Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kilka dni temu kupiłem samochód i poprzedni właściciel z dumą poinformował mnie, że auto jakiś czas temu zostało pokryte teflonem, który ma powodować że auto się świeci po myciu, mniej brudzi, lakier się mniej niszczy i ogólnie jest czarodziejski ten teflon. Mówił coś, że dostał roczną gwarancję - tyle z teorii.

W praktyce sprawa wygląda tak, że lakier posiada typowe oznaki mycia na szczotkach, poktyty jest gęstą siatką kolistych zarysowań, mniejszych i wiekszych rysek, ogólnie nadaje się do porządnej korekty a jedyna gwarancja o jakiej można mówić to według mnie gwarancja na to że lakier nie został w żaden sposób przygotowany przed położeniem w nie wiadomo jakim celu tego teflonu. Ogólnie usługa wykonana na poziomie perfumowania nie mytych 2 tygodnie nóg.

Moje pytanie - czy muszę w jakiś specialny sposób usunąć to g.... z lakieru przed przystąpieniem do korekty ? i czy ten teflon może mieć jakiś negatywny wpływ na sam proces korekty? Zakładam, że to mazidło w jakiś sposób zwiazało się z warstwą klaru a właściwie przywarło do jego powierzchni więc logicznym wydaje się że zostanie usunięte wraz z użyciem ściernych past, ale może się mylę. Jeśli ktoś miał do czynienia z korektą lakieru pokrytego takim czymś będę wdzięczny za sugestie, chodzi w skrócie o to czy są jakieś niebezpieczeństwa z tym związane? Chciałbym jak najszybciej przeprowadzić korektę i zabezpieczyć samochód po swojemu to znaczy przy użyciu tradycyjnych metod, cleaner, wosk, detailer etc.

Posted

Umyj auto pianą aktywną, wyglinkuj i po teflonie cud, jeżeli on tam jeszcze jest :lol:

Posted
Umyj auto pianą aktywną, wyglinkuj i po teflonie cud, jeżeli on tam jeszcze jest

Nie bądź taki pewien:) To potrafi się całiem dobrze trzymać, ale jak polecisz maszyną to zniknie raz dwa.

• Administrator
Posted

Podczas korekty wszystko powinno zniknąć.

Posted

Piotrek ,czyli udało Ci się znaleźć coś? :-] czekamy na relacje w "Pokaz swój blask" ;)

Posted

Jak wspomniano.

Umyj dobrze aktywna pianą i zejdzie prawie w całości bo powierzchnia na pewno nie była należycie oczyszczona i przygotowana.

Zresztą pod polerką też zejdzie.

Posted

Dzęki za porady :good: w takim razie nie pozostaje nic innego jak zabierać się do pracy nad lakierem.

Marek jeśli chodzi a auto to z pierwotnego założenia na A6 kombi w dieslu zrobiło się jakimś cudem TT w benzynie :) Tłumaczę sobie że to audi i to audi, nawet taki sam znaczek mają :D

Korektę chyba ogarnie Łukasz bo nie widzę tego ze swoją maszynką DA, a jest co robić.

Posted
z pierwotnego założenia na A6 kombi w dieslu zrobiło się jakimś cudem TT w benzynie
W sumie niewielka roznica.... :lol:

Korektę chyba ogarnie Łukasz
Myślałem ze do mnie przyjedziesz :(
Posted

Do Łukasza miałem telefon, ale nic straconego bedę miał jeszcze wkrótce Passata do ogarniecia ;) napisze na pw żeby nie robić off-topa.