Jump to content

Recommended Posts

Posted

Auto: Fiat Bravo II

Kolor: Czerwony Maranello

Czas pracy: ok 6h

Użyte kosmetyki i akcesoria to (w kolejności):

Poorboy's World Concentrated Car Wash

Meguiars Microfiber Wash Mitt

Nafta oświetleniowa jako Tag Remover

BILT HAMBER AUTO CLAY (+woda)

Poorboy's World Black Hole

Finish Kare 1000P Hi-Temp Paste

Turtle Wax Ice Wax(elementy plastikowe)

do tego aplikatory Meguiars Soft Foam, mikrofibra(z zestawu Ice'a, bardzo dobra) oraz 3 inne mikrofibry.

dscf2185a.jpg

dscf2188a.jpg

Czarne kropki smoły, których pełno..

dscf2189e.jpg

Po aplikacji BH

dscf2198w.jpg

dscf2199.jpg

dscf2202m.jpg

Aplikacja Hi-Tempa

dscf2204.jpg

dscf2205p.jpg

dscf2207.jpg

dscf2211.jpg

dscf2222.jpg

Próba wosku ;)

dscf2226a.jpg

Lakier nie był w najgorszym stanie(zawsze myłem rękawicą megsa), lecz przez te 2 lata oprócz mycia nie było z nim nic robione. Najgorsze były czarne kropki smoły nad kołami, w dolnych partiach drzwi i na całym bagażniku oraz tylnim błotniku. Po za tym nie byłem w stanie uwierzyć ile brudu i innych dziwnych nalotów była w stanie usunąć glinka BH z wodą.. Na całe auto plus maska w innym aucie zużyłem ok 20g i widać po niej, że dopiero teraz będzie nadawać się raczej do wyrzucenia w niedługim czasie. Może mało profesjonalnie, ale dopiero uczę się jak odpowiednio dbać. Myślę jeszcze nad zakupem Meguiarsa do szyb(na razie Clin :P) oraz dressingu do opon i czegoś dobrego do felg. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony Black Holem, nadaje fajny połysk i łatwo go wypolerować. Zaraz po tym nałożyłem warstwę Hi-Tempa.

Pozdrawiam

Posted
oraz dressingu do opon i czegoś dobrego do felg.

zanabyj jakiś dressing bo oponom brakuje blasku ;) Auto prezentuje się świetnie, ale niestety opony psują efekt. to samo nadkola! lakier błyszczy a opony i nadkola jakbyś o nich zapomniał :o ale pozaotała czesc auta na prawde na + :) pozdr!

Posted

Dzięki Uri za rady :) W wolnej chwili znajde odpowiedni temat i poczytam troche, żeby wybrać dobry i niezbyt drogi produkt. Jest jakaś specjalna szczotka do mycia nadkoli? Czy jedyną metodą jest ich zdjęcie i wtedy wypucować? pzdr

Posted

matteo, jeśli chcesz nadkola wymyć porządnie, to jednak trzeba się pokusić o ściągnięcie koła ;)

Przy okazji - świetne zdjęcie maski, na której jest jeszcze nie spolerowany wosk :-]

Posted

To mam akurat opanowane, także przy następnej okazji ściągne i zrobię porządek z felgami :D Zastanawiam się jak długo wytrzyma wosk na karoserii, jeśli już przestanie kropelkować to od nowa zabieg BH i Hi-Temp? Czy sam Hi-Temp? Nie miałem do niego przekonania, dziwnie się nakłada ale jednak chyba jest to dobry wosk. Pozdrawiam i dzięki za komentarze :)

Posted

ja nadkola myję gąbką do naczyń :) łatwiej niż szczotką- szczotak się jakoś tak blokuje miedzy kołem a nadkolem a ręką sobie dostane wszędzie i gąbką wszystko wyczyszcze :) mówie tu o myciu bez sciagania koła oczywiście bo przeciez nie bedziesz kół ściągał przy każdym myciu ;) Do oponek z czystym sumieniem mogę polecić AG Instant Tyre Dressing- jest wydajny a i efekt jest jak dla mnie super- matowy, satynowy. (nie lubie świecących opon, wole ich naturalną czerń)

Posted

Zamówiłem przy okazji gąbek polerskich, preparat 3M Tyre Restorer, mam nadzieję że będzie w miare dobry ;) pzdr