Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć powiedzcie mi czy Waszym zdaniem jest sens ładować po kochu pw autograph sapphire po osuszeniu/do osuszenia auta ?

Mycie:

Oprysk tfr fx protect gravity prewash

Płukanie 

Fx protect car shampoo i jazda na 2 wiadra

Płukanie 

Koch pw na mokry lakier

Płukanie demineralką

I teraz czy jest sens osuszyć auto i ładować sapphire na osuszony lakier lub dać na mokry po kochu i osuszać ?

Wiadomo koch siądzie i nie wiem czy jest sens kanapkować, ale szukam czegoś co dłużej posiedzi niż koch na zimę i jest łatwe w aplikacji a z tego co widziałem to sapphire jest niezły z trwałością. 

Jeszcze pytanko odnośnie gravity pre wash, zużyłem już prawie całą butelkę roztwór robiony od 1-10 do 1-20. Nie zauważyłem żadnych niespodzianek na lakierze/chromach ale czy długotrwałe stosowanie powiedzmy raz na 3 tygosnie w zimie jest bezpieczne ?

Dzięki za odpowiedzi 😎

Posted

Pomiń PW , użyj Sapphire na mokro i ewentualnie później na sucho , jeżeli na aucie nie ma żadnego zabezpieczenia. 

Gravity Pre Wash to dość mocny produkt , szkoda auta. Są łagodniejsze preparaty robiące dobrą robotę np. Bilt Hambery.

FX ma w składzie wodorotlenek sodu także no z reguły unikam takich produktów. Ewentualnie do zaniedbanych aut.

• Lubię to 1
Posted

No i zamówiłem na alledrogo dobra cena 66pln 😎 i co ja teraz z kochem zrobię 😄 na wiosnę spróbuje też zastąpić opti seala po onr sapphirem i zobaczymy 😄

Posted

@Śmigol Cena nie jest zła, na detailinghouse za 55zł na promce dało sie kupić.
Kocha zawsze możesz używać do osuszania niezabezpieczonych aut, w zimę też jest bardzo fajnym wyborem na szybkie akcji. Jednym słowem, nie zmarnuje się 😄 

• Moderator
Posted
6 godzin temu, Śmigol napisał(a):

czy jest sens kanapkować,

Jak masz fun z tego - nikt Ci tego nie zabroni i nic złego nie powinno sie stać 😉 - ale generalnie szkoda marnować 2 produktów na raz 🙂

Posted
No i zamówiłem na alledrogo dobra cena 66pln i co ja teraz z kochem zrobię na wiosnę spróbuje też zastąpić opti seala po onr sapphirem i zobaczymy
Ja korzystam z kocha na bezdotyku, 5ml na 1000ml wody jako wspomagacz osuszania. Prewash z BH TL lub Gravity prewash od FXa. Pomaga, dużo mniej wody zostaje na aucie.
Posted
2 godziny temu, siws00n napisał(a):
4 godziny temu, Śmigol napisał(a):
No i zamówiłem na alledrogo dobra cena 66pln emoji41.png i co ja teraz z kochem zrobię emoji1.png na wiosnę spróbuje też zastąpić opti seala po onr sapphirem i zobaczymy emoji1.png

Ja korzystam z kocha na bezdotyku, 5ml na 1000ml wody jako wspomagacz osuszania. Prewash z BH TL lub Gravity prewash od FXa. Pomaga, dużo mniej wody zostaje na aucie.

Podobnie korzystam tylko daję 5 ml kocha na 0.5l wody i zrzut jest bardzo dobry 😉 

3 godziny temu, Domel napisał(a):

Jak masz fun z tego - nikt Ci tego nie zabroni i nic złego nie powinno sie stać 😉 - ale generalnie szkoda marnować 2 produktów na raz 🙂

Chyba się tak pobawię a kolejnym razem dam bez kocha i zobaczymy 😎

Posted
21 minut temu, imola33 napisał(a):

Ja tam kanapkuję. Łatwiej mi się z Kochem osusza, a potem na drugiej fibrze wskakuję już na sucho z QD-kiem

Jakie stężenie kocha dajesz ? No i jaki QD wchodzi po kochu ? Jakie efekty jeśli chodzi o trwałość i hydro w porównaniu z samym kochem ?

Posted

@Śmigol stężenie jak ty, 10 ml/litr. QD różne, wszystko co mam pod ręką. Efekty? Nie wiem, świeci się 😛 na aucie leży Cancoat, więc nie mogę tego ocenić. Też sobie go wrzuć na auto, bo kombinujesz od dłuższego czasu, a wystarczyłoby, że kupisz germana i Neoxal Primer, i możesz wskakiwać z Cancoatem

Posted

@imola33 nooo gdybym tylko miał gdzie położyć ceramikę to dawno bym to zrobił... Pod chmurką w centrum miasta tego nie położę 😄 i tak pozostaje mi onr z opti sealem od wiosny do jesieni i kombinowanie w zimie na bezdotyku 😄 aaa no i od dwóch lat poluję na jakiś garaż w moim mieście, ale nic konkretnego nie ma a jak się pojawi to daleko od domu a o ceny to nawet nie pytaj...

Posted

@SerowyCheetos dokładnie... W lecie przejade onrem z opti sealem i jest szybko wygodnie i z dobrym efektem. Jeśli auto mocno zagruzowane to najpierw robie prewash na bezdotyku, ale raczej mi się to w okresie wiosna- lato nie zdarza.

@imola33 ja parkuje w takim miejscu, że totalnie bym nie miał komfortu pracy, raz myłem tam auto onrem to ktoś zadzwonił na straż miejską 😄

Posted

@Śmigol to jedź na obrzeża, do znajomego, wynajmij warsztat na godziny... Jak zepniesz cztery litery to zrobisz to po pracy, i jeszcze przed zmrokiem wrócisz do domu 😉 Oczywiście dopiero na wiosnę/lato 😉