zulek85 Posted October 7, 2023 Report Posted October 7, 2023 Witam Mam nałożone jak w temacie EGP (twardy wosk syntetyczny w płynie) i RAW (wosk raczej w kategorii detailerów). Przez lata do tej pory nie bardzo się znałem i nakładałem też Polar Seal, Optimum Opti-Seal i inne, nigdy nic nie ściągając wcześniej. Chciałbym przywrócić bez polerowania maszyną, za pomoca polerki ręcznej ewentualnie i jakiś środków gładką taflę wody, żeby sobie inne rzeczy od nowa nakładać. Używałem Carpro Eraser, Fireball Wax Off, IPA, a nawet delikatnie odrobinę pasty do polerki szyb. W niektórych miejscach hydro znika, w innych nie do końca, jakby po chwili znów wyłazi. Ostatecznie nie ma sutuacji, żeby była tafla wody czy to z węża, czy ze sprykiwacza. 1. Aktualnie plan jest taki: Tenzi Truck (piana, zasada - ph 14), Fireball Wax Off (wcześniej chyba źle używałem, bo nie dałem wyschnąć tylko szybko ścierałem), i znów Tenzi, a po wszystkim CP Eraser. 2. Czy ktoś może mi wyjaśnić, na czym polega taflowanie i czy niekoniecznie musi to być idealnie gładka tafla spływająca np. z maski? 3. Czy moje przekonanie, że, żeby ujrzeć pełną moc i efektywność sealantu czy inne kosmetyku, trzba koniecznie zmyć wszystko wcześniejsze, jst błędne (przy czym nigdy nie używałem profesjonalnych długotrwałych powłok ceramicznych czy prawdziwych sealantów - trwałość liczona w miesiącach, raczej same "top - up")? 4. Czy to możliwe, że lakier jest w dobrym stanie, byc może jakoś dorby fabrycznie, że nie ma całkowitego, gładkiego taflowania, i to dobrze?
analyzator Posted October 12, 2023 Report Posted October 12, 2023 Trucka zostaw. Nie dotykaj lakieru środkami do polishu szyb. Umyj auto i ew. zrób dekontaminacje. Następnie cleaner ręcznie lub pasta finishowa. Może być wax off który masz. Wypracuj produkt na lakierze. Możesz potem przemyć IPA/ prep. Nic ma nie wysychać na lakierze. Tafla to spływanie wody dużymi połaciami. Woda nie rozbija/ rozcina się znacząco, nie robi kropel. Na lakierze zostaje film wody a nie suche miejsca i placki/krople. 2 1
Recommended Posts