brudny05 Posted August 12, 2023 Report Posted August 12, 2023 Witam was grupowicze! Jestem kompletnie nowy, a chciałbym, aby moje auto wyglądało dobrze. Niestety są na nim takie rysy (Przepraszam za jakość zdjęć, ale niestety słońce daje). Myślałem, aby zacząć od czegoś dość dobrego, niedrogiego i w miarę łatwego w użyciu. Mam jakąś polerkę, muszę sprawdzić tylko co to dokładnie jest. Myślałem nad zakupem czegoś takiego: -3D Car Care ACA 500 X-TRA CUT Compound oraz na wykończenie 3D Car Care ACA 520 FINISHING, czy to będzie dobre połączenie, czy może lepiej kupić 3D all in one albo hybrid? - Drugi punkt to gąbki oraz futro. Co wybrać na pierwszy raz? Co do pierwszej pasty, co do drugiej? - Aktywna piana - Jaką wybrać stosunkowo nie drogą a dobrą pianę? -ADBL APC to dobry środek czyszczący? Właśnie jego zamierzam kupić -Szampon przed polerką i po - jaki wybrać? - Rękawica z mikrofibry - Glinka -Cleaner, jaki wybrać aby nie przepłacić? - Czy szampon inspekcyjny będzie mi potrezbny? - Politura - Czy będzie potrzebna? -Wosk - i to dla mnie najtrudniejszy punkt bo kompletnie nie wiem jaki wybrać To będzie na tyle, bardzo was proszę o pomoc i rady, abym tego nie spaprał. Proszę również o ocenę czy te rysy (nie mówię już o tych odpryskach) będzie się dało usnąć? Niektóre czuć pod paznokciem. Dziękuję bardzo i pozdrawiam
Eidos71 Posted August 12, 2023 Report Posted August 12, 2023 @brudny05 - lakiery Audi nie należą do miękkich, a uszkodzenia powłoki lakierniczej na Twoich zdjęciach nie są powierzchowne. A więc one step-em nie doprowadzisz lakieru do porządku. Lepsza byłaby wspomniana przez Ciebie opcja dwuetapowa, jednak musisz wiedzieć, czy chcesz doprowadzić lakier do "ideału", czy też wystarczy Ci poprawa wizualna bez nadmiernej ingerencji w grubość powłoki lakierniczej. Dobrze byłoby zmierzyć miernikiem grubość tej powłoki (auto ma swoje lata i być może ktoś już kiedyś wykonywał korektę). Części rys na pewno nie usuniesz (zwłaszcza na listwach z tworzywa), ale pomyśl nad zaprawkami. Jaką masz maszynę polerską ? Wybór do ACA 500 padów z futra/MF/gąbki to kwestia tego, co chcesz osiągnąć. Na resztę pytań masz mnóstwo odpowiedzi w odpowiednich działach forum.
Recommended Posts