny mam dostęp do pianownicy PA,

Te opryskiwacze to właściwie do bardziej precyzyjnego użycia chemii (między innymi wnęki) i lepszej kontroli stężeń.

Może jeszcze Vasco Pre wash tixotrop chciałbym nakładać i żelowe deironizery na felgi i do wysokości klamek.

Może jednak okazać się, że warto wziąć większe sprzęt i operować lancą a dodatkowo od czasu do czasu mieć sprzęt do oprysku tui na grzyba w ogrodzie 😀 ?

Wiem, że każda opcja jest ok i co bym zrobił będzie miało to wady i zalety, ale szukam szerszej perspektywy, ponieważ brak mi w tej kwestii doświadczenia.

Posted

Ja rozrabiam 2l prewasha w marolexie 3l na średniej wielkości auta. 1,5l by wystarczyło tak na prawdę. Dzięki temu napompuje opryskiwacz raz a porządnie i oblecę 2/3 samochodu, potem odpompowanie i jest samochód załatwiony.

Do czego ci acid? Rzadko się tego używa więc od czasu do czasu można użyć triggera. Kwazar Mercury acid line wtedy wystarczy.

Posted

@olekstar dokładnie jak pisze kolega poniżej.

Mam do auta iż lanca i bez. Jak bym miał mieć jeden to bez.

Do ogrodu kup sobie jednak oddzielnie zwykle tanie ogrodowe. Zależy od ogrodu ale mi się super sprawdza 2l na grzyba i insekcydy. Tania chyba siódemka na trawnik chwasty. Lepszy 8 marolex nawozy i bio opryski.

Posted

@analyzator @sztefan24 dziękuję, dzięki Wam skorygowałem swoje zamiary.

Zakupiłem:

• Kwazar Mercury acid line 1l żółty - do kwasów
  • Marolex 2000 Alka - 2 litry do produktów zasadowych

Od kilku lat mam zwykłego Marolexa Axel 3000, którego mogę w razie potrzeby użyć do mniej agresywnej chemii oraz 7l żółtego Marolexa z linii garden do oprysków w ogrodzie.

Z jakości produktów firmy Marolex jestem więcej niż zadowolony, zobaczymy jak będzie z Kwazarem?

Posted

@sztefan24 Też się nad tym zastanawiałem, dziękuję za poradę, wezmę jeszcze 3l a tę odeślę.

Czy możesz podpowiedzieć jakich używasz dysz? Standardowych z zestawu, czy też akcesoryjnych oraz wkładki spieniającej?