Procol Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Witam wszystkich, jestem tu nowy, nie udało mi się przywitać we właściwym wątku, więc czynię to teraz. Zauważyłem przy myciu samochodu, że mam mnóstwo drobin smoły na lakierze. Oczywiście wiem, że do usuwania smoły jest na rynku wiele dedykowanych preparatów, pytanie jednak, który polecacie do powłoki ceramicznej. Samochód jest nowy, powłoka ceramiczna od nowości, czyli 7 miesięcy. Skoro benzyna ekstrakcyjna służy (również) do usuwania powłok ceramicznych, oznacza to, że węglowodory nie są bezpieczne dla powłoki ceramicznej. Jaki więc preparat mógłbym bezpiecznie użyć na lakierze tego samochodu?
grechut Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Wydaje mi się że każdy tego typu produkt do usuwania smoly trochę podgryzie powłokę. Od siebie polecić mogę abdl tar and glue remover. Produkt bezproblemowy. Może być także prickbort.
Procol Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Wielkie dzięki! A do deironizacji jakiś produkt, który byłby delikatny dla lakieru równocześnie robiąc robotę? ADBL Vampire?
analyzator Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2023 @Procol masz kosmetyki od uznanych producetnów powłok choćby carpro, gyeon, gtechniq. Żaden nie będzie realnie neutralny ale też nie o ph do końca chodzi. Możesz też spróbować smołę usunąć "wd40" - psiknij przed myciem niech trochę posiedzi i później popracuj ciśnieniem. Lekko zasadowa chemia bez problemu wd wymyje.
przemas.p Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2023 @Procol ja od siebie polecam Gyeon Tar Nadałem z mojego fona przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi