Kacper01 Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Witam, mam pytanie odnośnie odetkania powłoki, a więc nałożyłem na swój samochód powłokę polimerową od sonaxa, jest już lekko ponad 5 miesięcy i tu pytanie czy jeśli umyję samochód RRC Active Shampoo i przed aplikacją następnej powłoki (moonlight) odtłuszczę lakier IPA to będzie ok? Myślałem, że by to zrobić tak: Aktywna piana, mycie kwaśnym szamponem RRC, spłukanie, mycie szamponem z neutralnym pH, suszenie, odczekać pare godzin, odtłuścić IPA i nałożyć powłokę. Co myślicie? Następne auto, na którym chciałbym położyć następną powłokę, ma na sobie 2,5 miesiąca polimer od sonaxa i tu pytanie czy mogę zrobić tak samo jak wyżej napisałem, aby odetkać powłokę?
Bapko Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Witam, mam pytanie odnośnie odetkania powłoki, a więc nałożyłem na swój samochód powłokę polimerową od sonaxa, jest już lekko ponad 5 miesięcy i tu pytanie czy jeśli umyję samochód RRC Active Shampoo i przed aplikacją następnej powłoki (moonlight) odtłuszczę lakier IPA to będzie ok? Myślałem, że by to zrobić tak: Aktywna piana, mycie kwaśnym szamponem RRC, spłukanie, mycie szamponem z neutralnym pH, suszenie, odczekać pare godzin, odtłuścić IPA i nałożyć powłokę. Co myślicie? Następne auto, na którym chciałbym położyć następną powłokę, ma na sobie 2,5 miesiąca polimer od sonaxa i tu pytanie czy mogę zrobić tak samo jak wyżej napisałem, aby odetkać powłokę?Przed nałożeniem moonlighta trzeba przygotować lakier czyszcząc go z resztek poprzedniego LSP conajmniej jakimś cleanerem. Oczywiście prawidłowo to zrobic mycie właściwe, usunąć smole, usunąć lotną rdzę potem umyc, następnie cleaner/finish/onestep, IPA, i na to powłoka lecisz.
Kacper01 Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 1 minutę temu, Bapko napisał: Przed nałożeniem moonlighta trzeba przygotować lakier czyszcząc go z resztek poprzedniego LSP conajmniej jakimś cleanerem. Oczywiście prawidłowo to zrobic mycie właściwe, usunąć smole, usunąć lotną rdzę potem umyc, następnie cleaner/finish/onestep, IPA, i na to powłoka lecisz. Czysto amatorsko pytając, czy ten "zestaw", który napisałem się sprawdzi? Po 5 miesiącach polimeru na aucie, praktycznie nigdzie go nie ma, małe fragmenty. Nie mam polerki, jedyne co mógłbym zrobić to ten "zestaw" który napisałem, deironizacja, potem IPA i moonlight
Bapko Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Cleanerem ręcznie przeleć auto, będziesz mial pewność ze jest oczyszczony lakier i lepiej moonlight będzie trzymał. Po samym kwaśnym szamponie i IPA może coś zostać na lakierze
Kacper01 Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 6 minut temu, Bapko napisał: Cleanerem ręcznie przeleć auto, będziesz mial pewność ze jest oczyszczony lakier i lepiej moonlight będzie trzymał. Po samym kwaśnym szamponie i IPA może coś zostać na lakierze Ok, rozumiem, muszę dokupić cleaner, a co do mycia to samym kwaśnym szamponem umyć samochó, czy pierwsze kwaśnym, później zwykłym?
analyzator Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Jeden szampon wystarczy i peferowany zasadowy. Popatrz na płynne cleanery jak np elite detailer.
Kacper01 Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 2 godziny temu, analyzator napisał: Jeden szampon wystarczy i peferowany zasadowy. Popatrz na płynne cleanery jak np elite detailer. Mógłbyś polecić mi jakiś szampon zasadowy?
AudiBlask Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Żółty FX Protect, ADBL Shampoo Pro, Autoland Aktywny
Kacper01 Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 10 minut temu, AudiBlask napisał: Żółty FX Protect, ADBL Shampoo Pro, Autoland Aktywny Autoland zamówiony Jeszcze ostatnie pytanko czy ten rrc kwasowy na 1 raz da rade? Zostało mi go dosłownie na 1 użycie i nie chce żeby mi tylko miejsce zajmował. Można przed aplikacja powłoki umyć nim samochód?
ValiooX Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 15 minut temu, Kacper01 napisał: Autoland zamówiony Jeszcze ostatnie pytanko czy ten rrc kwasowy na 1 raz da rade? Zostało mi go dosłownie na 1 użycie i nie chce żeby mi tylko miejsce zajmował. Można przed aplikacja powłoki umyć nim samochód? Tak Ja bym zrobił deiron + tar , mycie rrc active, mycie fx shampoo (prawie każde lsp lekkie jak qd ściągnie ) potem możesz dla zasady cleanerem ipa i kłaść tac
Kacper01 Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Ok, dziękuję bardzo za pomoc!
AudiBlask Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 @Kacper01 możesz użyć, np podczas mycia po deironizerze. Możesz tez rozrobić go w stosunku 1:20, spryskac mokry lakier i poprawić rękawicą, jeżeli masz jakieś osady wapienne.
Rekomendowane odpowiedzi