rychu9191 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Witam zaczynając od początku, pierwotnie auto niuniane było co tydzień, garażowane, w ostatnim roku trochę mi się w życiu pozmieniało i nie bardzo jest czas na to, a auto aktualnie prawie cały rok stoi pod chmurką, sezon poprzedni bezdotyk częściej wpadał, zima to samo, ostatnio ręcznie umyłem auto i ukazały się na pionowych częściach karoserii dziwne zacieki/mazy, ale raczej to wapienne zacieki nie są. 3 i 2 lata temu wleciała ceramika quartz'a, oczywiście długo nie siedziała bo polerki nie było, ale lakier zgodnie ze sztuką był oczyszczony i wyglinkowany, potem już przerzuciłem się na wosk collinite, bo nie widziałem sensu się w to bawić jak efekt nieco dłuższy od wosku. Co może być tego przyczyną czy to wina ceramiki, że dopiero teraz schodzi? Idzie to jakoś usunać chemią? Bo polerki się nie tykam. Staram się ręcznie myć tylko neutral ph (tyle co na myjni był myty), użyć czegoś mocnego? Coś polecacie jakiś środek do tego przypadku?
penkus5 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 @rychu9191 Ja użyłbym APC na to, później mogę wystawić zdjęcia co usuwałem z auta kolegi...
rychu9191 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 14 minut temu, penkus5 napisał: @rychu9191 Ja użyłbym APC na to, później mogę wystawić zdjęcia co usuwałem z auta kolegi... Jakim stężeniem?
penkus5 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 @rychu9191 Zaczynałem od czegoś takiego: Poleciałem APC 1:5 i po pierwszym przejeździe (pędzelek + gąbka), było tak: Drugi przejazd: Na drugą stronę wleciałem z kwasem 1:9 i tu wystarczyło jedno podejście (a wyglądało gorzej): Tak to w moim przypadku wyglądało
rychu9191 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Na zdjęciach to widać jakby był typowy zaciek z wody siwy, a u mnie jest jakiś ciemny ten zaciek i w ogóle nie chropowaty, wcześniej tego w ogóle nie było
penkus5 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 @rychu9191 Mimo wszystko atakowałbym APC. Spróbować nie zaszkodzi, a nóż pomoże
krzygaj Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2022 @rychu9191 a może spróbuj jakimś wsr? - o ile APC nie pomoże Zanim cokolwiek zaczniesz robić zobacz czy punktowo octem coś zadziałasz U Nowickiego masz też wyjaśnienie:
rychu9191 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Ocet nie pomaga, jest sens APC zamawiać i próbować? Czy odrazu lepiej zamówić wsr? A może cleanerem spróbować bo mam?
Moderator Streat Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Moderator Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 56 minut temu, rychu9191 napisał: A może cleanerem spróbować bo mam? jak jest scierny to jaknajbardziej. APC to raczej nie ruszy lepiej WSR
penkus5 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @rychu9191 Bywasz w Białymstoku? Może coś z mojego arsenału zadziała...
rychu9191 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 ja świętokrzyskie, więc mam daleko mam soft99 żółta butelka próbować? czy się nie bawić i wsr zamawiać?
penkus5 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @rychu9191 W profilu masz wpisane "mazowieckie", tym się sugerowałem Po zdjęciach ciężko zgadywać co to dokładnie, ale wątpię aby soft dał tu radę. Spróbować możesz, tak samo jak wspomniane przeze mnie wcześniej APC. Jeśli jednak nie masz takowego, to lepiej WSR zamów.
ktm950 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2022 15 godzin temu, rychu9191 napisał: soft99 żółta butelka próbować? czy się nie bawić i wsr zamawiać? Cleaner lekkościerny da sobie radę z tym.
MikeLBN Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Kiedyś ogarniałem podobne "wżery" na czarnym uni. Głównym podejrzanym był Shiny Garage Citrus Oil który zdążył przyschnąć na lakierze przed płukaniem na myjni bezdotykowej. Ogarnąłem to ręcznie AngelWax Perfect Polish, ale sądzę że jaki kolwiek Pre Wax Cleaner powinien dać temu radę
Rekomendowane odpowiedzi