Jump to content

Recommended Posts

Posted

Panowie, nagle z dnia na dzień padła myjka z tematu. Padła połowicznie, ponieważ przestała zasysać wodę z zewnętrznego zbiornika. Myjki nie składałem i była podłączona do zbiornika z wodą, aby za każdym razem nie musieć odpowietrzać pompy. Wszystko normalnie działało, a przy następnym użyciu miałem zonka, ponieważ po chwili pracy przestała podawać wodę, pompa próbowała nabić ciśnienie, lecz bez rezultatu. Na wszelki wypadek wymieniłem filtr zewnętrzny i przeprowadziłem procedurę odpowietrzenia - bez skutku. Po podłączeniu pod sieć wodociągową wszystko gra i działa normalnie. Myjka nie miała kontaktu z temperaturami poniżej zera. Zanim oddam ją na jakiś serwis chciałbym poznać Waszą opinię na co mam się nastawiać. 

Posted

Od kiedy ta myjka zasysa wodę? Z lavora tylko Vertigo to robi, a reszta ma w instrukcji > 

"Funkcja poboru wody z zbiornika: TAK - (potrzebne ciśnienie grawitacyjne, swobodny opad wody"

Posted

Zasysa, działało 1,5 roku i nie trzeba było ustawiać zbiornika powyżej myjki 😄. Był to jeden z głównych powodów by ją zakupić swego czasu. Coś mogło paść w pompie?

EDIT: w instrukcji rzeczywiście piszą o grawitacyjnym opadzie wody. Nie było jednak dotychczas żadnego problemu. Czy jest możliwe, że mimo braku takiej cechy, myjka radziła sobie z tym? Jeszcze spróbuję ustawić ten zbiornik wyżej i zobaczę czy to coś zmieni. Może obędzie się bez serwisu. Pompa pewnie ze 2-3 stówki plus robocizna - wyjdą okolice ceny nowej myjki. 

Posted

Żadna tania myjka z Lavora nie "ssie" wody z wiadra , ba taka Vertigo która  to robi musi być najpierw zalana , czyli wąż na początku musi być pełen wody by myjka nie chodziła na sucho . Obstawiam że mogłeś trochę nadwyrężyć tę pompę ale po podaniu grawitacyjnym będzie to chodziło dalej 😉

• Dziękuję 1
Posted

Też swoją zalewałem w ten sposób i działało bardzo dobrze. No nic dam zbiornik na około metr w górę i sprawdzę czy obejdzie się bez serwisu. 

• 2 weeks later...
Posted

W weekend znalazłem trochę czasu. Zbudowałem około metrowe podwyższenie dla mojego 180 litrowego zbiornika. Podłączyłem u dołu wąż, podłączyłem i odpowietrzyłem myjkę. Działa😀